Hal tuberkulózis (halgümőkor) betegség

A betegséget baktérium okozza. A halak belső szervein zsíros csomók keletkeznek. Rendszerint más kóros jelenségek is kísérik, pl. uszonyelhalás.A tuberkulózis, fertőző bakteriális betegség, egyre gyakoribbá válik. Sajnos gyógyíthatatlan. Az érintett példányokat azonnal el kell távolítani az akváriumból, hogy a többi hal ne fertőződjön. A beteg hal általában normálisan eszik, de a súlyából veszít, mert a belső szervek sérültek. Egyes halaknál csomó fejlődik a bőr alatt, ami végül elfekélyesedik, másoknál a csomók a szem mögött fejlődnek, és dülledt szemet okoznak.

A betegséget okozó baktériumok alacsonyabb hőmérsékletet kedvelnek, mint a legtöbb, az embert fertőző baktérium. A haltuberkulózis azonban az emberre is hat, rendszerint fertőzött csomó formájában jelenik meg a bőrön, de van egy kis esélye, hogy komoly, belső fertőzést okozzon.

Ha már megfigyeltük a halaink egyikénél, szigorú óvintézkedésekre van szükség. Végleges diagnózis csak boncolás alapján lehetséges.

A fertőzött halakat ki kell venni, és kíméletesen megülni. Nem szabad hagyni őket a medencében kimúlni, mert a többi hal is fertőzött lesz. A fertőzött hal térsait kezelni kell: át kell tenni őket egy külön, gyógymedencébe, és fertőtleníteni kell az eredeti akváriumot. Ha másik hal is elpusztul, ne tegyünk bele új példányt, hanem kíméletesen semmisítsük meg az összes érintett halat, utána tisztítsuk ki, fertőtlenítsük az akváriumot és népesítsük be újra.

A tünetek: A csomókat csak boncolás közben lehet megtalálni, de vannak gyanús külső jelek, melyekből következtetni lehet a betegségre. A halak apatikusak, gyakran lesoványodnak és kis sebek (fekélyek) keletkeznek a bőrükön. Étvágytalanok és a színeik kifakulnak.

Az okok: Ezt a betegséget a Mycobacterium és a Nocardia nemzetségből származó baktériumok okozzák. Nagyon sok hal „egészséges hordozója" a haltuberkulózisnak. Ha ezek rossz körülmények közé kerülnek, a betegség kifejlődik. Egyébként úgy terjed, hogy a halak lenyelik a baktériumokat, pl. amikor elfogyasztják egy elkapott egyed tetemét.

Kezelés: A tuberkulózisban szenvedő halakat az akváriumtulajdonosok nem tudják megfelelően kezelni. De egyet meg kell tenniük: azonnal el kell különíteni a gyanús tüneteket mutató egyedeket, és el kell távolítani a tetemeket is, nehogy a többi hal felfalja őket és megfertőződjenek. Egy szakállatorvos, aki a halak betegségeire specializálódott, esetleg megpróbálkozhat valamilyen antibiotikum és szulfamid alapú gyógyszerrel.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő