Termesztés és kezelés

A növények ugyanúgy figyelmet és gondozást igényelnek, mint a halak.
Három fő szükségletük van: fény, táplálék és tiszta víz.

Fényigények

A szén-dioxidból és a víz hidrogénjébő történő táplálékszintézishez a növény fényt igényel. A túl sok fény azonban az algák növekedését serkenti, a túl kevés pedig korlátozza a növények fejlődését. Továbbá, némelyik növény kevesebb fényt igényel, mint a másik. A különböző igények kiegyenlítésére a magasabb növényeket, amelyek rendszerint több fényt igényelnek, fel lehet használni a rövidebb, kevesebb fény mellett élők árnyékolására. Így például, a maximum 38 cm vízmélységű akváriumban legalább 60 wattos izzó vagy 20 wattos fénycső kell a medence hosszának minden 30 centiméterére, feltéve, hogy napi 10-15 órán át viágítanak.

Hogyan táplálkoznak a növények?

A legtöbb vízinövény levelein keresztül veszi fel táplálékát nitrátok és szerves anyag formájában. Néhány növény azonban gyökérrendszere útján is táplálkozik. Ha a növényeidet táplálni akarod, tápfolyadék vagy tabletták használatát javaslom, amiket akváriumi célra állítottak össze. Ezeket a fenéktalajban, a növény gyökerei közelében lehet elhelyezni.
Vagy pedig külföldön vásárolhatsz tápanyagban gazdag, előre gyártott "dugókat" vagy "gyökérrostokat", hogy berakd az egyes edényekbe.

Tápdugó
A növény szebben nő, ha külön figyelünk rá. Tápdugóba lehet ültetni, és aztán a kavicsba beásni. A kereskedelemben ritkán kapható.

Tápedény
A gyorsabb kezdeti növekedés, különösen dugványoknál, serkenthető a nyitott oldalú edényekkel és tápanyagban gazdag rostokkal.
Az edény együtt tartja a rostokat a dugvány szára körül, hogy az elegendő táplálékot kapjon. Kertészetekből szerezhető be.

Vízigények

A tiszta víz két okból is fontos a sikeres növekedéshez: a piszok a vízben leülepedik a levélre, és eltömíti pórusait, a piszkos víz nagymértékben csökkenti az energiát adó fény mennyiségét.
Egyes növényekre kedvezőtlenül hat a víz állapotának változása, elhullajtják leveleiket, amint az új akváriumba teszik őket. Rendszerint ez csak átmeneti reakció, mert a levelek hamar újranőnek. Fontos, hogy fokozatosan, több napon keresztül végezzük a vízcserét a növények károsodásának elkerülésére.

A talaj alatti szűrés hatása a növényekre

A talaj alatti szűrés hosszú ideje vitatott az akvaristák között. Egyesek azt gondolják, hogy gátolja a növények fejlődését, azzal érvelve, hogy a kavicson átfolyó víz túl gyorsan vonja el a tápanyagokat a növények gyökerétől, és hogy a hőmérséklet kiegyenlítése az egész medencében károsan hat a növényekre, mert sok faj ahhoz szokott, hogy a gyökerei hidegebb vízben vannak, mint a levelei. A talaj alatti szűrés hívei ellenben ahhoz a véleményhez ragaszkodnak, hogy amíg a kavics elég mély, a mérete megfelelő és a vízáram nem túl erős, addig a növények fejlődése nem károsodik.
Valóban, ez a szűrőrendszer melléktermékeket tápanyaggá alakít át, amit a növények asszimilálni tudnak.

Ültetési technikák

A medencét "szárazon" vagy "nedvesen" ültetheted be. Szárazon ültetni könnyebb, mert a növények nem úsznak fel, nem tapadnak a kezedhez és nem gubancolódnak össze. Nem tudod azonban megítélni, hogy fog az akvárium kinézni, amíg vizet nem adsz hozzá, ezért később még biztos változtatnod kell. Ha nedvesen ültetsz, rögtön látod a végeredményt.
Az ültetést a nagy növényekkel kezd az akvárium hátuljába és oldalaiba. Amikor elégedett vagy az elrendezéssel, töltsd be bokros, alacsony növésű és dekorációs növényekkel oldalról a közép felé haladva. Ne nyomd a növényt túl mélyen a kavicsba; a tövének a kaviccsal egy szinten kell lennie vagy kissé följebb.

Háttérnövények
A növények egyik fő funkciója az akvárium mesterséges mivoltának leplezése, és hogy a medence a hát-és oldalfalak eltakarása révén nagyobban tűnjön. De ne takard el teljesen az üvegfalat; ha kis hézagok maradnak, becsapják a szemet, azt a látszatot keltve, hogy tágas hely van mögötte. Magas, gyors növekedésű növények a legalkamasabbak erre a feladatra, másrészt a medence külső szélén maradnak, nem takarják el a rövidebb növényeket és a halak értékes vízterét sem foglalják el. Ezek a növények búvóhelyet is nyújtanak a félénk halaknak és a zaklatott nőstényeknek.

Térkitöltő növények
Ha már a hátteret betöltötted, bokros növényeket használhatsz a medence sarkainak, műszaki felszerelésének elrejtésére, és a kövek közti tereknek a betöltésére.

Előtérnövények
Alacson növésű növények használatával a kerti pázsittal egyenértékűt lehet létrehozni az akváriumban. Különösen jól néz ki a kövek és az üregek előtt. Egyes ikrarakó fajok ezeknek a növényeknek a mereven álló leveleit használják ívóhelyként.

Dekorációs növények
Ezek a "sztár" fajok ékes lombozatukkal tűnnek ki a többi növény közül. Mivel némelyik faj termesztése nehéz, ezért különleges virágcserepekben kell őket tartani, így könnyebb a gondozásuk.

Árnyékoló növények
Gyökeres fajok, hosszú leveleik a felszínen nyúlnak el és árnyékolnak, a felszínen vagy a vízben szabadon lebegő növényekhez hasonlóan.

Ültetési tipp

Az akváriumi tartásra alkalmas növények széles választékát kínálják az akvarista szakboltok. A helyi kisvizekből magad is gyújthetsz növényeket, de ezeket nagyon alaposan meg kell mosni, hogy elkerüld az esetleges betegségek behurcolását az akváriumba.
Mivel a növények különböző mértékben növekednek és szaporodnak, ne ültesd tele az akváriumot már kezdetben. Megközelítőleg az alapterület minden 25 négyzetcentiméterére jusson egy növény. Így példáúl egy 60 cm hosszú és 30 cm széles medencébe 72 növény ideális.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő