Páncélosharcsa fajtái és gondozásai

Márvány páncélosharcsa - Corydoras elegans

A test felső része sötét; a két sor csontos lemez csatlakozása alatt töredezett, foltokból álló sáv húzódik. A fejtető sötétebb, a hasoldal szürkésrózsaszín. A hímek színe erősebb lehet, mint a nőstényeké és hátúszójuk csúcsosabb. A színtelen úszók véletlenszerűen foltosak lehetnek. 6cm hosszú.

Középső-Amazónia folyói.

A márvány páncélosharcsa méretében és mintázatában nagyon hasonlít a C. nanus-hoz. Az akvárium aljzata puha legyen, hogy a bajuszszálak ne sérüljenek meg. A homok jobb a kavicsnál.

Ehrhardt páncélosharcsa - Corydoras ehrhardti

Az átlagnál színesebb hallal van dolgunk, hiszen a test alapszíne sárgás, ami kiemeli a többi páncálosharcsa közül. Testén három sötétebb folt figyelhető meg, egy a fej tövénél, ami a dorsal tövétől egészen a mellúszók tövéig tart, kissé belemosódva a kopoltyúfedőbe is. A második sötétebb folt a zsírúszó tövétől kb. a test alsó egyharmadáig húzódik. A harmadik folt a faroktőnél található, igaz, ez már elég kicsi kiterjedésű. Az említett foltok a test felső részén homályosabbak, elmosódnak, míg középtájon sötétebbek és kontúrosabbak. Érdekes továbbá, hogy a foltokat egy "láthatatlan" csík megszakítja, nagyjából ott, ahol a C. aeneus csíkja látható. Ennél a "csíknál" inkább a test alapszíne érvényesül. A has tájéka egyszínű sárga. A fejen tulajdonképpen folytatódik a fej tövénél látható sötétebb folt, igaz, jóval halványabb, mint a testen, de elnyomja az alapszínt.

Elterjedésük, Brazilia, Rio Jaragua és mellékfolyói, Joinvile mellett

Tartása megegyezik a többi coryéval.

Aranyfoltos páncélosharcsa - Corydoras gossei

Ez egy viszonylag nagy termetű páncélosharcsa, melynek teste felső fele sötét színezetű, feje sötét háttéren narancsba hajlik, ahol is az orra teljesen narancsszínű. Fejformája átlagos "Corydoras-os", szája felett erőteljes bajuszszálakat találunk. Melldísze aranyszínű, a mellúszók narancsosak, mely szín megtalálható a háromszögalakú hátúszó tüskéjén és a hasúszón is. A hát- és zsírúszó pontvonalakkal, a farokúszó függőleges legyezőszerű csíkozással díszített. 7 cm hosszú.

Guajará Mirim közeli vízfolyások, mely a Rio Mamoré vízrendszeréhez tartozik, Kelet-Rondônia-ban, Brazilia.

Tartása megegyezik a többi coryéval.

Schultz páncélosharcsa - Corydoras haraldschultzi

A két sor csontlemezt ezen a fajon sötét, hálózatos minta fedi. A kerekded test rózsás kékesszürke árnyalatú, a hasoldalon világosabb. Az testoldal hátulsó részén ez a mintázat párhuzamos vonalakat alkot; a fejen különálló foltokként van jelen. Az úszók — a színtelen hasúszó kivételével — mintásak. A mellúszónak fehér szegélye van. A farok-úszón a pettyek függőleges csíkokat alkotva sorakoznak. Az alsó állású száj körül három pár bajuszszál van. 7,5cm hosszú.

Homokos aljzatú folyók az Amazonas-medencében.

Ez a faj hasonlít a C. sterbai-hoz, habár ez utóbbi oldalán a vízszintes vonalak egymástól távolabb futnak.

Feketeúszójú páncélosharcsa - Corydoras leucomelas

A hasoldal és a mellúszók környékének kivételével a testet elkülönült, szabályos eloszlású sötét foltok fedik. A szemet egy sötét sáv veszi körül, ami a hátúszó felé hajlik el. A hátúszó elülső szegélye sötét és van rajta egy nagy sötét folt, ami a hátoldalra is kiterjed. A szemek mögötti terület aranyszínű. 6cm hosszú.

Kolumbia és Peru hegyi folyóinál találhatóak.

Hasonlít a kisebb C. ambiacus-ra. Gyakran összetévesztik a C. punctatus-sal. Tartása megegyezik a többi coryéval.

Feketecsíkos páncélosharcsa (Fekete pöttyös) - Corydoras melanistius


Tudományos név : Corydoras melanistius

Magyar név: Feketecsíkos páncélosharcsa

Csoport: Harcsák

Származás: Dél-Amerika északi része

Testhossz: 6 cm

Természetes élőhely: Sekély, gyenge sodrású vizek.

Viselkedés: Társas, rajokban él. A vízfenék közelében úszik.

Táplálkozás: Mindenevő, kedveli a grindal férget, tubifexet.

Szaporítás: Elég nehéz

Medence: Minimum 80 literes

Halnépesség: 80 literre 6-8 hal

Dekoráció: Éles szemcséktől mentes finom homok, növények, gyökerek.

Hőmérséklet: 20-28°C

pH: 5,8-7,5.

Keménység: 2-20 NK°

Várható életkor: 5 év

Több helyi változata ismert, az eltérés testének rajzában mutatkozik. Szájától a szemvonalán keresztül, majd a kopoltyúfedőjétől a nagy hátúszójáig sötét csík húzódik a testén, és szabálytalanul elszórva sötétfekete pontok.
Az ívatásához 20-30 literes akvárium tökéletesen megfelel. Kifejlett állatok közt az ivarok megkülönböztetése könnyű, mert a hímek egy cm-rel is kisebbek maradnak. Az ívatáshoz valamivel melegebb vizet kíván, így 26 °C körüli hőmérséklet ajánlható. A hat nap után kikelt ivadék plankton- és mikróeleséggel jól nevelhető.
Az ívás sokszor hosszabb ideig várat magára, ezért a tenyészállatokat az ívatómedencében is etetnünk kell, de nagyon ügyelve arra, hogy ne maradjon felesleges eleség, amely bomlásnak indulhatna.

Több helyi változata ismert, az eltérés testének rajzában mutatkozik. Szájától a szemvonalán keresztül, majd a kopoltyúfedőjétől a nagy hátúszójáig sötét folt húzódik a testén, és szabálytalanul elszórva sötétfekete pontok. Tartása megegyezik a család leírásában közöltekkel.

Dél-Amerika, Guyana-ban az Essequibo folyó.

Kis számban már hazánkban is sikerült tenyészteni.

Melini páncélosharcsa - Corydoras melini

Tudományos név : Corydoras melini

Magyar név: Melini páncélosharcsa

Csoport: Harcsák

Származás: Dél-Amerika, Brazília

Testhossz: 5 cm

Természetes élőhely: A Rio Negro felső vidéke, és a Meta folyó.

Viselkedés: Vegyes akváriumban jól társítható, békés harcsa.

Táplálkozás: Alapvetően tubifexszel, de elfogadja a száraz tápokat is.

Szaporítás: Könnyű

Medence: Minimum 60 literes

Halnépesség: 60 literre 6-8 hal

Dekoráció: Éles szemcséktől mentes finom homok, sűrű növényzet.

Hőmérséklet: 22-26°C

pH: 6-7

Keménység: 1-15NK°

Várható életkor: 5 év

Békés fenéklakó harcsa, érdemes más békés halakkal együtt tartani. Egy növényekkel sűrűn telepített akváriumban a tenyésztés nem jelenthet gondot. A nőstények jól megkülönböztethetőek a hímektől: felülről nézve sokkal teltebb a hasi részük, különösen ha televannak ikrával. Tenyésztésükhöz használhatunk aljzat nélküli akváriumot is, egy sima szivacsszűrővel. Tegyünk be egy kevés jávai moha csomót az akváriumba. A víz legyen tőzegen átszűrt, enyhén savas. A corydorasoknál bevált vízcsere náluk is működik: Cseréljük le vizük 1/3-át hidegebb vízzel, ezzel serkenthetjük az ívásukat. Mindig több hímet tegyünk egy nőstényhez. A nőstény körülbelül 100 ikrát rak le. Az ikrák 3-5 nap múlva kelnek ki. A kikelt kishalaknak adjunk apró artemiát.

A faj jellemző alapszíne a tipikus koridorasos rózsaszín, amin egy harántirányú fekete csík fut a hátúszó első tüskéjétől a farokúszó aljáig. Az eredeti élőhelyükről frissen importált (pl. Kolumbiából) halak magukra vonják tekintetünket kopoltyúfedőjük és környékének gyönyörű arany ragyogásával. Ez a faj is az ún. Bandita-típúsú coryk közé tartozik, tehát rajta is megtalálható a jellegzetes szemen keresztül vonuló álarc-csík. A nőstény 4,5, a hím kb 4 centiméterre nő meg. A nemi jelleg könnyen megállapítható, mert a hím karcsúbb és kisebb a nősténynél.

Gyakori a Brazíliában és Kolumbiában, a Meta folyó, Rio Negro, Rio Papuri folyó, Rio és a Rio Uaupes Guaviare folyórendszereiben, az Amzonaszban, valamint az Orinocoban, a Rio Losada-ban, Rio Ortuguaza-ban, Rio Caqueta-ben és a Rio Vaupes vizeiben.

Mivel csapathal, érdemes belőle kb. 10-12 fős rajt tartani. Általában egy rakáson hevernek, és egyszerre mozognak táplálékkereséskor is.
Tenyésztése megegyezik a többi fajéval, ikraszám 40-90 db, melyeknek átmérője 1,8 mm. Keltetési hőmérséklet 28-29 °C. A lárvák a 3. napon bújnak ki az ikrákból, majd további 2 nap múlva kezdenek táplálkozni. Első eleségként kaphatnak mikrót vagy Artemia-naupliust, de elfogyasztják az apróra tört szárazélelmet is. Rendszeres 15-20%-os vízcsere mellett szépen fejlődnek, 1 hónapos korukra elérhetik az 1,2 cm-t is.

Bandita páncélosharcsa - Corydoras metae

E páncélosharcsa testfelépítése kissé magasabb a megszokottnál, a test alapszíne okkeres-barnás, mely az alsó részen erősen kivilágosodik. Úszói áttetszőek, kivéve a hátúszót, melyre a hal gerincvonalát követő csík kissé felfut. Ez a csík igen jellegzetes módon a hátúszó tüskéjének tövénél ered, és a zsírúszót érintve a faroknyélen folytatódik, míg eléri a farokúszó alsó sugarának kiindulási pontját. Arcán jellegzetes "bandita"-álarcszerű függőleges csík húzodik keresztbe, áthaladva a szem környékén. Szemgyűrűje aranyos csillogású, akárcsak melldísze. A nemek csak méretükben különböznek. 5cm hosszú.

Barrigona, Río Meta, Kolumbia.

Tartása megegyezik a többi coryéval.

 

Napo páncélosharcsa - Corydoras napoensis

Tudományos név : Corydoras nanus vagy Corydoras napoensis

Magyar név:  Napo páncélosharcsa

Csoport: Harcsák

Származás: Dél-Amerika, a Suriname, a Maroni és Gran Rio vízgyűjtői

Testhossz: 4-5 cm

Természetes élőhely: A természetben mérsékelt áramlású, 0,5-3 méter széles, 20-50 cm mély, homokos-iszapos aljú patakok árnyékos szakaszain él.

Viselkedés: Békés természetű

Táplálkozás: Mindenevő, eredeti élőhelyén férgeket, plankton rákokat, szúnyoglárvákat és növényi részeket eszik. Akváriumi környezetben elfogadja a minőségi lemezes haltápokat, granulátumokat is.

Szaporítás: Nehéz

Medence: Minimum 50 literes

Halnépesség: 50 literre 6 hal

Dekoráció: Rendezzük be a medencét éles szemcséktől mentes finomszemű aljzattal, és világítsuk szűrt fénnyel. Sűrű növényesítés ajánlott, mert szeret rejtőzködni.

Hőmérséklet: 22-26°C

pH: 6-8

Keménység: 2-25 NK°

Várható életkor: 5 év

Testének alapszíne ezüstszürke, vízszintesen 3 sötét sáv díszíti a fejétől a faroktőig, úszói minta nélküliek, vagy halvány foltok vannak rajtuk, feje kicsi, teste rövid, nem olyan robosztus felépítésű, és háta nem annyira magas, mint a többi Corydoras fajoké. A nőstények felülnézetből észrevehetően szélesebbek, a hímek karcsúbbak, mintázatuk kontrasztosabb.
Ha a többi akváriumlakó nem üldözi, akkor szeret az aljzattól magasabban is úszkálni, a növények leveleit tapogatni, és néha megpihenni rajtuk a Corydoras pygmaeus-hoz hasonlóan. Ívatáshoz lágy, enyhén savas vízzel töltött 50 literes medencébe helyezzük ki az 1 nőstényből és 3 hímből álló tenyészcsapatot, melyek kondícióját előzőleg tubifexszel jól felerősítettük. A medencében legyen jávai moha, vagy más növény, pl. Anubias, Echinodorus, melyek fonákjára rakják az ikrákat, de az akvárium üvegére is ikrázhat. Az 50%-os hidegebb vízzel történő vízcsere beindítja az ívást. A nőstény általában 2-300, idősebb példányok esetében maximum 600 ikrát rak a növények leveleire. Az ikrákat nem őrzik, de nem is eszik meg. Az ívás 3-4 óráig tart, de 4 naponként újra megtörténhet, akár 4 héten keresztül is. Az eleinte sárga ikrák 3-4 nap múlva besötétednek és kikelnek, és az ivadékok 2 nap múlva szabadon elúsznak. Az első napokban etetessük planktonnal, infuzóriákkal, rotatóriával, 4-5 nap múlva áttérhetünk a televényféregre, sórákra, egy hét után a púderfinomságú ivadékhal eleséggel is megpróbálkozhatunk. Vízcserekor ügyeljünk rá, hogy az ivadékok nehezen viselik a hirtelen hőmérsékletváltozást. Várható élettartama 3-5 év, jó körülmények között akár több is. Nagyon hasonló a Corydoras napoensis-hoz és a Corydoras elegans-hoz.

Az aranysárga halat sötét pettyek borítják, melyek három vonallá kapcsolódnak össze a testoldal mentén. Ezek a vonalak elrejtik a jellegzetes, két sor csontlemezt. A test felső részének sötét területein néha aranyszínű foltok jelennek meg. A hátúszó előtt és a fejet borító hálózatos minta között van egy kis aranyszínű terület. A kopoltyúfedők fémfényűek és a toroktájék fehér.

A Napo folyó az Amazonas nyugati részén.

Hasonlít a C. nanus-hoz, de hátúszójuk és testmintázatuk kissé eltér. Tartása megegyezik a többi coryéval.

Natterer páncélosharcsa - Corydoras nattereri

Testfelépítése szerint jellegzetes cory-típus. Alapszíne barnás-lilás, mely a has és a faroktő alján narancsszínbe hajlik. Oldalán jellegzetes sötét csík látható, mely a hal oldalát kettéosztja és határai mentén fémesen irizál. A hátúszótüske eredése körül a két oldalt összekötő sötét folt található. Úszói áttetszőek, erőteljesek. Szemgyűrűje fémesen ragyog, kopoltyúfedőjével együtt. 6,5cm hosszú.

Gazdag állománya él a Rio Parahyba-ban, 5 km-re, Rio de Janeiro-tól, Brazilia.

Tartása megegyezik a többi coryéval.

Nijssen páncélosharcsa  - Corydoras nijsseni

Tömzsi testalkatú corydoras faj, melynek teste sötét árnyalatú, enyhén foltos.Jellegzetes narancsszínű terület van a fej a kopoltyúfedő és a hátúszó tüskéje által behatárolt területen. Úszói áttetszőek, a hátúszó töve enyhén pontozott. A szemgyűrű sötét színű, az írisz fémesen csillog, melldísze zölddel áttört aranyszínű. 5cm hosszú. Minimum 60 L-es akvárium. 6-8PH. 22-26C.

A Rio Negro, és Közép-Amazónia Braziliában.

Tartása megegyezik a többi coryéval.

Zászlósfarkó páncélosharcsa - Corydoras oiapoquensis

A test felső felét nagyon apró barna foltok borítják. A fekete sáv, amely a fej felső részét hidalja át, egészen a szemen keresztül, a szem alá ér. Első pillantásra könnyen összetéveszthető a C. panda-val, de utóbbinál a farokúszón nincsenek foltok, hanem a zsírúszó és a farokúszó között a testen van egy fekete folt.

Rio Oiapoque, Francia-Guiana területén találhatóak.

23-28°C-os vízben érzi jól magát. Tartása egyebekben megegyezik a többi coryéval. Nagyon félénk hal, szeret rejtőzködni. A szabad természetben gyakran alkot egy csapatot a Corydoras condiscipulus fajjal. Tenyésztése közepesen nehéz, viszonylag kis számú ikrát rak egy alakalommal (10-12).

Fejkötős páncélosharcsa - Corydoras punctatus punctatus

Tudományos név : Corydoras
Magyar név: Fejkötős páncélosharcsa
Csoport: Harcsák
Származás: Peru.
Testhossz: 6 cm
Természetes élőhely:patakok
Viselkedés: Társas, rajokban él. A vízfenék közelében úszik.
Táplálkozás: Mindenevő, különösen kedveli a férgeket (pl. grindal féreg, tubifex).
Szaporítás: Elég könnyű
Medence: Minimum 90 literes
Halnépesség: 90 literre 6-8 hal
Dekoráció: Finom homok, gyökerek, növények.
Hőmérséklet:22-26°C
pH: 6-7,2.
Keménység: 2,2-14NK°

Egész sor alfaj névadó fajtája. Testfelépítése klasszikos cory-s. Alapszíne okkeres-barnás. Teste egész felületét véletlenszerűen sötét pontok borítják be, beleértve az úszókat is. A hátúszó csúcsán fekete jelzőfolt található.

Dél-Amerika: Suriname, Brokopondo kerület, a Suriname folyó csatornarendszere.

Ez a hal nagyon szociális, rendkívül békés viselkedésű. Elfogadja az összes típusú táplálékot, tartása és tenyésztése mindenben megegyezik a nemzetség többi tagjánál tapasztaltakkal. Különösen jól tartható együtt a többi cory-val, a legtöbb lazac- és pontylazac-, gurámifajjal és vitorláshalakkal.

Farkpettyes páncélosharcsa - Corydoras pygmaeus

Teste sárgásszürke, nagy, sötét szemgyűrűvel, a faroktőn sötét folttal. Úszóhólyagjuk, ellentétben a többi Corydoras fajjal, alkalmassá teszi őket a lebegő úszásra. Tartásához 20-24 °C hőmérsékletű, kis társas akvárium is tökéletesen megfelel, bár szépsége csak akkor érvényesül, ha kis csapatot tartunk. Szívesen fogyaszt minden apró, élő eleséget. Az ivarok megkülönböztetése könnyű, a nőstény nagyobb, a hím hátúszója magasabb. 3,2cm hosszú. Minimum 50 L akvárium. 6-8PH. 22-26C.

Dél-Amerika: Brazilia,a Rio Madeira.

E békés hal sajátja az összes jellegzetes Corys viselkedésforma, kivéve talán, hogy szeret a közép-vízen úszkálni. Etetésére ostya, pehely, sós garnélarák és élő tubifex javasolható. A medence talaja finom homokot vagy gömbölyű kavicsot, berendezéséhez kiúszóterületeket körülvevő növényeket, sziklákat, gyökereket vagy faágakat alkalmazzunk.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő