Növénytípusok

Az akváriumi növényeket három csoportba lehet sorolni: gyökeres és úszó növények, illetve dugványok.

Gyökeres növények

Ezek a növények a kavicsban gyökereznek, noha a táplálék nagy részét nem a gyökereiken keresztül veszik fel, mint a szárazföldi növények. Az igazi vízinövények többnyire a leveleiken keresztül táplálkoznak. A gyökereikkel elsősorban rögzítik magukat a talajba vagy a kövekhez, fatuskókhoz.

Szaporodás
A legtöbb gyökeres növény ivartalanul szaporodik, indákat fejleszt, amelyek meggyökereznek, és új növény fejlődik. Néhány, sarjrügyeket fejleszt a levél felszínén. Szaporíthatsz a gyöktörzs feldarabolásával és elültetésével is.

Lebegő növények

A vízben lebegő növényeket a gyökerek egyáltalán nem rögzítik. Az akváriumban gyorsan elszaporodhatnak, ezért folyamatosan ritkítani kell őket, hogy jusson fény a lenti növényeknek is, vagy növényevő halakat kell tartani, hogy a fölösleget megegyék.
Számos hasznuk van a lebegő növényeknek az akváriumban:
árnyékot adnak; alapanyagot adnak a fészeképítő fajoknak; hosszú, elnyúló gyökereik biztos menedék az ivadékoknak. Ezek a növények megperzselődhetnek, ezért mindig használj üvegfedelet a védelmükre.

Szaporodás
A lebegő növények nagyon szaporák, sőt a haltartó számára túl gyorsan is szaporodnak. Sarjadzással vagy a letört részekből fejlődnek.

Dugványok

Ezek a növények mesterségesen, csak a haltartók érdekében kerültek egy csoportba, mert egy részük a kavicsban gyökerezik, mások szabadon lebegnek. Nagyon gyorsan növekednek, jó térkitöltők.

Szaporodás
Ahhoz, hogy újabb növényekhez juss, végy dugványt a növény csúcsáról, és gyökereztesd meg a kavicsban. A ritkításnak az a hatása, hogy a növény aztán bokrosabb lesz, és újabb sarjakat fejleszt.
Egyes növények olyan gyorsan nőnek, hogy akár egyetlen levél is gyökerezni kezd, ha rövid ideig lebeg a vízben. A levágott dugványokat egy csomóban, nehezékkel összekötve lehet lerögzíteni, amíg meggyökeresednek, de vigyázz, hogy el ne törd a szálakat.

Műnövények

Ha a halaid növényevők, nem mindig tarthatsz élő növényeket, ezért műnövényeket kell használnod.
Rugalmas műanyagból készülnek, talplemezük van, amit be kell ásni a kavicsba.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő