Zebra botia fajtái és gondozásai:

    

Tudományos név : Botia striata

Magyar név: Sávos díszcsík, Zebra díszcsík

Szinonímák: Botia striatus, Botiastriata kolhapurensis

Csoport: Pontyfélék

Származás: Ázsia; India

Testhossz: 8-10 cm

Természetes élőhely: Lassú mozgású folyók és patakok

Viselkedés: Társas akváriumba való, jól tartható más csíkfélékkel és nem túl agresszív halakkal. Mindenképpen kisebb csapatot tartsunk belőlük, mert kedvelik a társaságot.

Táplálkozás: Mindenevők, nem válogatósak, élő eleséget, fagyasztottat, jó minőségű száraz tápokat adhatunk nekik. Mint a legtöbb botia, kedvelik a csigákat!

Szaporítás: Akváriumban nem szaporodik

Medence: Minimum 80 literes

Halnépesség: 80 literre 4 hal

Dekoráció: Növényekkel dúsan teleültetett akvárium, kövekből, gyökerekből sok búvóhely. Aljzatnak használjunk apró kavicsot vagy homokot, mert szeretnek turkálni. A világítás ne legyen túl erős.

Hőmérséklet: 23-26°C

pH: 6,5-7,5

Keménység: 5-12 NK°

Várható életkor: 8-15 év

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a Sávos díszcsíkok testén rengeteg csík fut végig, pedig a testük alapszíne a sárga, amelyen 9 vastag, kékes-zöldes sáv húzódik. Ezekben a sávokban vékony fehéres vonalak futnak, amelyek néha megszakadnak, vagy elágaznak. Ezek a minták az úszókon folytatódnak. A szájánál 4 pár bajusz található. A hátuk ívelt, a hasi rész pedig lapos. A Sávos díszcsíkok éjszakai állatok, nappal többnyire a gyökerek és kövek között pihennek, de ha már megbarátkoztak új helyükkel, akkor gyakran nappal is előjönnek. A nőstények hasi része teltebb. Sajnos a szaporodásáról nagyon keveset tudunk, de az előfordul, hogy a nőstények beikrásodnak.

Ez a 8-10 cm-re megnövő kis "mókamester" főként India déli részén -kisebb folyók,patakok- található meg eredeti élőhelyén.Ott az oxigénben gazdag,búvóhelyekben bővelkedő tiszta vizű szakaszokat "lakja".Mivel "nagy testvéréhez" az öves díszcsíkhoz hasonlóan ez a faj is igen hatékony a csigák elleni "harcban",gyakran sok esetben kimondottan ezen okból kerül az akvaristák medencéibe.Sajnos sokan nem veszik figyelembe,hogy ez a faj rendkívüli módon igényli a minél több fajtárs jelenlétét,így gyakran megesik,hogy egykeként árválkodik a legkülönfélébb akvárium konfigurációkban.Az ily módon tartott egyedek lényegesen kevesebbet mutatkoznak napközben,sokkal félénkebbek,ijedősebbek csapatban tartott társaiknál.Az általam ajánlott minimális "létszám" 4 striata /100 liter. Tartásukra a 23-26 fok közötti ,közepes keménységű,neutrális kémhatású víz tökéletesen megfelelő.Mivel nem kedvelik a túl erős fényt,ezért akváriumukat csak mérsékelten világítsuk meg.Medencéjük berendezésénél minél finomabb szemcseméretű aljzatot,sok búvóhelyet,és tágas úszóteret érdemes biztosítani. számukra.Kedvelik a közepes erősségű vízáramlást,előszeretettel kergetőznek,játszadoznak,"szörföznek" a szűrő keltette áramlatban,szembetűnő fejlett szociális viselkedésük.Egészségük megőrzésének szempontjából létfontosságú a bomlástermékektől mentes víz,valamint a rendszeres,részleges vízcsere!A megfelelően gondozott striata-k viszonylag magas kort megélhetnek :12-14 év.
Táplálék tekintetében mindenevőnek tekinthetők.Kedvelik az élő eleséget (pihentetett tubifex,daphnia,szúnyog lárvák,kisebb csigák),de elfogadnak minden számukra megfelelő fagyasztott mix-et,műeleséget is.Mivel a növényi eredetű táplálékot is szívesen veszik,ha heti 1-2 alkalommal megkínáljuk őket uborkával,cukkinivel,forrázott pitypang levéllel azt nagyon "megköszönik" .
A botia striata békés csapathal,így más békés fajokkal nyugodtan társítható.A társas akvárium többi lakóját rendszerint egyáltalán nem ,vagy csak az etetés alkalmával "zaklatják",de olyankor is csak finom "csipkelődéssel" próbálják elérni más halaknál,hogy övék lehessen az elsőbbség az "asztalnál".
A jó kondícióban lévő állatok sok díszhal betegséggel szemben ellenállóak,ám a külső élősködőkre,parazitákra-mint ahogyan az öves díszcsík is- érzékenyek.Ha ehhez hozzávesszük azt is,hogy a gyógyszeres kezelésekre is igen rosszul reagálnak (pl. malachitzöld),igyekezzünk minden potenciális "parazita forrást" elkerülni: új hal betelepítése előtt-még ha megbízható forrásból is származik- mindenféleképpen karanténozást javaslok (min.2 hét),a plankton eleséget(vízibolha) megbízható helyről,boltból szerezzük be,a tubifex-et minimum egy hétig "pihentessük" (gazdaállat-halak-jelenlétének hiányában a tubifex-szel behurcolható paraziták néhány nap elteltével elpusztulnak).
A sávos díszcsík egy viszonylag könnyen gondozható,"hálás" faj,viselkedés tekintetében ugyanolyan "bohóc" mint a macracantha,emellett 10 cm-nél nemigen nő nagyobbra,így én kezdő akvaristák számára inkább őt javaslom beszerzésre a csiga népesség kordában tartására nagyobb "rokonával" szemben.
 
- A medence kialakításánál kerüljetek minden éles terep tárgyat,mivel ezekkel halaitok kergetőzés közben könnyen felsérthetik magukat.
- Ha nem biztosítotok elegendő növényi eleséget számukra,könnyen rászoknak a lágy növényi részek (pl átokhínár) eszegetésére.
- A belső motoros szűrőt -feltéve ha ilyet használtok- lehetőleg ne pont a medence egyik sarkába helyezzétek el,inkább pár centivel arrébb,így elkerülhető,hogy "bujkálás" közben egy esetlegesen oda beszoruló halatok elpusztuljon.
- Az akváriumot lehetőleg takarjátok le,mivel főként az éjjelente,váratlan zajoktól a striaták megriadhatnak,és ilyenkor bizony előfordul,hogy egyik-másik a szőnyegen,padlón fejezi be földi karrierjét.
- Társításnál ügyeljetek arra,hogy olyan mintázatú,alakú egyéb fajt lehetőleg ne tartsatok velük egy medencébe amely hasonlít rájuk megjelenésben mert ezen egyedeket molesztálhatják ezek a kis "ördögök".
- Nem árt ha tudjátok,amennyiben más,könnyebben megszerezhető táplálékforrás a rendelkezésükre áll,a csigaevést idővel hanyagolni fogják (rendszerint ezt a problémát két egymás utáni koplaló nap orvosolja).
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő