Darakór (Ichthyophtiriaris) betegség

Az egyik legveszedelmesebb és leggyakoribb akváriumi halbetegség.Akkor tör ki, ha a medencében hirtelen változik meg a hőmérséklet vagy a vízminőség. Egy parazita az okozója, nagyon ragályos, de könnyű kezelni.A betegségek terjedése 80%-ban újonnan vásárolt halakkal kerül be az akváriumba.
Kórokozója az Ichthyophtirius multifiliis nevű csillós véglény. Egysejtű létére az 1-1,5 mm nagyságot is eléri, így szabad szemmel is látható, különösen a sötétebb bőrű halakon.
A halak bőrében fejlődő élősködő több száz "rajzóra" esik szét, ezek különböző ideig a vízben szabadon élnek, majd gazdát keresnek.
Így a fertőzés igen gyorsan szétterjed az egész állományban.
A kifejlett egyedek a hám alatt élnek, azt fogyasztják, gyengítve a szervezetet.
A megtámadott hal bőre olyan látványt nyújt, mintha grízzel szórták volna be (darakór).
A kopoltyút is előszeretettel támadják meg.
A beteg hal jellegzetes "vakaródzó" mozgásokat végez, oldalát a talajhoz dörzsöli.
Tömeges inváziójuk esetén a hal fulladásos tünetek között el is pusztulhat.
Ha a vízhőmérsékletet kb. 30 fokra felemeljük néhány napra, a hő érzékeny rajzók száma lecsökken.
A halak naponta tiszta vízbe való átrakása néhány nap után megszünteti a fertőzést, mivel megszűnik a rajzókkal való újrafertőződés lehetősége.
A betegség specifikus gyógyszere a malachitzöld, parakill, vagy a formit.

A zsúfolt tartás és a sok szállítás miatt a halakat erős külső ingerek, ún. stressz éri. Ennek következtében az immunrendszerük gyengül, így utat engedve a fertőzéseknek. Egy egészséges hal sokkal jobban ellenáll a legtöbb fertőzésnek. Fontos ezért a megelőzés.

Minden új hal érkezésekor előbb egy karantén medencébe kell azokat helyezni. Kellő megfigyelés után, kb. két tünetmentes hét elteltével helyezhetők végleges helyükre.

Amikor már megtörtént a fertőzés, akkor meg kell kezdeni a halak gyógykezelését. Első és talán a legfontosabb a helyes diagnózis felállítása. Zavaró lehet az is, hogy egy betegségnek több elnevezése van, az utóbbi időben azonban az Ichthyophthirius multifiliis okozta betegséget darakórként jegyzik. Találó elnevezés, mert előre haladott állapotban fehér pettyek jelzik a hal testén a parazita jelenlétét. A fertőzés nem csak a bőrön, a pikkelyek között látható, hanem a kopoltyúlemezek között is megtalálható.

A kezdeti jelek –amikor a fehér pettyek még nem vehetők észre – hogy a halak egy sarokban együtt állnak, néha hirtelen, gyorsan elúsznak, majd ugyan oda visszaúsznak. Légzésük, kopoltyúmozgásuk gyors. Egy-egy kiúszás alkalmával az oldalukat, kopoltyúfedőiket nagyobb kövekhez, faágakhoz, talajhoz dörzsölik. Így próbálnak a bőrükbe fúródott csillós egysejtűtől megszabadulni.

Később megjelennek a fehér pontok a bőrön, ekkor már a diagnózis biztosan felismerhető.

Ha az akvaristának van mikroszkópja, 100%-ig biztos lehet a diagnózis felállításában. A hal testéről könnyen lekaparható a parazita és megvizsgálható. Teste bab formájú és oldalán végig csillók mozognak.

Minél előbb meg kell kezdeni a gyógykezelést! Erős fertőzés esetén nincs remény a halak felépülésére.

Az Ichthyophthirius multifiliis fejlődése során, több cikluson megy keresztül. Először befúródik a hal bőrébe, ahol szövetnedvekkel táplálkozik. Itt fejlődik úgymond anyaparazitává. Fejlettségének ebben a stádiumában elereszti gazdaállatát, és növényen vagy a talajon betokozódik, cystát termel. A hal testén maradt apró seb utat enged a másodlagos, bakteriális és gombás fertőzéseknek. A tok belsejében egy osztódás zajlik, majd pár óra elteltével 100-1000 “új” parazita hagyja el a felrepedt tokot. Ezek a csillósok, a rajzók, szabad úszással keresnek új gazdaállatot, amelynek hámrétegébe, kopoltyúhámjába belefúrják magukat, és kezdődik a körforgás előröl. A betokozódott és a hal testében levő parazitára nem hat a gyógyszer, ezért azt folyamatosan kell alkalmazni.

Vásárolhatók különféle halgyógyszerek, de régóta használt és bevált ellenszer a malachitzöld. Ez egy kékeszöld színű trifenil-metán-színezék, kémiai képlete C23H25N2Cl.

A kereskedelemben kapható kiszerelésnél legyünk körültekintőek. A helyes alkalmazáskor három különböző töménységet kell használni három napon át, majd egy hét múlva meg kell ismételni. Az első napon egy ezrelékes hígításban, a második napon 0,5 ezrelékesben a harmadik napon pedig 0,25 ezrelékes hígításban kell alkalmazni. A vásárolható oldat sajnos mind azonos töménységű. Ezért a helyes használatkor első nap az egyik fiola teljes tartalmát vegyítsük el a medencében, a második nap a második fiola felét, a harmadik nap pedig a maradék felét öntsük az akvárium vizébe. Természetesen az aktívszenes szűrőt a kezelés idejére ki kell kapcsolni! A kezelés várható időtartalma kb. 1 hét, amit addig kell alkalmazni, amíg a fehér pontok eltűnnek, a halak visszanyerik életkedvüket.

A malachitzöld hamar lebomlik a vízben, ezért kell folyamatosan alkalmazni. A helyes alkalmazásnál a víz zöldes színű. A kezelés megelőzés céljára is alkalmas, ami után kb. kilenc hónapig védettek a halak egy újabb fertőzéssel szemben.


A tünetek: Olyan a hal teste, mintha sóval szórták volna be: apró fehér pöttyöknek látszó púpok, ciszták keletkeznek rajta. A ciszták először az úszókon jelentkeznek, és onnan terjednek tovább az egész testre. A beteg hal ilyenkor a talajhoz vagy a dekorációhoz dörzsöli magát. Amikor a ciszták elérik a kopoltyút, gyorsul a légzés.


Az okok: A betegséget édesvízben egy mikroszkopikus nagyságú parazita, az Ichtyophthirius multitiliis nevű csillós protozoa okozza. Tengervízben pedig a Cryptocarion irritans. A parazita 3-4 nap alatt fejlődik ki, és a hal testén táplálkozik, majd lehullik az akvárium fenekére és ott osztódik. Az új paraziták azonnal úszni kezdenek, gazdát keresnek, és mikor rátalálnak, beléakaszkodnak. Ez után a ciklus elölről kezdődik.


Kezelés: Azokat a parazitákat, melyek épp a halakon tartózkodnak, nem lehet irtani, csak a vízben szabadon úszókat lehet megcélozni. Ezért a kiválasztott gyógy-készítményt egy héten keresztül naponta kell alkalmazni. A készítmények többsége rezet tartalmaz. Ezt rosszul tűrik a tengeri gerinctelenek, az édesvizekben élő pikkely nélküli halak (a Botia nemzetséghez tartozó csíkfélék), a fenéken élő algaevő harcsák (Ancistrus faj) és az elefánthal (Gnathonemus petersii). Édesvízben, a kezelést rosszul viselő halak számára emeljük fel három napon keresztül egy-két órára a víz hőmérsékletét 30-32 °C-ra. Tengervízből ezeket a halakat ki kell emelni az akváriumból, és negyed órára langyos vízbe kell tenni őket. Ez utóbbi módszer nagyon hatásos.

De a Sera costaput is lehet használni,mindíg a betelepített és berendezett akváriumban kell használni. Így a vízben szabadon úszó még ki nem fejlődött parazitákat is megöli.

   

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő