Columnaris:

Fórumon olvastam:

Megfigyeléseim szerint a columnaris baktériummal fertozott hal, vagy baktérium-robbanáson átesett akváriumban a halak összehúzzák úszóikat. Késobbi stádiumokban a hal lesüllyed, elore hátra ingázik, vagy levegoért pipál a felszínen. Elofordulhatnak kilengések is. (Ahogy Szép_J írta ez lehet persze a hideg víz jele is akár).

Mitol került elo a baktérium? A vízben volt, ami valószínüleg nem is nagy baj. Feltehetoen ideális környezetet teremtettél a felszaporodásának: kiírtottad mindazt, ami kordában tarthatná (pl. friss víz, klóros víz, túltisztított szuro, vegyszerek stb.) ugyanakkor adtál neki elég tápanyagot (pl. kis akvárium, sok hal, sok etetés, kevés vízcsere). Emellett magas vízhomérsléklet segít a baktériumrobbanáshoz. Teszteld esetleg a Ph-t; a baktériumelszaporodás a Ph emelkedésével járhat (csak ebbol persze ne következtess).

Nos, mit lehet tenni a columaris ellen? A kérdés nagyon nehéz, ha egy-két hal érintett, biztosan jobb nem kezelni egy egész akváriumot! Másrészt: A columnaris nagyon gyors lefolyású lehet, de persze eltarthat több napig amig a hal kimúlik. Ilyen gyors lefolyás mellett kevés ido van dönteni a kezelésrol. Antibakteriális kezelést alkalmazni NAGYON NAGY rizikó! Kiírthatod a szurobaktériumokat, megerosödhet a kórokozó, legyengülnek a halaid, kipusztíthatod az akváriumoat, ha nem egy nap alatt, akkor hosszabb ido alatt. Tehát NEM szabad rohanni ilyen szerekért az elso tünetre.

DE: Napi vízcserét, kevesebb kaját, megemelt oxigénszintet bármikor alkalmazhatsz és tuti nem okozol kárt! Nem rohanni a vegyszerért.

Bactopur: A sima bactopur alapvetoen acriflavint tartalmaz, ami a baktériumok helyett leginkább valóban a penészes, gombás fertozésekre hatásos. Persze jó lehet a baktérium ellen is, de korlátozottan. Akkor miért hívják bactopurnak? Azért, mert az emberek hülyék, és rohannak bactopurért, ha baktériumot hisznek, pedig többnyire nem kellene. Így legalább egy viszonylag ártalmatlan szert használnak, a tévkezelés helyett. Természetesen a szer irreálisan drága mondjuk egy kis xantakridinhez képest, ami "szinte" ugyanez.

Bactopur direct: Ez gyakorlatilag aquafuran, vagy jbl furanollal azonos nifurpirinol antibiotikum. Csak úgy alkalmazzuk, ha a kezelés idejére a szurot kivesszük, különben a szuro kiszuri, a szuroben a baktériumot ledögleszti, a ledöglött baktérium a vizet szennyezi, végül nagy probléma alakul ki. A szurot járassuk külön vödörben, esetleg a vödörben levo vizet jól sózzuk be. (akár 2%). A bactopur directet tehát tényleg csak durva esetekben alkalmazzuk. Ráadásul drága.

Só: A columnaris fertozések ált. 70-90% halálozással járhatnak. Leírások szerint ez akár 1 ezrelékes sókoncentráció melett is 40-50%-ra, magasabb esetben (3 ezrelék mondjuk) még alacsonyabbra csökken. Tehát a só gátolja a baktériumokat, bármint bizonyos baktériumokat. Ráadásul a só minimálisan befolyásolja a nitrogénkörforgást alapvetoen biztosító baktériumok muködését, így nem megy tönkre az akvárium stabilitása teljesen. Természetesen bizonyos halakra a só igen ártalmas lehet.

 

Összefoglalva: A lentebb említett tünetek több esetben felvethetik a columnaris gyanúját is. Ezt bizonyítani azonban a tünetek alapján nem lehet, laborvizsgálat igazolhatná igazán biztosra. Sajnos e tekintetben inkább utólag lehet okos az ember.
Az ilyen gondok ellen a legfontosabb a megelozés: csak hosszan bejáratott akváriumba rakjunk halakat, ne használjunk túl kicsi akváriumot. Használjunk megfelelo szurést, a motoros szuro mellett szivacsszurot is, amely nagy felületet képez a baktériumok számára élettérnek.
A vizet cseréljük rendszeresen, a vízkezelo szerek helyett alaposan szelloztetett csapvíz tökéletes lehet. Ha az akváriumban túl sok a tápanyag, akár naponta, kétnaponta is cserélhetünk vizet. A szurot viszont csak akkor tisztítsuk, ha már máshogy nem lehet: Ha kimossuk a baktériumainkat, mi fog könnyedén elszaporodni? A gonosz patogén baktériumok, a kedvenc baktériumvédopajzsunk helyett. Ha több szurot vagy szurorészt alkalmazunk, egyszerre csak egy részét tisztítsuk.
Használjunk megfelelo akváriumaljzatot, és ne tisztítsuk túlzottan. Telepítsünk sok növényt, amely felszívja a felesleges tápanyagokat a vízbol. Természesen e célra kituno lehet a rohamosan szaporodó békalencse, a különféle mohák, vagy az akváriumba belógatott növény is.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő