Cápamárna fajtái és gondozásai:

Tudományos név : Balantiocheilos melanopterus

Szinonímák: Barbus melanopterus, Puntius melanopterus, Systomus melanopterus

Magyar név: Cápamárna

Csoport: Pontyfélék

Származás: Délkelet-Ázsia, Thaiföld, Szumátra, Borneó

Testhossz: 35 cm

Természetes élőhely: Nagy folyamokban, folyókban, tavakban.

Viselkedés: Nagyméretű (legalább 100 cm hosszú) akváriumban tartható, gyors úszású, dekoratív csapathal. Nagyobb testű halakkal társítható.

Táplálkozás: Mindenevő, de a kedvence a különféle szúnyoglárvák.

Szaporítás: Akváriumban nagyon ritkán szaporodik.

Medence: Minimum 300 literes

Halnépesség: 300 literre 2-3 hal;

Dekoráció: Telepítsünk növényeket, az oldalüvegek mentén, medencéjüket gyökerekkel dekorálhatjuk.

Hőmérséklet: 22-28 °C

pH: 6-7

Keménység: <15NK°

Várható életkor: 5-10 év

A cápamárna vagy feketeúszójú sziámi ponty (Balantiocheilos melanopterus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó Balantiocheilos nem egyetlen faja volt a közelmúltig.

Eredeti élőhelye Délkelet-Ázsiában, Borneó, Szumátra és Thaiföld patakjai.

Ezüstös testű, cápa alakú hal, jól látható pikkelyekkel. Háromszögletű hátúszója felálló és mint a farok-, a farok alatti és a hasúszói, széles fekete sávval szegélyezett. Feje csúcsos, farokúszója erősen villás.

Mindenevő, de előnyben részesíti az élő eleségeket.

Nem való kezdő akvaristáknak. Az ivarok megállapítása csak kifejlett állatoknál lehetséges, csak akkor szaporodnak, amikor megközelítőleg már elérték felnőtt méretüket. Ívatása még a szakértők számára sem megoldott, az ivadékok sérülékenyek, többségük korán elhullik.

Ne tévesszen meg a "cápa" a hal nevében, természetesen csak külső hasonlóságok miatt kapta ezt a nevet. Elég nagyra növő pontyféle, de nyugodtan tarthatjuk társas akváriumban, nem agresszív, még a kisebb testű halakkal szemben sem. Ismert, hogy néha hallható hangokat ad ki. Medencéjüket jól takarjuk le, mert kitűnő ugrók.

A cápamárna teste karcsú, hosszúkás, alapszíne ezüstös, kissé sötétebb a háti - és kissé világosabb a hasi részen. Az úszóin jól látható egy fehéres vagy arany rész, és az úszók szélén széles fekete sáv húzódik. A hátúszó háromszög alakú és felálló, innen kapta a nevét is.

Nagyon keveset tudunk a cápamárna szaporodásáról, az biztos, hogy ikrafalók.

A víz minőségére meglehetősen igényes, nem tűri az oxigénben szegény környezetet. Esőerdei származásának megfelelően lágy, savanyú vizet igényel, melynek hőfoka 22-28 °C, a pH-ja pedig 6-8 körüli legyen. Ha a számára optimális környezetben tartjuk, akár 10 évig is csodálhatjuk akváriumunkban.

A cápamárna általában a talajközelben tartózkodik, orrával turkálva - akárcsak egy malac - kutat táplálék után, ezért aljzatként csak finom homok kerülhet az akváriumba. A hasára nem igényes, a száraz és a fagyasztott élő eleséget is megeszi. Kedveli viszont a növényi eredetű táplálékot, így abból mindig legyen elegendő a medencében. Természetesen azért neki is van kedvence és ez nem más, mint az élő szúnyoglárva, ha tehát kedveskedni szeretnénk neki, lepjük meg ezzel vacsorára. Az akváriumi növényzet legyen dús, hogy legyen hova elbújnia, ha úgy hozza helyzet, de azért legyen elegendő úszástere is, hogy kedvére lubickolhasson. Fajtársai mellett társíthatjuk még gurámival, szifóval és különböző harcsákkal is

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő