Gyrodactylidea

Többnyire a tavihalakat támadja meg, de ritkábban a melegvizű akváriumokban is előfordulhatnak. Leginkább a halak bőrén, de a koportyújukon is megtalálhatóak. 3mm-re is megnőhetnek, így szabad szemmel is láthatóak akár.

A férgek a horhukkal sértik meg a halakat, amit mélyen a szövetbe szúrnak. Kezdetben a halak a talajhoz, vagy a dekorációhoz dörzsölik magukat, később megdagad a nyálkahártyájuk és billegve állnak az áramlatban vagy kedvetlenül fekszenek a talajon.

Kezelni lehet: sera mycopur bevezetésével, majd sera ectopur alkalmazásával.

Kezelés lehetőséga:

A sikeres Masoten kezelés feltétele hogy a víz hőfokát levigyük pontosan 25 fokra. A Gyrodactylidea családba tartozó élveszülő hámférgek, a Gyrodactilus fajhoz tartozó kopoltyúférgek és a horogférgek ellen 50 mg Masoten-t vagy 40 mg Neguvon-t adjunk 100 liter vízhez. A gyógyszer 72 óráig maradjon a vízben, azután lehetőleg minél nagyobb vízcserét hajtsunk végre, és szűrjük a vizet aktívszénen. A petétrakó horogférgeket kétszer kell kezelnünk. A második kezelést 4 nappal az első kezelés befejezése után kezdjük el. A szünet alatt is tartsuk a hőmérsékletet 25 C-on. Mielőtt elkezdjük a második kezelést, vegyük ki a szenet a szűrőből. A következő kezelés is 3 napig tartson. Ezután többször végezzünk részleges vízcserét, és szűrjük át a vizet aktívszén. Még a dupla kezelés sem garantálja, hogy az összes férget sikerül kiirtanunk. Néhány pete csak sokkal később kezd el kifejlődni, és ezek túlélhetik mind a két kezelést. Ezek újrafertőződéshez vezethetnek. általában addigra a halak immunissá válnak. Egészséges tartási feltételek mellett a férgek nem ártanak nekik. A diszkoszspecifikus, peterakó kopoltyúférgeket magasabb dózisban, kétszer kell kezelnünk, mivel azok jóval érzéketlenebbek a kemikáliákkal szemben, mint más hám- és kopoltyúférgek. Itt is 25 C-ra kell állítsuk a hőfokot. Adjunk 1 mg/l Masoten-t a vízhez, és a kezelést folytassuk 72-96 óráig. Ezután a víz nagyrészét cseréljük le, és szénnel szűrjük ki a gyógyszer maradékait. A kezelés szünetében itt is maradjon 25 C-on a hőmérséklet. Ez azért fontos, mert ezekben a napokban ugyan a kopoltyúférgek petéinek nagyrésze kikel, a lárvák a második kezelés előtt még nem érik el az ivarérettséget. A negyedik napon kivesszük a szűrőből a szenet, elkezdjük a második kezelést a korábbi adaggal, azaz 1mg/l Masoten-t adva. A gyógyszer újra 3 napig marad a vízben, ezután részleges vízcsere következik és a vizet szénen szűrjük. A hőmérsékletet ekkor visszaállíthatjuk a szokott értékre. Neguvonból a dózis 0,8 mg/l, azaz 80 mg Neguvon 100 literre.

Nem mindegyik halfajta bírja a Masoten ill. Neguvon kezelést. Néhány harcsa- és lazacfajta elpusztul a kezeléstől. Az Altum scalare is nagyon rosszul viseli a fenti dózist. Ezért szükséges először tesztelni, hogy az általunk tartott halak kezelhetőek-e a szerrel.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő