Víz problémák

Ha a víz zavarossá válik, vagy gyanús — zöld, fehér vagy sárgás — színe lesz, akkor valami egyensúlyzavar keletkezett az akváriumban. Először meg kell keresni a rendellenesség okát, hiszen csak akkor tudunk bármit is tenni ellene. Ha rendszeresen figyeljük az akváriumot, s elvégezzük a szükséges elemzéseket, akkor az ilyen problémák többségét el tudjuk kerülni, és ez inkább megéri, mint a súlyos vagy olykor csak unalmas beavatkozások.

Zavaros víz

Ha az akvárium vize enyhén homályossá válik, annak különböző okai lehetnek. Ha nemrégen rendeztük be a medencét, akkor a jelenség normális. Gyakran megesik, hogy közvetlenül az üzembe helyezés után a víz zavarossá válik, de nagyjából két nap alatt ki kell tisztulnia. Zavarosság léphet fel az üzembe helyezés utáni első vagy második héten is. Ennek oka valószínűleg az ammóniatartalom hirtelen növekedése (rendszerint a jellegzetes ammóniaszag is érezhető). A bajon úgy segíthetünk, ha hasznos baktériumokat juttatunk az akváriumba (a megfelelő készítményeket be lehet szerezni a szakboltokban), melyek átalakítják az ammóniát. Ha egy olyan akváriumban válik zavarossá a víz, mely már legalább egy hónap óta működik, akkor sokkal komolyabb a baj. Ez is az ammóniatartalom emelkedésére vall. Ez az erősen mérgező anyag az ételhulladék és más elhalt anyagok átalakulása folyamán jön létre s nitritté alakul. Mindkét vegyület halálos méreg az állatok számára.
Az ammóniatartalom növekedésének okát a környezet szennyeződésében kell keresni (bomlásnak induló ételmaradék, elpusztult állatok...). Miután — a lehető leggyorsabban! — megszüntettük a szennyeződés forrását, fokozatos, de jelentős vízcserével csökkenteni kell az ammóniakoncentrációt. A halak megóvása érdekében erős levegőztetést is biztosítani kell.

Zöld víz

A zöld szín megjelenése azt jelenti, hogy számos mikroszkopikus méretű alga lebeg az akvárium vizében. Ezek egy új növénnyel vagy hallal éppúgy bejuthattak az akváriumba, mint egy új dekorációs elemmel. Ha kedvező körülményeket találnak a növekedésre, hamarosan elkezdenek szaporodni is. Tömeges elszaporodásuknak nincs közvetlen hatása az akváriumra, de azonkívül, hogy csúnya látvány, igen sok oxigént fogyasztanak. Mindenképpen be kell állítani egy szén-dioxidszóró készüléket.
Az algairtók általában hatásosak, de a nagy algaelhalás se jó, mert közben gyakran mérgező hatású anyagok keletkeznek. Ilyenkor gyors vízcserére van szükség. Szaküzletekben be lehet szerezni egy ún. „diatomális szűrőt" (a diatomák a mikroszkopikus kovamoszatok), amiben a szűrőmasszát maguk a szilikátos moszatvázak alkotják, melyeken fennakadnak az akváriumban élő algák. Evvel a szűrővel 3-4 nap alatt ki lehet tisztítani az akváriumot. A leggyakrabban az UV-lámpát használják az algák ellen. Ha a szűrés után e lámpát a vizet az akváriumba vezető cső fölé helyezzük, az algák elpusztulnak és a víz is sterilizálódik.

Fehér víz

Ezt a jelenséget is mikroszkopikus lények, mégpedig az infuzóriumok (csillós egysejtűek) elszaporodása okozza. Sokszor tapasztalható, amikor az akvárium vize szennyezetté válik, vagy amikor alacsony a vízben oldott oxigéntartalom. Egy frissen üzembe helyezett akváriumban, különösen az első időkben, gyakran kell ellenőrizni a víz paramétereit, és ki kell iktatni a kívánt egyensúlyt megbontó okokat. Előfordul, hogy egy egyszerű porlasztó beállítása is segít eltüntetni az ártalmas mikroorganizmusokat.
Ha ez nem hatásos, akkor a legjobb egy, a kereskedelemben kapható baktériumpusztító készítményt beszerezni. A porlasztót a helyén kell hagyni, mert ezek a szerek sok oxigént fogyasztanak. A vizet is egymás után többször cserélni kell, mert a kártékony mikroorganizmusokkal együtt a hasznos (a hulladékot átalakító) baktériumok is elpusztulnak, annak pedig az lesz a következménye, hogy emelkedik az ammónia- es a nitritkoncentráció.

Sárga víz

Amit sárga víznek neveznek, tulajdonképpen opálos vagy teaszínű víz. Akkor lesz ilyen, amikor huminsav szabadul fel benne. A huminsavak színező anyagok és főleg a növényekből, gyökerekből, tőzegből származnak. A sárga víz, mely gyakran egy kicsit savas, a halak többségét nem veszélyeztetik. A dél-amerikai ,fekete vizek " halainak — pl. a diszkoszhalaknak — nagyon megfelelnek.
Ugyanakkor a sárga víz nem szép. Szerencsére ez a szín könnyen eltüntethető, ha aktív szenet teszünk a szűrőberendezésbe. A szén elnyeli a huminsavat, és a víz már három nap alatt újra tisztává, átlátszóvá válik. Ekkor azonban ki kell venni a szűrőből a szenet, mert megváltoztathatja a víz más paramétereit.


Alga problémák - zöld víz:

Akinek akváriuma van, annak többnyire algája is van - ez nem is probléma, hiszen az algák ugyanúgy hozzátartoznak az akváriumhoz, mint a halak. Az algák vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű, ősi típusú, asszimiláló színanyagot tartalmazó növények. Kis mennyiségben nem rontják az akvárium képét, ezért ne próbáljuk mindenképpen eltávolítani őket. Az algák jelenléte egyben azt is jelzi, hogy a víz minősége kedvező. Ha már egy jól "beállt" akváriumunk van, akkor a betelepített algaevők - levéve a terhet vállukról - elvégzik a tisztítási feladatot:a haltáp-maradékot eltüntetik, a fejlődésnek induló algákat pedig lelegelik.

Azonban a "zöld víz" már aggodalomra ad okot: ez nem csak csúnya, de a halakra nézve ártalmas is. A problémát csak úgy orvosolhatjuk, ha megkeressük a kiváltó okokat (rendszerint nem egy, hanem több tényező együttesen váltja ki).

Zöld az akvárium vize: mi okozhatja a problémát?

rossz vízminőség (túletetés, bomló ételmaradék; rossz szűrés; a vízminőség hirtelen változása)

rossz megvilágítás (túl sok vagy túl kevés fény, öreg világítótestek)

magas szilikátszint

alacsony kálcium szint

ingadozó kémhatás

hiányos növényi tápanyagellátás

Az algairtás: állítsuk vissza a biológiai egyensúlyt

Nem biztos, hogy az algairtó szerek (Tetra Algi Tabs, Tetra Algetten) használata a legjobb megoldás, ugyanis réztartalmukra a halak is érzékenyek. Célszerűbb - és a halak is méltányolják - ha a kiváltó okokat szüntetjük meg:

Szűrőanyagok cseréje, tisztítása

Ez csökkenti a magas a vízben lebegő tápanyagmaradékok mennyiségét és növeli a szűrő hatékonyságát. Megakadályozhatjuk a kékalgák elszaporodását, amelyek egyébként sűrű, nyálkás bevonatot képeznek a talajon, a köveken és a növényeken.

Az etetés mérséklése

Természetesen nem a halak éheztetése a cél, hanem a feleslegben maradó tápanyag mennyiségét szeretnénk csökkenteni. Ha kell, csökkentsük a halak számát.

Ne kapjon direkt napfényt az akvárium

 Ne tegyük ablak alá. A természetes fény ugyanis a zöldalgák elszaporodásához vezethet. A frissen berendezett akváriumban a zöldalgák túl sok fény esetén a felszínen lebegnek. Ha ezt tapasztaljuk, csökkentsük a megvilágítás időtartamát vagy tegyük az akváriumot közvetlen fénytől védett helyre. A növényeken képződő zöldes bevonatot egy másik zöldalga okozza, ami ellen a szűrés hatékonyságának növelésével védekezhetünk

A túl kevés fény sem jó, mert az a barnaalgák megjelenését okozza

Elszaporodásukhoz a túl kevés oxigén, vagy túl sok nitrát is hozzájárulhat. A barnaalgák vékony, barnás bevonatot képeznek az akváriumban elhelyezett tárgyakon (köveken, aljzaton). Intenzívebb fényviszonyok hatására gyorsan eltűnnek.

A kemény víz és CO2 hiányának megszüntetésével könnyen száműzhetők a fonal- és ecsetalgák az akváriumból. Fontos, hogy az utántöltéshez használt vizet (minőség, keménységi fok) is ellenőrizzük. Egyes esetekben ioncserélt-, vagy ozmózissal lágyított vizet is használhatunk.

Telepítsünk makroalgákat

Ugyanis ezek az élőlények rengeteg tápanyagot (ammóniát, nitritet) használnak fel fejlődésükhöz. Az algák rendszeres eltávolításával a káros anyagoktól is megszabadulhatunk.

Elegáns megoldást jelent az algaevő élőlények telepítése (csigák, remeterákok, doktorhalak, algaevő harcsa). Ez ugyan csak tüneti kezelése az algaproblémának, de rövid távon így tehermentesíthetjük az akváriumot. Az algaevő halak ráadásul az érdekességek közé tartoznak.

Gyakoribb vízcserével csökkenthetjük a felhalmozódott nitrát és más szennyező anyagok töménységét.

Hosszú távon az a legjobb, ha az akváriumi növényekről és azok egészséges fejlődéséről gondoskodunk, mivel az algák és a növények közvetlen konkurensei egymásnak a táplálékfelvételben. A szép, egészséges növényi növekedést szabályozott CO2 hozzáadással elősegíthetjük. Az akvárium tartósan algamentesen tartása sok kísérletezést is igényel, amelyhez a fenti támpontok nyújtanak segítséget.


A fulladás tünetei: a halak állandó jelenléte a vízfelszín közelében és a levegő buzgó nyelése szájon át.

Gázembólia

A napsütéses nyári napokon, a növények aktív oxigén kibocsátása idején, ha túl sok oxigén halmozódik fel a vízlevegőztetés által, akkor ez a halak betegségéhez, sőt gyakran pusztulásukhoz is vezethet. Ez a betegség az úgynevezett gázembólia.

Vízben oldott oxigén meghatározása

A módszer elve. Az oxigén a vízben meghatározás azon a tényen alapul, hogy ha hozzáadjuk a nátrium-hidroxidot (NaOH) és a mangán-kloridot (MnCl2), akkor mangán-oxid-hidrát [Mn (OH) 2] keletkezik, amely, ha az oxigén a vízben jelen van, akkor oxidálódik és mangán-oxid-hidráttá alakul [Mn (OH) 3 ]...

A víz keménysége

A víz keménységét a benne lévő kalcium-és magnézium-sók oldatának mennyisége által határozzák meg. Ha ennek tartalma jelentéktelen, akkor a vizet lágynak nevezik, ha nagymértékű - keménynek. Teljes, állandó és ideiglenes keménységű vizet különböztetünk meg.

A teljes vízkeménység meghatározásának módszere Trilon B segítségével

A Trilon B mennyiségéből - etilendiaminotetraecet sav nátrium sója (fehér por), a titrálással újrahasznosított víz minták eriohromom fekete T indikátor segítségével, számítják ki az oldat kalcium és magnézium-só tartalmát. Mivel az indikátor színe nem csak a kalcium és magnézium ionok koncentrációjától, hanem az oldat pH-értékéjétől is megváltozik az oldat titrálásához keveréket (NH4OH + NH4Cl) adnak, ahhoz, hogy a pH érték 10 körül maradjon).A víz hidrogén ion tartalma (pH) (a vízmolekulák egy kis része hidrogén (H) és hidroxil (OH) ionokra bomlik. A kémiailag tiszta vízben ezen ionok moláris koncentrációja egyenlő, és 25 °C-nál és az értékük 10.
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő