Szellőztetés és szűrés

Halaid egészsége érdekében az akvárium vizét mindig tisztán és frissen kell tartanod. Szerencsére, ez nem azt jelenti, hogy néhány nap után teljesen ki kell cserélni. Ehelyett mesterséges eszközökkel - szűrőkkel és szellőztetőkkel - tisztíthatjuk.
Bármilyen mutatós is az akváriumod, a halak által kiválasztott anyagoktól hamarosan szennyezett lesz. Ezt - akár látható, akár nem - el kell távolítani, és ez a szűrés célja.
A víznek nem csak tisztának kell lennie; kellő mennyiségű oxigént is kell tartalmaznia. Különösen fontos ez a hidegvízi akváriumokban nyáron, amikor a víz melegedésével csökken az oldott oxigén mennyisége. Ezért mesterséges rendszerre van szükség, amely több oxigént visz a vízbe, és egyidejűleg a szén-dioxidot is szétoszlatja. Ez a folyamat a szellőztetés.
A szellőztetés nem kötelező, néhány akvárium enélkül is jól működik. Az ilyen medencék általában alul telepítettek, rengeteg növény van bennük, és nagyon jó állapotban vannak. Ezért minden kezdőnek tanácsoljuk, hogy szerezzen be egy légszivattyút. Még ha - pillanatnyilag - nem is kell a szellőztetéshez (pl. ha légárammal működő szűrőt használsz, ami egyébként szellőztet is), akkor használhatod más, hasznos felszerelés működtetéséhez, mint pl. a sóféregkeltető.

Szellőztetés

A légszivattyú a légbuborékok állandó áramoltatásával cirkuláltatja a vizet az akváriumban. Ezzel a módszerrel a medence teljes vízmennyisége folyamatosan kapcsolatba kerül a levegővel a víz felszínén, ahol több oxigént köt meg, és szén-dioxidot ad le. A víz oxigéntartalmának növelése mellett a szellőztetés előnye az egész akvárium hőmérsékletének kiegyenlítése. Mivel a szellőztetés elősegíti az oxigén megkötését, ezzel növeli hatékonyan a vízfelszínt. Ne gondold azonban, hogy így több halat tarthatsz, mint amit eredetileg kiszámítottál.
A szellőztetés csak mesterséges eszköz, és ha a rendszer nem működne, a körülmények visszatérnek az eredeti, szellőztetés nélküli állapotba: a medence túlzsúfolt lesz, és a halak levegőért kapkodnak.

Szűrés

A szűrő célja a szennyező anyagok eltávolítása az akváriumból. Nagyon fontos a rendszeres karbantartása, mert az elhanyagolt szűrőben koncentrálódnak a szennyező anyagok. A szűrők három módon működnek:

 - a mechanikus szűrés a lebegő anyagokat távolítja el a vízből
 - a kémiai szűrés az oldott anyagokat távolítja el a vízből
 - a biológiai szűrés során a hasznos baktériumok alakítják át a mérgező
   anyagokat viszonylag ártalmatlanokká

Mechanikai szűrés

A vízben lebegő anyagok kiszűréséhez meglehetősen tömör anyag szükséges. Ez rendszerint mesterséges, mint példáúl a perlonvatta vagy a szintetikus hab. Csak akváriumhoz gyártott anyagot vegyél, mert a többi mérgező lehet.

Kémiai szűrés

Az oldott anyagok eltávolítására legjobb az aktív szén. Nagyon nagy felületen, amely könnyen megköti az oldott ásványi és kémiai anyagokat, példáúl a halak vizeletét (adszorpció). Sajnos, a szén hasznos anyagokat is megköt, ezért gyógyszerekkel együtt nem szabad az akváriumban használni.
Egy idő múlva a szén telítődik, és ki kell cserélni. a szén aktivitásának vizsgálatára tégy néhány csepp festéket (pl. metilénkék) a bevezető cső elé. Ha a festék a szűrő után is megjelenik, a szenet cserélni kell.


Légszivattyú

A szellőztetést elektromos légszivattyúkkal sűrített levegővel végezzük. Két típusuk: a gumimembrános és a dugattyús.
Nálunk a gumimembrános szivattyúk terjedtek el (Rena, Sera). A légszivattyú mérete nem függ össze az akváriuméval - a legkisebb modell is elég levegőt biztosít egy 60 cm hosszú medencéhez. Kiválasztásakor meg kell gondolni, összesen mennyi levegőre van szükség. Minél nagyobb a szivattyú, annál több levegőt termel. Ha szűrőket, porlasztókat és más felszerelést működtetsz vele, akkor egy viszonylag nagy szivattyú a legjobb választás.
A nagyobb szivattyúknak beépített szabályozójuk van. A kisebb szivattyúknál csőszorítókat kell használnod.


Légárammal működő szűrő

A szűrőn áthaladt vizet leggyakrabban a szűrőbe beépített "léghíd" segítségével juttatjuk vissza az akváriumba. Ez a szűrő belsejébe illesztett cső, melynek aljába levegőt vezetnek, itt a légbuborékok a tisztított vízzel keverednek, és mert az a víznél könnyebb, a keverék felemelkedik a csőben, a tiszta víz pedig kifolyik a tetején. Ezek a szűrők kis akváriumokhoz ideálisak. Nálunk igen elterjedtek, és különféle kivitelben kaphatók.

Külső szűrők

Ezek a szűrők minden, tökéletesen felszerelt akváriumnál használhatók. Kívülről hozzáférhetők, ezért a növények és halak zavarása nélkül könnyen tisztíthatók. A medence külső oldalára rögzítik. Nálunk komplett típus is kapható, de házilag is könnyen elkészíthető a szakboltokban megvásárolt elemekből.
Kis ügyességgel külső szűrő is készíthető.

A szűrő üzembe helyezése

A külső szűrő csak akkor kezd működni, ha fel van töltve vízzel.
Ennek érdekében merítsd a bevezető csövet a medencébe. Ha megtelt vízzel, fogd be a végét az ujjaddal. Így megakadályozod a levegő bejutását a szűrő dobozába. Amint a csövet elengeded, a víz megindul a szűrőbe.

Elzáró mechanizmus

A külső szűrő túlfolyása miatt még akkor sem kell aggódnod, ha a szűrőmassza annyira  eltömődik, hogy a víz nem jut át rajta. Ennek oka az, hogy amint a víz szintje ugyanolyan magas lesz, mint a medencében, a vízáramlás megáll. Amikor már a szellőztető átszívja a szűrőn a vizet, a vízszint csökken a dobozban, és újra kezdődik az átszívás.

Belső szűrés 

Legnagyobb hátrányuk ezeknek a szűrőknek, hogy tisztításuk és karbantartásuk nehéz, a szürő kivételekor a piszkos víz visszaömölhet a medencébe. Ezt megelőzheted, ha egy műanyag zacskót teszel a szűrő alá. Ivadéknevelő medencékben viszont kiválóak, mert a kis halak nem kerülnek a szűrőbe.
a belső szűrők elhelyezése egyszerű - bámelyik hely alkalmas az akvárium fenekén. Győződj meg arról, van-e elég hely ahhoz, hogy a víz ellepje a szűrőt. Tegyél néhány kavicsot a dobozba (a szűrőmassza elé), ezzel megakadályozod a szűrő elmozdulását. Másik lehetőség, ha tapadókoronggal rögzíted a medence falához.


Motoros szűrők

A motoros szűrők az utóbbi években terjedtek el igazán hazánkban, egyre csökkenő áruk miatt. Népszerűségüket kényelmes használatuk, zajtalanságuk és kiváló szűrőkapacitásuk indokolja. Két típusa ismert: a mágneses és a szivattyús modell. Az első egy mágnessel kapcsolt lapátkereket használ a víz mozgatására. A másik típus a szivattyús szűrő az erősebb, mert direkt elektromotor hajtja. A választás így attól függ, mekkora az akvárium.
A fő előnye ezeknek a szűrőknek a légárammal működővel szemben az, hogy sokkal nagyobb a rajtuk átfolyó víz mennyisége, így a medence vizét gyorsabban szűrik meg. Sok haltartó úgy véli, hogy a halai gyorsabban nőnek, ha a szűrő által keltett erősebb vízáramlásban élnek. A motoros szűrők különösen a nagy akváriumok és a piszkos medencék gyors tisztítására alkalmasak. Használatuk különösen javasolt hidegvízi akváriumokban, ahol a halak oxigénben gazdag vizet igényelnek.
Az újabb készülékek egyike szellőzteti a vizet, amikor a szűrőn átmegy, egy másik típus a vizet a motor hűtésére használja (vagy fordítva, a motor hőjét használja a víz melegen tartására). Van egy típus, amelyben diatómaföld a szűrőmassza. Ezt csak néha használd a szokásos szűrő pótlására.


A biológiai szűrés folyamata

A többi szűréstől eltérően ez a folyamat nem kiszűri, hanem semlegesíti a mérgező anyagokat. Minden szűrőn kialakul ilyen szűrőréteg, de leghatékonyabb a talajszűrőkön.
A biológiai szűrés különösen hatékony az ammóniát illetően, amelyet a lebomló anyagokkal táplálkozó baktériumok termelnek és a halak is kiválasztanak. Ebben a rendszerben a hasznos baktériumok elszaporodnak az akváriumban, és az ammóniát viszonylag ártalmatlan nitrátvegyületekre bontják. A baktériumok megtelepednek az akváriumi kavicsréteg felszínén, szaporodásukat azonban elősegíti, ha oxigéndús környezetben vannak.
Az akvárium aljára ezért préselt lemezt helyeznek úgy, hogy az oxigénben gazdag víz cirkulálhat a talajon keresztül. Amint az ammóniatartalmú víz a baktériummal találkozik, kétlépcsős folyamat alakúl ki: először Nitrosomonas baktériumok alakítják az ammóniát nitritté, amelyet azután a Nitrobacter fajok nitráttá változtatnak. Noha a nitrát gátolhatja a halak növekedését, sokkal kevésbé mérgező, mint az ammónia. A növények nitritet és nitrátot egyaránt tudnak hasznosítani.
Ennek a szűrőnek számos előnye van a többi rendszerrel szemben. Nem feltűnő, nem kell hosszú tömlő, és csendesen működik. Minden akváriumhoz használható, de a tengerihez kötelező.

Szűrés növényekkel

A szűrés másik formája, amely biológiai és kémiai is, növényeket vagy algákat használ az ammónia, szén-dioxid és a nitrátok eltávolítására. Tengeri akváriumokban algabetétes szűrőket lehet használni, de ezeknek sok hely kell a medence fölött, és nehéz a fölszerelésük.
Édesvízi rendszerekben egy külön növényesített medencét állítanak föl a halas akvárium mellett. A vizet kivezetik az akváriumból, át a növényes medencén, aztán vissza. A növényes medencét jól meg kell világítani, hogy a fotoszintézis végbemehessen.
A növény szén-dioxidot és szervetlen anyagokat vesz fel a vízből, majd oxigént és szerves anyagokat bocsát ki helyettük. Ez a rendszer különösen hasznos növényevő halak akváriumában, mert ezek a fajok minden növényt felfalnak a környezetükben. Sőt, az élő eleség éhes halaktól elkülönített termelését is lehetővé teszi. Ha betegség jelentkezik a halas akváriumban, izolálni kell a növényes medencét.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő