Az akvárium vize

A természetes víz sok olyan oldott anyagot tartalmaz, amelyek befolyásolják jellemzőit, és következésképpen igen jelentős hatással vannak az ott élő halakra is.
 

Kalcium

Kalcium

A víz keménységét az oldott mész és egyéb ásványi sók mennyisége határozza meg.
A mészköves területekről származó csapvíz rendszerint nagyon kemény: amikor elpárolog, fehér mészlerakodás marad vissza.
A gránitköves területek vízkészlete igen lágy, azaz nagyon kevés oldott meszet tartalmaz, s ha tőzegrétegen szivárog át, színe aranyossárga.
Valamennyi vízfajtának megvan a maga szerepe az édesvízi akváriumokban, jellemzőik szükség esetén változtathatóak.
A vízlágyító berendezéseket figyelmesen használjuk, mert káros anyagokat is jutathatnak a vízbe.

A pH-értéket a víz savas vagy lúgos kémhatását jelöli. A semleges pH-értéket 7-tel jelöljük, az ennél kisebb pH-tértékű víz savas, a 7-nél nagyobb lúgos kémhatású. A csapvíz pH-értéke általában 6,5-7,5 között van, az ilyen vízben a legtöbb hal kitűnően érzi magát. Viszont egyes fajok az erősen savas vagy az enyhén lúgos vizet kedvelik, igénylik.

A pH mérését egyszerű és olcsó módszerrel végezhetjük el: speciális festékanyagot cseppentünk a vízmintába, s a megváltozó színárnyalatból megállapíthatjuk, hogy milyen pH-jú a vizünk. Vagy léteznek még úgynevezett lakmuszpapírok is amelyeket csak egyszerűen pár másodpercre belelógatunk a vízbe és színváltozással kimutatja vizünk kémhatását.

Ezután beállítjuk a pH-értéket: ha növelni akarjuk, nátrium-bikarbonát oldatot, ha csökkenteni kell, foszforsavat adagoljunk a vízbe.

Az édesvízi akvárium

Az akvárium zárt világában számos összetett folyamat játszódik le, amelyek nélkül egészséges akváriumi környezetet nem lehet fenntartani. A halaknak és a növényeknek sajátos környezeti igényeik vannak, amelyekre mindig legyünk tekintettel, amikor berendezzük a medencét.

A halak ürülékét, a megmaradt eleséget és az elpusztult növényi részeket a baktériumok bontják le. A halak vizelete ammóniát tartalmaz, ez rendkívül mérgező, a medence vizében bőségesen tenyésző baktériumok azonban rövid idő alatt kevésbé ártalmas nitritekre, majd pedig nitrátokra bontják le, s ezeket a növények tápanyagként hasznosítják. Az egyéb hulladékok is ugyanilyen formában bomlanak le. A növények fontos “ütköző”, védő szerepet töltenek be, mert megakadályozzák az ásványi anyagok veszélyes felhalmozódását. Az “öreg” vagy érett víz azonban több ilyen anyagot tartalmaz, mint a “friss” víz, ezért alkalmanként tanácsos az akváriumvíz egy részét – mondjuk 20-50 %-át hetente – lecserélni. A szerves anyagok felhalmozódása miatt a teljesen beérett akváriumvíz sárgás árnyalatúvá válik. Viszont vannak olyan halfajok amelyek pont ezt a vízet kedvelik.

Az édesvízi akvárium szűrése

A halak ürüléke, az el nem fogyasztott eleség, az elhalt növényi részek és az élő, valamint elpusztult mikroorganizmusok vastag, üledék formájában a fenékre süllyednek, és a medence sarkaiban, növények mögött halmozódnak fel. Ebben az üledékben egyre több baktérium szaporodik el, de a harcsák és s csíkok eleség után turkálva folyton felkavarják. Ez nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyforrás is, ha túl nagy mennyiség halmozódik fel belőle. A baktériumok különben is az üledék elbontásakor rengeteg oxigént vonnak el a környezetükből.

Sarokszűrő

Sarokszűrő

Az üledéket könnyen eltávolíthatjuk, és az akvárium vizét kristálytisztán tarthatjuk szűrőberendezések segíségével, amelyet  bizonyos típusoknál a szellőztetőkészülékek által szállított levegő működtet egy igen egyszerű elv alapján: a felszín felé emelkedő légbuborékok függőlegesen, fölfelé mozgó vízáramlást hoznak létre. Ha a buborékokat egy üvegcsőbe vezetjük, a vizet a felszín fölé emelik. A légbuborékos szűrőberendezés a lebegő szennyeződést és a darabos üledéket távolítja el azáltal, hogy a vizet egy filtráló rétegen keresztül szívja át.

A legolcsóbb és legegyszerűbb változata a sarokszűrő: egy kis műanyag doboz, amelyet a talajra helyezünk, és a tetején áramlanak ki a légbuborékok. A lyukacsos aljú dobozt finom szálú textilműanyag (terilén) szűrőanyag tölti ki. A felszálló légbuborékok a lyukakon át vizet szívnak a doboz belsejébe, ahol a szűrőanyag felfogja a lebegő szennyeződéseket. A folyamatosan működő sarokszűrőt havonta egyszer emeljük ki, és cseréljük ki, vagy tisztítsuk ki alaposan a szűrőbetétet.

A többi légbuborékos filtrálóhoz hasonlóan ennek is azaz előnye, hogy javítja a víz szellőztetését és körforgását. Hátránya, hogy a viszonylag nagy doboz látványa zavaró, ezért próbáljuk meg növények vagy kövek mögé rejteni.
 

Külső szűrő

Külső szűrő

Ezt a problémát könnyen kiküszöbölhetjük, egy drágább megoldással ha külső szűrőt alkalmazunk. Ezt a medence oldalára vagy hátsó üvegére erősítjük. A légbuborékokat átlátszó műanyag csövön szívják fel a vízzel a fenékre rakodott üledéket, és egy szűrőanyaggal töltött műanyag vagy üveg dobozba emelik át. A megtisztított víz a közlekedőedények törvénye szerint egy rövid, meghajlított csövön át folyik vissza a medencébe. A külső szűrő előnye, hogy tisztításával a halakat alig zavarjuk, viszont mivel a szűrőtartály mérete meglehetősen nagy, így tisztítani is ritkábban kell.

A szűrő tartályába helyezhetünk más anyagokat is, például tőzeget, amikor savas vizet kedvelő halakat tenyésztünk. Az “öreg” vízből aktív szén szűrőréteggel távolíthatjuk el a káros anyagokat. Ezek azonban kivételes esetek: a külső szűrők általában igen kevés karbantartással hosszú évekig működnek.

A biológiai vagy talajszűrő talán a legfontosabb a szűrőfajták között. Az akvárium fenéküvegével megegyező méretű, sűrűn átlyuggatott műanyag lapból áll, amely apró lábakon, körülbelül 1 cm-rel a fenéküveg fölött helyezkedik el. Régebben lyukacsos, egymáshoz csatlakozó csövekből készült rácsokat is használtak.

A légbuborékokat vezető cső a műanyag lap hátsó sarkára van erősítve. A lapra terítsünk 7-8 cm vastagságban kavicsos homokot. A felszálló légbuborékok szívóhatására a víz átszűrődik a talajon és a szűrőlap nyílásain, végigáramlik a csövön, és megtisztulva kerül újra a medencébe. Az üledék a szűrőrétegként viselkedő talajba szívódik. E rendszer legfőbb erénye az egyszerűség, s hogy hosszú ideig tökéletesen működik.

Talajszűrő

Talajszűrő

A talajban összegyűlő üledéket baktériumok bontják le és teszik ártalmatlanná. Vastag talajrétegben a bakteriális bomló folyamat általában a levegő, azaz az oxigén jelenléte nélkül zajlik le. A talaj elfeketedik, és kellemetlen, bűzös gázokat bocsát ki, amelyek megmérgezhetik a halakat. A biológiai szűrőn azonban mindig víz áramlik át, így a bomlási folyamat oxigén jelenlétében játszódik le és másfajta, teljesen ártalmatlan baktériumok szaporodnak el. Nemcsak az üledéket bontják le, hanem fontos szerepet játszanak a hulladék-ammónia-nitrit-nitrát folyamat fenntartásában is, mert a vastag talajrétegben óriási számú baktérium tenyészik, amelyekkel sokkal aktívabban, hatékonyabban munkálkodhatnak, ha a talajrétegben folyamatosan víz áramlik át.

A talajszűrőnek hátrányai is vannak. Az üledék nagyobb szemcséi nem szívódnak be a kavicsoshomokba, hanem a felszínen maradnak, és felhőként kavarodnak fel, amikor a halak a fenéken turkálnak. Ha a levegőzetőberendezés leáll és a vízmozgás megszűnik a baktériumok hamar elpusztulnak, a talajban oxigén hiány lép fel és bűzös gázok termelődnek.

Ezért a megfelelő, megbízható levegőztetőberendezés az akvarisztika elengedhetetlen kelléke. A bilógiai szűrővel együtt hasznos lehet egy kiegészítő belső vagy külső szűrő alkalmazása, mert így eltávolíthatjuk a durvább szennyeződéseket is. Időnként ajánlatos a talajt kicsit megmozgatni, ezáltal a lerakodott üledék kiszabadul a kavicsok közül és a kiegészítő filtráló kiszűri a vízből.


A víz hőmérséklete
Minden halfaj tartásához és tenyésztéséhez meghatározott vízhőmérséklet szükséges. Általánosságban a hidegvízi halak 5-24 °C közötti vízhőmérsékleten tarthatók: a trópusi fajok pedig 18-30 °C közötti vízhőmérsékletet igényelnek. Ezek a szélső határok. Ezen belül a halfajok optimális vízhőfokigénye más és más. Az akvárium vizének hőmérséklete ki van téve napi ingadozásoknak. Az volna a legtermészetszerűbb, ha éjjel 2-3 °C-kal alacsonyabbra süllyedne a vízhőmérséklet, mint nappal, ezzel megközelítőleg utánozná a szabad vizek napi hőingadozását. Az ilyen jellegű hőingadozás az akváriumban főleg a teremfűtés intenzitásában mutatkozó éjjel-nappali különbségeket tükrözi akkor, ha fix hő-értékű fűtőtesttel éjjel-nappal fűtünk. Az elterjedt bimetallos hőszabályzók használatával a napi hőingadozás nem hozható létre.
Fontos, hogy az akvárium egyes vízrétegei között a hőmérsékletkülönbség ne legyen több 1 °C-nál. A mesterséges szellőztetés fontos szerepet játszik az akvárium vízrétegeinek keverésével, ezáltal a medencén belül nem jöhetnek létre „hőlépcsők". A medencék vizének hőfokát ajánlatos napjában legalább egyszer hőmérővel ellenőrizni, vagy minden különböző szintben elhelyezett és különböző nagyságú medencében állandó hőmérőt tartani.

A víz színe
A friss, csapból vagy kutakból nyert víz kékes-ezüstösen csillogó, ún. nyers víz, de lehet opálos is, amit az alumínium-hidroxid okoz! Hasonló színe van a forralt, a desztillált és a műgyantával lágyított víznek is. Egy-két hét múlva a nyers vízből érett, enyhén zöldes árnyalatú akváriumvíz lesz. Az érett vízszín kialakulásában különböző egysejtű növényi szervezeteknek (algák) döntő szerepük van. Az akváriumi halfajok nagy része jól érzi magát a nyers és érett színű vízben is. Az őserdei folyóvizekből, tőzeges mocsárvidékekről származó fajok (Hyphessobrycon, Rasbora-félék) azonban a sötétebb sárgásbarna vizet kedvelik, mert ez közelíti meg legjobban eredeti környezetük vizeinek színét. A barnás alapszínű víz tőzegfiltrálók beállításával, valamint huminsavas kezdéssel állítható elő.
Az akváriumi víz szürkés, tejszerű. ködös elszíneződését rendszerint mikroszkopikus méretű egysejtűek (Infusoria, Rotatoria) okozzák. Az erősen opálos zöld vízszíneződés lebegő zöldmoszatok túlzott elszaporodása (vízvirágzás) következtében jön létre. Az infusoriásodást tartási, akváriumgondozási hibák okozzák; a vízvirágzást a túl sok fény idézi elő. A lebegő, élő szennyeződés mindkét formája jól működő külső vagy belső szőrökkel megszüntethető, természetesen az előidéző elsődleges okok egyidejű kiküszöbölésével.

A víz szaga
Az akvárium vizének nem lehet kellemetlen szaga. A bűzös szag szerves anyag bomlásának jele. A kén-hidrogén záptojásra emlékeztető, jellegzetes szaga a fehérjék baktériumos bomlását jelzi. Ha a medence talajában sok szerves anyag halmozódott fől (talajfiltráló gyorsítja ezt a folyamatot), ez ott bomlásnak indul, és metán, kén-hidrogén, valamint ammóniagáz keletkezik. A felsorolt gázok mérgezők. A legjobb ilyenkor a víznek legalább egy részét lecserélni és a talajt kimosni. Ha gyors vízcsere és talajcsere valamilyen oknál fogva nem lehetséges, akkor aktív szénnel (hydraffin szén) kell szűrni a medence vizét, mert az tökéletesen megköti a mérgező gázokat. A hydraffin szűrés azonban csak „tüneti kezelés" lehet.

A víz oxigéntartalma
A vízben oldott oxigén származhat a növények asszimilációs tevékenységéből és a vízfelület természetes oxigénmegkötő képességéből. Ez utóbbi lapos medencékben jelentős oxigénforrás lehet. Rendszerint azonban ma már mesterséges szellőztetést alkalmazunk (membrános kompresszor). Minél lassabban száll fel egy-egy buborék, és minél nagyobb felületen érintkezik a vízzel, annál több oxigént képes a víz megkötni. Ebből kifolyólag azonos mennyiségű levegő vízbe vezetésekor a finom porlasztású szellőztetés mindig hatékonyabb, mint a durva porlasztású. A víz hőmérséklete és oxigénmegkötő képessége közötti viszony a másik lényeges összefüggés, ami meghatározza a halak által felvehető oxigén mennyiségét. Minél melegebb a víz, annál kevesebb oxigént tud lekötve tartani azonos légnyomáson.
A melegebb víz abszolút oxigéntartalma kisebb, ugyanakkor a halak melegebb vízben több oxigént igényelnek az intenzívebb anyagcsere-folyamatok miatt. A két összefüggést figyelembe kell venni akkor, ha hirtelen oxigénhiányt észlelünk, vagy arra előre számíthatunk (pl. halszállítás, élő eleség szállítása). Halaink számára 20-24 °C-on elegendő 3-3,5 mg/l, 24-28 °C-on az intenzívebb anyagcsere következtében az 5 mg/l oxigén. Szerencsére számok helyett jobb a halakat figyelni, mert azok a
„pipálásnak" nevezett viselkedésükkel azonnal jelzik az oxigénhiányt. A pipáló hal az akvarista számára gyűlöletes látvány legyen. Egyes halfajok, nem bírják az oxigénhiányt, pipálással nem tudnak levegőt felvenni és rendszerint el is pusztulnak.

A víz keménysége
Az akvárium vize számos oldott vegyületet tartalmaz. A víz keménységét a benne oldott kalcium- (Ca-) és magnézium-(Mg-) sók okozzák. Hazánkban a német keménységi fokot használjuk a vízkeménység mérésére. Egy német keménységi fokú az a víz, amelynek minden literében 10 mg CaO-dal egyenértékű Ca- és Mg-só van.
Megkülönböztetünk változó vagy karbonátkeménységet, és állandó keménységet. A változó keménységet a mész és magnézium szénsavas sói, a hidrokarbonátok Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2 okozzák. A változó keménységet a víz forralásával részben el lehet távolítani. Az állandó keménységet a kalcium-és magnézium-szulfátok, a kloridok, foszfátok, valamint szerves savak sói és hidroxidjai alkotják. Ezek forralással nem távolíthatók el a vízből. Az akvarisztikai gyakorlatban csak az összes keménységet mérik német fokokban. Jele: nk°.

Az akvarisztikában használatos vizeket
0-4 nk° = igen lágy
4-8 nk° = lágy
8-12 nk° = közepesen kemény
12-18 nk° = kemény
l8-30 nk° = nagyon kemény
30 nk° felett különlegesen kemény vizekre oszthatjuk.

A különböző halfajok tartására általában megfelelnek a közepes keménységű vizek, sőt szaporításuk is eredményesen megoldható 8-12 nk°-os vízben. Vannak azonban kimondottan lágy vizet kedvelő és csak abban szaporítható halfajok. Néhány díszhalunkat kizárólag nagyon kemény vízben lehet tartani és eredményesen tenyészteni.

A víz kémhatása és pH-értéke
A pH-érték a víz semleges, lúgos vagy savas kémhatásának megjelölésére szolgál. A vegytiszta - semleges kémhatású - víz minden literében tízmilliomod gramm szabad hidrogén- (H-) ion van. A vegytiszta vízben azonban ugyanennyi a hidroxilionok grammsúlya is (OH). A H-ionok a víz savanyúságát, a hidroxilionok a lúgosságot okozzák. A pH (hidrogénion-koncentráció) a vízben jelen levő H-ionok súlyát fejezi ki egy liter vízre vonatkoztatva. A tizedes törttel történő körülményes jelölés elkerülése végett a H-ionok grammsúlyának negatív logaritmusát használjuk.
A savak a vizes oldatokban H-ionokat adnak le, ezzel növelik a víz H-ion-koncentrációját, ugyanakkor csökken az OH-ionoké. Lúgok esetében ennek fordítottja történik. Ezért elegendő a H-ion koncentrációt megállapítani, mert ebből következik az OH-ionok koncentrációja is. A semleges vízben 10-7 gramm H+-ion van, e szám negatív logaritmusa 7. A semleges víz pH-ja tehát 7. A savas kémhatású oldatok pH-értéke 7-nél kisebb, a lúgosaké 7-nél nagyobb. A savas oldatok 1-7 pH-júak, a lúgosak 7-14 pH-jóak lehetnek. A különböző halfajok az 5-9 pH-jú vízben érzik jól magukat. Az 5 alatti és 9 fölötti értékek már pusztulást okoznak (sav-, illetve lúgmérgezés. A víz pH-értéke nem állandó, hanem állandóan változik.
Általában nem tartjuk szükségesnek az akvárium pH-jának rendszeres ellenőrzését. Halaink számára veszélyes pH-eltolódás csak a túlzottan erős megvilágítás és nagymértékű növénytúlszaporodás következtében állhat elő. Ilyenkor a víz túl lúgossá válhat. Hosszan tartó sötétség következtében a halakkal túlnépesített medencében a növények és a halak együttes légzése folytán megnövő szénsavtartalom (H2CO3) okozhat veszélyes mértékű savasodást. A nagyméretű pH-eltolódás tehát csak hibás akváriumgondozás esetén jöhet létre. A mesterséges szellőztetés tovább csökkenti a hirtelen bekövetkező pH-változás lehetőségét. Egyes különleges pH-igényű halak szaporítóvizének elkészítésekor azonban szükséges lehet a pH mérése is. Sajnos a pH pontos mérése csak igen drága, elektromos pH-mérővel lehetséges. Akvarisztikai célra megfelelő a kolorimetriás mérési módszer, indikátorokkal. Az indikátorok olyan vegyületek, amelyek meghatározott pH-tartományban más és más színt mutatnak. Vannak indikátorfolyadékok és indikátorpapírok. Az indikátorpapírok használatát - praktikusságuk ellenére - nem ajánljuk, mert a helytelen raktározás és a legcsekélyebb kezelési hiba miatt is hamis pH-értéket mutatnak. Az indikátorfolyadék 1-14 pH-ig jelzi a tízes (1,0) értékű pH-számokat. A pH tizedes pontosságú vizsgálatára szűkebb határértékű indikátorfolyadékokat kell választani. A savas (6-7,6) pH-tartományban igen jó a bromthymolkék vagy az enyhén lúgos pH-értékek (8-9,6) mérésére a thymolkék. Az akvarisztikai gyakorlatban a legritkább esetben lehet szükség a 6-7,6 pH értékhatáron kívül tizedes pontosságú hidrogénion-koncentráció mérésére. Az indikátorokhoz kérjünk részletes használati utasítást, és ezt nagyon pontosan tartsuk is meg. A díszhalakra, valamint ikráikra élettanilag a víz keménysége és pH-ja együttesen hat.

A víz cser- és huminsavtartalma
Egyes trópusi halfajok cser- és huminsavakban igen gazdag és lágy, fekete, illetve barna vizek lakói. Ilyen fajok főleg a pontylazacok, ikrázó fogaspontyok családjában akadnak. Sokáig a tenyésztés nehéz volta miatt az ún. problémahalak csoportját alkották. Ezek a fajok igénylik a cser- és huminsavak jelenlétét az akvárium vizében különösen akkor, ha tenyészteni is kívánjuk őket. A csapvíz, a desztillált, valamint a műgyantákkal lágyított vizek nem tartalmazzák ezeket az anyagokat, ezért mesterségesen kell őket a vízbe juttatni. Erre alkalmas a csersavpor (tannin), a hegyiláptőzeg és a különböző vegyileg nyert huminanyag kivonatok. A tőzeget, mint szűrő anyagot helyezzük a filtrálóba, és a víz enyhén barnás elszíneződéséig folytassuk a kezelést. A csersavpor gyógyszertárban kapható. Adagolása óvatosságot igényel (100 I vízben 0,2-0,3 g több részletben). A huminanyagkivonatok a használati utasítás szerint adagolandók közvetlenül a kezelendő vízbe. A huminsavak baktericid hatásúak, azonban túladagolva gátolják az ikrák megtermékenyülését azáltal, hogy csökkentik a hím ivarsejtek mozgásképességét.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő