Véres gyulladások és hasvízkór betegség

Vörös bőrdarabok és véres gyulladások a hal hátsó felén és az uszonyokon jelzik az Aeromonas vagy Pseudomonas baktériumok okozta fertőzéseket. A betegség késői stádiumában az uszonyok leépülése következik be, és véres fekélyek keletkeznek a bőrön és az izomzaton. A kezelést SERA Bactopur Dicert-tel kell végezni, az ezzel végzett kezelés a betegség bármely stádiumában eredményes.

A belső bakteriális megbetegedéseket, mint a hasvízkórt az erősen felpuffadt testről, a kidülledő szemekről és az elálló pikkelyekről lehet felismerni. A halak a talajon vagy a vízfelszín alatt himbálóznak. A halak bakteriális megbetegedések esetén feltünő úszási rendellenességeket mutatnak, szédelegnek, görcsölnek vagy sötéten elszíneződnek.

Ez a betegség könnyen felfedezhető, mert a hal teste erősen felduzzad és a pikkelyei borzoltan felállnak.
A tünetek oka a szervezet természetellenesen megnövekedett nedvességtartalma. A betegség, az eredetétől függően lehet ragályos vagy nem ragályos.

Ez az állapot a bőrfertőzéseket - pl: úszórothadás - követi vagy ettől függetlenül, a rossz körülmények idézik elő. A Pseudomonas puctata nevű baktérium okozza a kórt. Ez a baktérium minden vízben jelen van.

Általában az öreg, legyengült állatokat támadja meg, ezért gyakori a hasvízkór más betegségek lefutása után. A baktériumok bejutnak a vérkeringésbe, a szöveteken gyulladást és sérülést okozva áramlanak át. Az epe működésképtelensége miatt a folyadékok felgyűlnek a hasüregbe, a hal teste erősen felfúvódik. A begyulladt vérerek a bőrben és az úszók övén kiállnak.

A tünetek: A test felduzzadásán és a pikkelyek felemelkedésén kívül az érintett halak széklete gyakran nagyon hosszú és fehér. A beteg állatok nem esznek.Az úszók alapjának kivörösödése,  kis bevérzések a szem körül, lassú, fáradt viselkedés, étvágytalanság, a hasfal feldagadása, a szemek kidüllednek, a testen fekélyek jelennek meg.

Az okok: A hasvízkórt a legkülönbözőbb okok előidézhetik. Valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés is elindítja a folyamatot, de a rossz táplálkozás és a rossz életfeltételek is előidézhetik.

Kezelés: Mivel többféle ok idézheti elő, nehéz meghatározni, mi a leghatásosabb. A legjobb elkülöníteni és ideális körülmények között tartani a megbetegedett állatokat. Ha még esznek, a lehető legjobb táplálékot kell adni nekik. Attól függően, hogy milyen eredetű a baj, az antibiotikum is hatásos lehet, de kétségtelen, hogy ezt a betegséget nehéz gyógyítani és ritka a jó eredmény.Az beteg azonnali kezelést igényel SERA Bactopur Direct-tel.

Mivel a betegség fertőző, a tüneteket mutató halat el kell távolítani az akváriumból. Gyógyszerként a SERA cyprinopur ajánlott. A magyar termékek közül a Dezinfekt + Aquafuran vegyes használatát ajánlják.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő