Üvegharcsa fajtái és gondozása

Üvegharcsa - Kryptopterus bicirrhis

Tudományos név : Kryptopterus bicirrhis

Magyar név: Üvegharcsa

Csoport: Harcsák

Származás: Ázsia; Thaiföld, Malajzia, Indonézia.

Testhossz: 12 cm

Természetes élőhely: Árnyas vizek.

Viselkedés: Társas, rajokban él. Inkább a medence középső szintjén úszik.

Táplálkozás: Mindenevő, nem eszik sokat. Kedveli a szúnyoglárvákat és az élő szúnyogokat.

Szaporítás: Akváriumban ritkán van rá példa

Medence: Minimum 120 literes

Halnépesség: 120 literre 5-6 hal

Dekoráció: Sötét homok, úszó, lebegő növények

Hőmérséklet: 24 °C

pH: 5,5-6,8

Keménység: 5-15NK°

Várható életkor: 6-8 év

Az üvegharcsa csodálatos hal, ugyanis teljesen átlátszó (tisztán láthatók a bordái és az úszóhólyagja). A hím és a nőstény között nincs látható különbség. Elég félénk faj, de együtt lehet tartani más rajhallal, pl. a Rasbora nemzetség tagjaival vagy Barbus fajokkal. Hogy nagyobb legyen a biztonságérzetük, sötét homokot tegyünk a medence aljára. Az akvárium két oldalára sűrű növényzet, a vízfelszínre pedig úszó, lebegő növények kerüljenek. A dekorációt kiegészítheti egy szép gyökér, melyhez hozzáerősítünk egy lándzsás vízipáfrányt (Microsorium pteropus). Hogy a víz mindig tiszta maradjon, a szűrés óránként a medence térfogatának kétszerese legyen, és nem árt rendszeresen cserélni az akvárium vizét.

A hal egyébként teljesen átlátszó teste kékes árnyalatú. A gerincoszlop és a belső szervek tisztán láthatók. A kopoltyúfedő mögött sötét vöröses ibolyaszínű folt van. A hátúszó csökevényes, míg a farok alatti úszó nagyon hosszú és a rendkívül villás farokúszónál végződik. • ELTERJEDÉS: Borneó, Jáva, Szumátra és Thaiföld folyóvizei. • MEGJEGYZÉS: Nappal aktív hal, legalább hatot tartsunk belőle egy medencében.

Nappal aktív hal, legalább hatot tartsunk belőle egy medencében.

Fecskefarkú üvegharcsa - Pareutropius buffei

 

Tudományos név : Pareutropius buffei

Szinonímák: Eutropiellus buffei, Eutropius buffei, Eutropiellus vanderweyeri

Magyar név: Fecskefarkú üvegharcsa, Afrikai üvegharcsa, 3 csíkú üvegharcsa

Csoport: Harcsák

Származás: Afrika, Nigéria

Testhossz: 8 cm

Természetes élőhely: A Niger folyó területén a partok közelében él.

Viselkedés: Látványos, jól társítható békés csapathal. Ha több példányt tartunk, akkor vegyes akváriumban is jól érzi magát.

Táplálkozás: Apró élő eleséggel, vagy lemezes tápokkal etethető.

Szaporítás: Akváriumi körülmények között tenyésztése nagyon nehéz.

Medence: Minimum 110 literes

Halnépesség: 110 literre 5-6 hal.

Dekoráció: Az akvárium sarkait ültessük be sűrűn növényekkel, hogy legyen hová elbújniuk. Használhatunk úszó növényeket is, hogy csökkentsük a világítás erejét. Az aljzat legyen sötét.

Hőmérséklet: 24-28 °C

pH: 6-7

Keménység: <25NK°

Várható életkor: 8 év

A fecskefarkú üvegharcsa teste hosszúkás, melyen egy vízszintes fekete csík fut végig. Három pár bajusza van és a hátúszója magas. A teste alapszíne fehér vagy kékes, és mint nevéből is látszik: áttetsző. Testén van még két másik csík is, amik hangsúlyosabbak lesznek, ahogy a hal öregszik. Az egyik csík a háton található, míg a másik a hasi részen. Ennek az afrikai üvegharcsának hosszú, villás farka van. A szemei nagyok, a szája pedig kicsi. Az úszói átlátszóak. Szereti az erős vízáramlást és a tiszta vizet. Általában csapatban lebegnek, vagy úsznak. Ha üvegharcsánk nem kap megfelelő eleséget megcsípkedheti a növények leveleit. Ha hálóval próbáljuk kiszedni az akváriumból, könnyen beleakadhat, mert a hát- és mellúszóin tüskék találhatóak, ezért inkább befőttesüveggel, vagy zacskóval próbálkozzunk.
A fecskefarkú üvegharcsa nősténye sokkal testesebb, mint a hím. Szaporodásuk a természetben az esős évszakban történik, ezért próbálkozhatunk egy nagyobb vízcserével stimulálni a szaporodásukat. Íváshoz egy hímhez két nőstényt tegyünk. Az ikrák száma elérheti a 100-at is, amit a növények közé raknak. Az ikrák kelési ideje 2-5 nap. A szülőket ki kell venni miután leikráztak. Az ivadékokat nehéz felnevelni, próbáljunk nekik apró élő eleséget adni (Artemia).

 Látványos, jól társítható békés csapathal. Ha több példányt tartunk, akkor vegyes akváriumban is jól érzi magát. Szereti az erős vízáramlást és a tiszta vizet.

Apró élő eleséggel vagy lemezes tápokkal etethető.

 Akváriumi körülmények között tenyésztése nem megoldott.

 Általában csapatban lebegnek vagy úsznak.

 

Afrikai üvegharcsa - Parailia pellucida

Áttetsző testén a kopoltyútól a farknyélig két párhuzamos sötét csík húzódik végig, melyből a felső a homlokánál kezdődik. Fején a szem mögött szintén sötét folt látható, a szemgyűrűje aranyszínben irizál. A fej és a hát elülső része közti terület kissé narancsos színű. Úszói szintén átlátszóak. Min 120 L. 25-28C. 6-7 PH.

Nyugat-Afrikában nagy területen közönséges, de egészen Észak-Afrikáig megtalálható - úgymint Szenegál és Mauritánia tengerparti vidéke, és a Közel-Keleten, Egyiptomban és Szudánban, ahol szintén hétköznapi fajnak számít.

A béltartalom vizsgálat kimutatta, hogy e faj vízben levegő kisméretű planktonikus szervezetekkel és fenéken élő rákfélékkel táplálkozik. Ezért eleségüknek fagyasztott Daphnia, kisebb rákocskák, sórák és tubifex ajánlható. Mivel csapathal, ezért - mint indiai rokonánál - 6 példánynál kevesebbet ne tartsunk belőle, és mivel nagyon törékeny, csak békés, közepes méretű halakkal társítsuk. Vizüknek jól szűrt, neutrális kémhatású csapvíz megfelelő. Fogságban hossza nem éri el a 15 cm-t.

 

 

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő