Halpenész, Columnaris, uszonyrothadás és más baktériumos betegségek

A Saprolegnia nemzetségbe tartozó penészgombafaj a halak sérült testrészein keresztül férkőzik be a test izomszöveteibe. Bármilyen fajú halat megtámadhat, de többnyire a hidegvízi fajok egyedeit fertőzi meg. Az algák szívesen nőnek a vattaszerű penészen, amitől az piszkosnak tűnik. Mivel a halpenész gombás fertőzés, ezért általában másodlagos tényezőként jelentkezik egy másik betegség után, pl. valamilyen parazitás fertőzés során legyengült egyedet támad meg. Gyakori ok a halpenész kialakulásánál a mechanikai sérülés. Ezt okozhatja a halak területvédő csatározása közben szerzett sérülés, de keletkezhet akkor is, amikor az ijedt hal valamilyen dekorációs elemnek úszik.Ezt a betegséget gombaparaziták, ezen belül is a penészgombák okozzák. Ezek nagyon kicsinyek és fehér
vagy szürke szálak formájában észlelhetők.

A halpenészt különböző baktériumok okozzák. Az uszonyokon és a bőrön lévő fehér vagy szürkésfehér, matt és homályos foltokról lehet felismerni. A nyálkahártya felszakadozik, felismerhetőek lesznek a pikkelytelen helyek. Ha a betegség annyira előrehaladt állapotban van, hogy a bőr fokozottan károsodott a kezelést SERA Bactopur direct-tel kell végezni.

A Columnaris baktériumokkal történő fertőzés gyapjúszerű pihék formájában jelenik meg, amit néha összetévesztenek a Saprolegnia gombával. A hal fején és uszonyain fehéres foltok jelennek meg. Későbbi stádiumban az uszonyrothadáshoz hasonlóan leépülnek az uszonyok. Tipikus a halak nyugtalan hintázó úszása a talajon. A kezelést SERA Bactopur-ral kell végezni.

A baktériumos uszonyrothadás egyedül vagy más betegségekkel összefüggésben jelentkezhet. Az uszonyok a szélüktől roncsolódnak és végső stádiumban teljesen leépülnek. Különösen erőteljesen érinti a hát- és farokuszonyokat. A kezelést SERA Bactopur-rall kell végezni.

A tünetek: A gombák a halak testén vagy az ikráikon bolyhos csomókat alkotnak. Nagyon hamar kifejlődnek, az egész testet vagy az összes ikrát beborítják, s a halak vagy ikrák halálát okozzák.Piszkos, vattaszerű kinövések a bőrön, amely néha a hal testének nagy részét is befedheti.

Az okok: A betegséget a Saprolegnia diclina és Saprolegnia ferax, az Achlya nemzetségbe tartozó penészgombák okozzák. Ezeknek a gombáknak és a halpenész kialakulásának mindenfajta sérülés jó melegágya. Ugyanakkor a halak testét borító nyálka hatásosan fékezi a penész terjedését.

Kezelés: Az akvarista-szakboltokban mindenütt árulnak gombaölő készítményeket, melyekkel egyszerű kezelni a nemrég megfertőződött halakat. Ugyanezekkel az ikrák is gyógyíthatók. Vigyázzunk az adagolással: be kell tartani a gyártó által ajánlott adagot.

A halat ki kell venni egy gyógymedencébe. Gyógyszeres kezelésként Tetra.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő