Ancistrus albino fajtái és gondozásai

Az algaevő harcsák (Ancistrus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a harcsaalakúak (Siluriformes) rendjéhez tartozó nem.

A legkedveltebb akváriumi halak közé tartozó, és egyben a legjobb algapusztító fajokat foglalja magában az 59 fajt tartalmazó nem. Tartásuk és szaporításuk nem túl bonyolult, ritkán betegszenek meg, mivel a legtöbb akváriumi betegséggel szemben ellenállók.

Az Ancistrus elnevezést a görög agkriston (horog) szóból, kapta, utalva a szívószája miatti jellegzetes fejállására. Az Ancistrus fajok Dél- Amerika különböző részeiből származnak, a kereskedelemben általában ezek keverékei fordulnak elő.

Mindenevőek, bármilyen táplálékot elfogyasztanak, de feltétlenül szükségük van növényi táplálékra is (pl.: főtt cukkinira, spirulina tablettára), nevéből következően természetesen igen sok algát is megesznek. Kedvelik a gyökereket, mert táplálék kiegészítésnek ezeket is fogyasztják. Ha elég búvóhely van az akváriumban akkor elég sok fajjal együtt tudnak élni. Elég félénkek és majdnem egész nap rejtőzködő életmódot folytatnak.

Kifejlett mérete: 15 cm Igényelt vízhőmérséklet: 23-27 °C pH: 6,5- 7,2 Keménység: 2,8-11,2NK°

A nemeket könnyű megkülönböztetni mivel a hímnek feltűnő tüskés bőrkinövés van a pofáján. Általában közös akváriumban is szaporodik. Lágy vizet szereti, ezért még ajánlatosabb gyökeret tenni az akváriumba, mivel ez lágyítja a vizet. Az ikrákat egy üreg "mennyezetére" vagy hasonló rejtett helyekre rakják, ezek után a hím őrzi őket. Az ivadékok kb. két hét multán kelnek ki, az üreget 1-2 nap múlva, hagyják el. A kicsiket minél előbb rakjuk külön egy kisebb szaporító akváriumba! Átlagosan 50-100 ivadék kell ki egy ikrázáskor.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő