Általános betegségek

 

Mérgezés

Az egyik leggyakoribb elhullási ok a mérgezés, mely sokszor a szűrőberendezés rossz vagy hiányos működésének a következménye. Ilyenkor a bomlástermékek (mint az ammónia, nitrit, nitrát) felhalmozódnak a vízben, és ezeknek az anyagoknak a jelenléte egy bizonyos határon túl már mérgező a halak számára. De mérgezéses illetve fulladásos tüneteket okozhatnak a szennyezett illetve nem megfelelően letisztított dekorációs berendezések is.


Vírusos megbetegedés

Nos, a betegségek között ez a legkevésbé ismert, feltárt terület. Mindössze egyetlen  vírus okozta betegségről tudunk, és ez nem más, mint a lymphocystis vírusa. Ez a fertőzött hal uszonyán fehéres, karfiolszerű dudorokat okoz és többnyire csak a legyengült halakon mutatkozik. Sajnos hatásos gyógymód nem ismert, azonban egyes halszakértők (az értékes és stressz tűrő halaknál) a következő gyógymódot alkalmazzák: a tumort egy éles pengével lemetszik, a sebhelyet pedig betadinnal fertőtlenítik, majd a halat visszaengedik a vízbe.


Bakteriális megbetegedés

Itt már több kórokozóra is gyanakodhatunk. Ide sorolhatjuk a halak hasvízkórját, melyet különböző baktériumfajok okoznak, azonban a kórkép kialakulásához többnyire hajlamosító tényező jelenléte is szükséges. A betegség leggyakoribb kórokozója az Aeromonas hydrophila . A kezelés általában antibiotikumos fürdetésből áll, melynek időtartama 5-10 nap. Ehhez ki kell kapcsolnunk a külső szűrést, a szellőzést azonban érdemes fokoznunk. Az ajánlott hatóanyag-tartalom 100 liter vízre 18-20 mg nifurpirinol hatóanyagú Prefuránt vagy Aquafurant.

A baktériumos megbetegedések közül való a halgümőkór is. Ez sajnos - jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan - így a beteg egyedeket meg kell semmisíteni az egészséges halak védelme érdekében. Ha halunk étvágytalan, lesoványodik, göbök és fekélyek jelennek meg a testén, akkor a halgümőkórra gyanakodhatunk. Ezek a tünetek azonban egyáltalán nem jellegzetesek, így a betegség jelenlétére csak a laboratóriumi vizsgálatok adják meg a biztos választ. A halgümőkór ráadásul zoonózis is, tehát emberre is átterjedhet. Ilyenkor gümők jelennek meg a kézen és a karon, a mi esetünkben ez szerencsére jól és gyorsan gyógyítható, csak orvoshoz kell fordulni a tünetek észlelésekor.

Mechanikai sérülések, karcolások, harapások nyománszintén megjelenhetnek bakteriális fertőzések. Erre a fent említett antibiotikumos kezelés jó hatással van, azonban az eredményes gyógyulás érdekében meg kell szüntetnünk a kiváltó okot is (agresszív halfaj, éles dekoráció).


Gombás megbetegedések

Itt két fontos betegséget kell megemlítenünk. Az egyik a halpenész (Saprolegnia fajok), mely többnyire a mechanikai sérüléseken vagy a bakteriális-parazitás fertőzés miatt kialakult hámsérüléseken keresztül fertőzi meg a halat. Sokszor az antibiotikumos kezelés után kerül be a szervezetbe, ugyanis az elsődleges kórokozó kiiktatásával - versenytárs hiányában - könnyedén megfertőzheti kedvencünket.

Tüneteként fehér, szürkésfehér, vattaszerű bevonat alakul ki a sérült hámfelületen. A betegség jól kezelhető xanthacridin oldattal, FMC-vel vagy sera mycopurral. Kevesen tudják, hogy az ikrák elpenészesedését is ez a gomba okozza, mely szintén jól kezelhető xanthacridin oldattal.


Parazitás megbetegedés

A leggyakoribb megbetegedés a darakór, melynek kórokozója az Ichthyophthirius multifiliis nevű csillós, egysejtű parazita. A betegség nevét jellegzetes tüneteiről - a hal testén, úszóin és szemén megjelenő fehér, daraszerű pontokról - kapta. A betegség erős vakarózási ingerrel jár (képzeljünk csak el egy vakarózó halat), melynek következményeként kedvenceink sérülnek, és a sérült felületek utat engednek a további kórokozóknak. Kezelése történhet malachitzöld oldattal, FMC-vel és Protostoppal is.

A fátyolbetegség is gyakori a halaknál, melyet az Costiodis, Chilodinosis vagy Trichodinosis  nevű ostoros egysejtű okoz. A betegség tüneteként fátyol- vagy lepelszerű, homályos bevonat képződik a halon, mely szintén vakarózásra ingerli. Orvoslására a darakórnál említett szerek alkalmasak.

Meg kell említenünk a bársonybetegséget vagy oodinosist, melyet a Piscinoodinium pillulare okoz. Ez a kórokozó rendkívül ellenálló, így az akvarisztikai felhasználású gyógyszereket gyártó cégek külön gyógyszert fejlesztettek ki ellene, ilyen például a Sera Oodinopur, azonban többek szerint a Formit-fürdő is hatásos.

A bél érzékeny fajok gyakori elhullását a Spirionucleus elegans okozza. Ez a nyolc ostorral rendelkező egysejtű, heveny hurutos bélgyulladást okoz (de néhány baktérium is ilyen tüneteket idézhet elő), melynek tüneteként hurutos hasmenés, fehéres-átlátszó, sokáig vonszolt ürülék , bágyadtság, étvágytalanság, besötétedés vagy kivilágosodás jelentkezik. Gyógykezelésre a 250 mg metronidazolt tartalmazó Klion tablettát alkalmazzuk, 2-4 napos tartós fürdetéssel, 100 literenként 1-1,5 tablettát feloldva. Fontos azonban az arányok betartása, túladagolással ugyanis szintén a halak halálát okozhatjuk.


Összefoglalásul tehát azt mondhatjuk el, hogy ha a halakat igényeiknek megfelelően tartjuk, akkor sok betegségtől óvhatjuk meg őket. Azonban ha mégis felütné fejét valamilyen betegség akváriumunkban, konzultáljunk halszakértőkkel, mielőtt öncélúan, merő jó szándékból, házilag kezelnénk halainkat. Ugyanis a fent említett hatóanyagok, csak és kizárólag az adott betegségre és a megfelelő mennyiségben alkalmazva gyógyítanak!

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő