Cápaharcsa fajtái és gondozásai - Pangasius sutchi

Megjelenés: Tajland, Laosz;   Nagyság: Akváriumi körülmények között 25 cm –ig.  

Nemi különbségek: Idáig ismeretlen; ( a Literaturban még nem irták le) de úgy néz ki, hogy a himek kisebbek maradnak mint a nöstények.  

Igényei: Annak dacára, hogy a neve veszélyesnek hangzik, ezt a békés harcsát mindig kis csapatban, medencében nem 120 cm hossz alatt (pl. 120X60X60 cm= 432 liter) kell tartani, a felnött harcsáknak akik nagyon úszás aktivak, medence úgy (kb.) 200 cm hosszal (pl. 200X60X60 cm= 720 liter) jöhet szóba. A Cápaharcsák gyakran nagyon sokáig ilyedösek és félénkek maradnak és megsebezhetik magukat az üveglapoknál való odaütközéseknél. Ezért minden oldalon a medencében szükséges egy dús robusztus (erös) vizinövényzet ami egy látható korlátot és egy természetes határt biztosit. A harcsák megfelelö élelmezése növényi eledellel ez alatt finom fagyasztott borsókkal, még az akváriumi növényzet túl élési esélyét is biztosithatja.   Sajnos úgy néz ki, hogy a harcsák az üveglapokat a medencében mint akadályt alig ismerik fel, és odadörzsölik magukat amikkor mellettük elúsznak, de ezáltal elöbb-utóbb a szemek homályosodnak (megbetegednek) és ennek következtében teljesen el is veszithetik. De az izlés és szaglás érzékük a harcsáknak kitünö, igy a megvakult Cápaharcsák fáradozás nélkül megtalálják az eleségüket. A viz 2 – 20° GH; pH érték 6,8 – 7,2; vizhömérséklet 22 – 26° C. Akváriumi talajként nem oly világos folyami kavics nagyon megfelelö. Gyökerek (lápfenyö gyökérzet) elbújási lehetöségnek, és egy vizfelületet takaró úszónövényzet, mindenek elött Riccia a beesö fény kiszürését, és a medence beárnyékolását szolgálja. Egy erös effektiv (hatásos) szürés ami egy viz áramlatot képez, valamint egy rendszeres heti részleges vizcsere, ami ¼ részét a tartó medencének is átfoghat, a jó közérzetüket a harcsáknak elösegiti. Elégedetlenséget csakis klórral megterhelt friss viznél mutatnak, különben a Cápaharcsák változatos állati –és növényi élelmezéssel nagyon kitartóak és igénytelenek.  

A tenyésztése akváriumi körülmények között még nem sikerült.  

Egy kevésbé gyakorlott akvarista számára kitûnõ kihívás ez a hal. Nagyon élvezetes a tartása és sok örömöt okoz. Szép hal. Testalkata a cápákéra hasonló. Viszonylag lapos, de mindenesetre vízszintes fejformájú hal. Nagy, kissé dülledt szemei vannak. Színe sötét, álatlában acélkék és szürke párosítása. Idõs példányok nagy akvárium szûkséges! Ez a hal kishíján 50 centiméteres! Tártásáról sokat lehet mesélni. Vannak furcsa szokásai. Jól szûrt vizet igényel. Van egy nagyon érdekes szokása: ha valamilyen zaklatás éri, pl ha átrakod új akváriumba, gyakran halottnak tetteti magát. Lefekszik a talajra és feldobja a hasát. Ekkor ne ilyedjunk meg, hamarosan ugy érzi hogy el múlt a veszély, és normálisan úszkálni kezd. Általában is nagyon stresszes hal. Az akváriumot ne kopogtassuk mert ideges lesz, összevissza úszni kezd. Sokszor barátságtalan a többi hallal, de nem jellemzõ hogy gyilkossá válik. Fajtársait nem bántja, fõleg ha méretük egyezõ. Sõt, rajban szeret úszni ez a hal igazán. Mindenféle eleséget megeszik. A nagyobb példányokat etethetjük élõ kishallal (pl. Guppival) is. Sok helyen olvasható, hogy alsó szinteken szeret úszkálni. Nos, az én példányaim összevissza bejártak minden szintet, és minden zugot az akváriumban, de még így is inkább a középsõ szintet mondhatnám jellemzõ úszási szintnek. Aktívak voltak mindig, sosem pihentek éjszakán kívûl. Szaporítása megpróbálható, de csak hatalmas, kifejlett példányoknál lehetséges (45-50 cm) és ehhez ugye nagy akvárium kell. Ikrarakó és a szaporítás nehezen sikerül, megfelelõ körülmények mellett is. Ez a faj nagyon sok örömöt és élményt okoz nevelõjének. Nekem is voltak, és nagyon szerettem õket.

Tajland (Bangkok környéke), Laosz; 25 cm -ig.

D 2/7-8; A 4/30-32; Dorsale (hát úszó) két csukott lágy úszó sugárra, következik 7-8 legyezö szerüen szét tárt lágy úszó sugarak. Anale (végbél úszó) négy nem szét terjesztett lágy úszó sugárra, következik 30-32 legyezö szerüen nyitott lágy úszó sugarak.

A nemzetségnek megfelelö testalkat. Sötét ezüstszürke, két széles fekete hossz irányú kötödésekkel. Az elsö a fejtöl egyenes vonalban fut a Caudale (farok úszó) bázisáig (alapjáig), a második a fejnél kezdödik, a has felé egy ivet ir, és hátrafelé mindig keskenyebb lesz, majd a végbél úszó hátsó részén végzödik. A has fehéres. Az úszók feketék világos szélekkel. A nemi különbségek ismeretlenek. A gondozásához csakis nagy és tágas tartály/medence a megfelelö. Elegáns, társaságot kedvelö csapathalak, akik egyedül tartva tönkremennek. Vizhömérséklet 20 - 25° C. Èlö eleség. Kemény, kitartó faj, de a megszokási idöszakban zavarások/zaklatásoknál percekig tartó sokk-állapotokkal reagálnak és mintha halottak lennének fekszenek az akváriumban. A napközben aktiv és a teljes egésszében békés természetü harcsák sok úszóteret igényelnek.

 

Pangasiidae -  Schlankwelse  (Sovány/Karcsú harcsák)
 

A hazájuk Dél-Kelet-Ázsia beleértve Indonéziát, nagy és nagyra növö harcsák.

A test hosszan nyújtott, egyes nagyobb fajoknál csak kissé összenyomott. A fej és a test meztelen. Ritkán egy (Pangasianodon), de a legtöbb esetben 2-4 pár bajuszok (tapogatók). Dorsale (hát úszó) rövid, magas, erös tüskével (úszósugárral), Anale (végbél úszó) hosszú, a zsirúszó megvan, és messzire a hát úszó mögött odaillesztett. Az állkapocs fogasitott, a szabálynak megfelelöen ugyancsak a szájpadlás is (Vomer és Palatinum), de a Pangasianodon nemzetségnél kivételképpen fogatlan. A családnak a Schilbeidae családdal sok azonossága van.

A soványharcsákhoz tartozik ugyancsak az óriásharcsa Pangasianodon gigas (CHEVEY, 1930), aki 2,5 méter test hosszat is elérhet. A faj az ivási vándorlások alkalmával a Mekongban erösen halászott. A vándorlás célja a Dali-tó Yunnan-tartományban (Kina). Sok fajok értékes éthalak. 8 nemzetség úgy (kb.) 25 fajjal.


Pangasius nemzetség  (CUVIER ET VALENCIENNES, 1840)

A családnak megfelelö testalkatú harcsák. Egy pár felsö- és egy pár alsó állkapocs bajusszokkal (tapogatókkal). A hátsó orr-nyilás az elülsöhöz közelebb fekszik mint a szemhez. Ami maga a szájnyilás hosszabbitásában található vagy ez alatt a vonal alatt van. Dél-Kelet-Àzsia beleértve az Indo-Ausztráliai szigetcsoportot. Úgy 20 fajjal.

Szalagos cápaharcsa - Eutropiellus debauwi

Az áttetsző testű, kékesarany színű halon három fekete vízszintes csík fut. A felső két csík a farokúszó lebenyeiben folytatódik. A hátúszó nagyon elöl helyezkedik el; egyes afrikai harcsaféle családokban a zsírúszó inkább a rendes sugaras úszókra hasonlít.Min. 80 L. 5cm hosszú. 6-7PH. 23-26C.

Zaire patakjai és folyói.

Mozgékony hal, csoportban tartsuk. Hasonlít az Eutropiellus vanderweyeri-re.

Ezüst cápaharcsa - Arius seemanni

Nem sok információt leltem róla.

Egyik nagy kedvencem ez a rendkívül atraktív, szép formájú csillogó halacska, hatalmas fehér pocakkal, ami persze csak alulról látható. Általam ismert Budapesti állatkereskedésekben elég ritkán megtalálható hal fajta az Ezüst cápaharcsa. Tévesen összekeverik a sima cápaharcsával, holott teljesen máshogy néz ki a két hal.

Anno az első ilyen halamnak sajnos gyorsan vége lett. Nem tudtam ugyanis, hogy kicsit sózni kell a vizét. Gyorsan el is pusztult. Aztán a következő példány már szép nagyra megnöt. Az ő életének a nagy hal pusztulás vetett véget, amikor is egyik este elfelejtettem visszakapcsolni a levegőztetőt. Hosszas várakozás után sikerült csak beszereznem ezt a két szép példányt egy olyan állatkereskedésből, amit az utóbbi időkben fedeztem fel. A sózott vizen kívül az elő szúnyoglárva az aminek nem tudnak ellenállni. A fagyasztottat már kevésbé részesítik előnyben.

Főleg az akvárium alján tartózkodnak.
 
Pöttyös cápaharcsa - Pangasius sanitwongsei (Vitorlás cápaharcsa)
 
 
Nemtaláltam róla információt!
De azt láttam a képek miatt, hogy nagyon nagyra meg tud nőni.
 

Cápaharcsa (Pangasius)


Leírás
Annak ellenére, hogy neve cápafélére utal a cápaharcsa - vagy köznapi nyelvén Pangasius - a harcsafélék családjába tartozik és Délkelet-Ázsiából származik. Erőteljes teste sötét szürkéskék, hasa ezüstös. Színárnyalatok különbözhetnek egymástól az életkoruk szerint: a kisebb példányok háta sötétebb szürke az idősebbekké pedig barnásabb. Keskeny hátúszója mögött zsírúszót visel. Farokúszója nagy és erős. Apró kidülledő szemével igen rosszul is lát és ijedékeny. Nappal aktív, mozgékony hal amit nagy mennyiségben tenyésztenek halgazdaságokban és jó sporthalnak is tartják Thaiföldön. Akváriumban is jól tartható. 2003-ben az amerikai haltenyésztők tiltakozása miatt tiltólistára került és más nevekkel kezdték importálni az USA-ba (swai, stripe catfish). 2007-ben a WWF bojkott listájára is felkerült mert a tenyésztési módszerek környezetkárosodást idéztek elő. A szennyezett környezetben élő példányok húsa toxikus és mérges anyagokat tartalmazhat.

Nagy mennyiségben kerül hazánkba is vietnámi tógazdaságokból fagyasztott állapotban. Közkedvelt fogyasztásra való hal lett belőle és sokféle új Pangasius recept látott nagyvilágot az utóbbi években.

Testhossz és tömeg
Kifejletten a szabadban elérheti a 130 cm-ert is és a 44 kg-ot. Akváriumi környezetben csak 15-20 centiméteresre nő meg.

Szaporodás
Ivadékait elevenen hozza a világra. Frankfurtban 1964-ben próbálkoztak először az európai tenyésztésével, addig sikertelenül amíg a hím példányokat hormonkezelés alá nem vetették. 2005-ben Svédországban Kungälv városban is próbálkozott egy cég a tenyésztésével.

Táplálkozás
Élő kishalakkal táplálkozik. Az idősebb példányok fogai elhullanak és akkor áttérnek a növényi táplálkozásra.
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő