Labeo hal fajtái és gondozásai:

Stendhal-hal: Epalzeorhynchos bicolor

Tudományos név : Epalzeorhynchos bicolor

Magyar név: Stendhal-hal

Csoport: Pontyfélék

Származás: Ázsia; Thaiföld

Testhossz: 18 cm

Természetes élőhely: Folyók és patakok.

Viselkedés: Élénk, védi a területét (a felnőttek agresszívvé válhatnak).

Táplálkozás: Mindenevők, szeretik az algákat lelegelni.

Szaporítás: Nagyon nehéz.

Medence: Minimum 200 literes

Halnépesség: 200 literre 1 hal

Dekoráció: Kövek, gyökerek, sok rejtekhellyel.

Hőmérséklet: 24-28 °C

pH: 6,5- 7,2

Keménység: 2,8-11,2NK°

Várható életkor: 6-10 év

A Stendhal-hal (Epalzeorhynchos bicolor vagy Labeo bicolor) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályába a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Dél-Ázsiából, Thaiföld vizeiből származik. (Mekong folyó) Mára vadon feltehetően kihalt, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Akváriumi körülmények között világszerte nagyszámú populációi élnek.

Testhossza átlagosan 12 centiméter. Teste fekete színű, farokúszója piros.

Nagyon aktív hal, a nap nagy részét azzal tölti, hogy eleség-maradványok után keresgél.

Általában legalább 90 cm-es akváriumban érzi jól magát.Agresszív természet, de inkább a saját fajtájával szemben, másképp jól kijön az akvárium többi lakójával. Ajánlott egyedül, pár nélkül tartani.Kedvelt vízhőmérséklet: 22-26 °C.Víztípus: közepes keménység, enyhén savas (pH 6,5-7,0)

Etetés: húsevő, kevés növényi összetevő ajánlott, szeret algák között „legelészni”.

Szaporítás: akváriumban nehezen szaporodnak, főleg az agresszív viselkedés miatt.

Fiatal korukban össze lehet hozni egy medencébe három Stendhal-halat, de a felnőttek nem tűrik egymást, s mogorvák a más fajokkal is. Ha tiszteletben akarjuk tartani éjszakai életet kedvelő természetüket, teremtsünk sötét zónákat az akváriumban. A háttérbe ültessünk Vallisneria americanát, a két oldalra Beckett vízikelyhét (Cryptocoryne beckettii) és Wendt vízikelyhét (C. wendtii) az előtérbe. Egy ilyen típusú akváriumban a Barbus nemzetség tagjai közül pl. az (B. tetrazona) ékfoltos razbóra és a rózsás díszmárna (B. conchonius) lehet a Stendhal-hal lakótársa. Elég nehéz a hímet a nősténytől megkülönböztetni, de ez utóbbi általában valamivel íveltebb, kerekdedebb a hímnél. Szaporodás idején (ami akváriumokban nagy ritkaság, mert a felnőtt Stendhal-halak rossz viszonyban vannak egymással), a hím ráhajtja a farok-úszóját a nőstény hátára. Az ikrák szétszóródnak a medencében. Három nappal később az ivadékok már elfogadják a sóféreglárvákat.
 
 
Vörös rojtosszájú hal: Epalzeorhynchos erythrurus

Tudományos név : Epalzeorhynchos erythrurus

Szinonímák: Labeo frenatus, Epalzeorhynchos Frenatus

Magyar név: Vörös rojtosszájú hal

Csoport: Pontyfélék

Származás: Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Indonézia

Testhossz: 15 cm

Természetes élőhely: A Mekong, a Chao Phraya folyók homokos részein.

Viselkedés: Területvédő hal, a fajtásakkal állandóan cívódik.

Táplálkozás: Mindenevő, de elsősorban élő eleséget fogyaszt.

Szaporítás: Rendszeres tenyésztése akváriumban nem megoldott.

Medence: Minimum 200 literes

Halnépesség: 200 literre 1 hal

Dekoráció: Sok búvóhelyet igényel, amit kövekből, növényekből biztosíthatunk neki.

Hőmérséklet: 22-26 °C

pH: 6,5-,7,5

Keménység: 1-15NK°

Várható életkor: 10 év

Általában 15 cm. Területvédő, fajtársaival állandóan civódik. Minimálisan, de fogyaszt algát is. Sok búvóhelyet igényel. Akváriumonként ajánlott csak 1 példányt tartani fajtájából. Neki is biztosítsunk kb. 180-200 literes akváriumot. 22-26 C, 6-8 pH, 1-15.5 nK. Akváriumát fedjük le. Jó aljzattisztítók. A lábeó-fajokat csak akkor tartsuk, ha már szereztünk valamennyi tapasztalatot akvarisztika terén. Ez a hal talán valamivel békésebb, mint a stendhal-hal.

Valószínűleg ez a faj lett Epalzeorhynchos Frenatus (korábban Labeo frenatus) néven bevezetve az akvarisztikába. Testük hosszúkás, sötét kékes-zöldes színű, alhasi részük lapos. Az úszók vörös, vagy narancssárga színűek. A kopoltyútól a szemen át a szájig egy sötét csík fut végig. Létezik belőle albínó változat is. A hímeknek soványabb a testalkata, mint a nőstényeknek, és egy fekete függőleges csík van a farokúszójuk tövénél. Ezenkívűl a hímek színesebbek. A vörös rojtosszájú halak jó aljzat-tisztítók, minden maradék haleledelt felkutatnak és megesznek. Kezdő akvaristáknak nem ajánlott a tartása. Csak egy ilyen halat tartsunk az akváriumban, mert nem viselik el egymást hosszú távon, és az egyik könyörtelenül üldözni fogja a másikat, addig amíg az bele nem pusztul. Ne tartsuk rokon halakkal ( pl: Epalzeorhynchos bicolor - Stendhal-hal, Labeo chrysophekadion), mert nem viselik el egymást. Jól tarthatjuk díszmárnákkal, dániókkal, különféle csíkokkal, gurámikkal. Az akváriumát jól fedjük le, mert szeret kiugrálni belőle.
 
 
Zöld rojtosszájú hal: Epalzeorhynchus frenatus
 
 
 
12-15 cm, legalább 180-190 literes medencét szerezzünk be számukra. 24-27 C, 6-8pH, 5-13 nK. Kisebb mértékben fogyasztja az algákat is. Kapjon zöld eleséget, de az élő tubifexről vagy szúnyoglárváról se feledkezzünk meg. Fajtársaival szemben kissé agresszív lehet, nagyobb akváriumban viszont összehozhatunk akár 2-3 példányt is. A lábeók között az egyik legbékésebbnek számít. Revírvédő hal.  10-12 évig is elélhet megfelelő tartási körülmények mellett. Biztosítsunk sok búvóhelyet számára. Ritkán kapható faj.
 
Fekete rojtosszájú hal:  Epalzeorhynchus ( Morulius ) chrysophekadion
 
 
 
50 cm-sre is megnőhet! Tartó akváriumának minimális mérete 500 liter legyen. 24-27 C, 6-8pH, 5-15Nk. 8-10 évet élhet. Békés hal, társíthatjuk nagyobb gurámikkal, márnákkal. Nyugodtan betehetjük afrikai sügeres medencékbe is. Főleg növényekkel táplálkozik, kedveli az algákat, de túl sokat nem fogyaszt belőle, de mégis segít kordában tartani azokat. Fajtársaival sem túl veszekedős, de nagy mérete miatt inkább csak egy pédányt tartsunk egy akváriumban, mert ha párban akarnánk tartani, akkor legalább 1000-1100 literes medence kéne.
 
Ördögmárna: Epalzeorhynchus ( Labeo ) barbatus
 
 
60 cm. Tartsuk legalább 560-600 liter vízben. Egy példányt tartsunk medencénként. Eléggé agresszíven viselkedhet rokonfajokkal szemben. Biztosítsunk számára sok búvóhelyet. Nagy termetű halakkal társítsuk, pl: sügerek. Algát is eszik. Jó szolgálatot tehet egy afrikai sügeres akváriumban. Lehetőleg a hőmérséklet 24-25 C körüli legyen. Nem való kezdőknek. 
 
Labeo calbasuEpalzeorhynchus ( Labeo ) calbasu
 
 
A legnagyobb termetű az ismertetett Epalzeorhynchus-fajok között, akár 100 cm-re is megnőhet. Minimum a 850-890 literes medence számára. Főképp méretet miatt csak egy példányt tartsunk akváriumonként. Sok búvóhelye legyen. Kissé agresszív fajtársaival.  Társíthatjuk nagyobb sügerekkel, nagytestű márnákkal, harcsákkal, kifejlett öves díszcsíkkal, Channa-fajokkal, angolnákkal és óriás gurámikkal. Algát fogyaszt. A hőmérséklet lehetőleg 24-26 C legyen. Kezdők ne tartsák.
 
Labeo longipinnis: Epalzeorhynchus ( Labeo ) longipinnis
 
 
Kb. 30 cm, biztosítsunk 360-400 litert neki. Amennyiben lehetséges egy példányt tartsunk medencénként. Kissé agresszívek lehetnek egymással. Azért is ajánlatos egyedül tartani, mert két példánynál egy jó 800-850 literes medence kell. Ne tartsák kezdők. A legtöbb nagyobbtestű hallal társítható. Sok búvóhelye legyen. Az algából is eszik. A hőmérséklet szintén 24-26 C közötti legyen.
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő