Csík hal fajtái és gondozásai:

A Pangio fajok éjszakai életmódot folytató, nappal szinte egyáltalán nem mutatkozó halak. Testük hosszúkás, gilisztára, kígyóra emlékeztet. Előszeretettel ássák be magukat a talajba, ezért az ajánlatos, hogy az aljzat sóder vagy homok legyen. Erősen rajhalak, minimum 6-8 példányt tartsunk, de 100 literes medencébe nyugodtan telepíthetünk akár 15 egyedet is. Ázsiából származó „takarítóhalak”. Szemük alatt tüske van, ami olyan mérget tartalmaz, hogyha a nagyobb hal elkapja, akkor ez a méreg elernyeszti a támadó izomzatát rövid időre, amíg a csíkhal elmenekül. Ez a méreg emberre semmilyen káros hatást sem jelent, az izomernyesztő hatás emberre nem vonatkozik. Nagyon nehéz kifogni, ha nincs berendezési tárgy, de van kavics, nagyon-nagyon nagy kihívás, de ha berendezett, aljzattal feltöltött akváriumról van szó, élve kifogni szinte lehetetlen, rettenetesen gyors. Ha megijed iszonyatos gyorsasággal képes menekülni. Tévhit, hogy a csíkhalaknak nem kell enni adni. Etethetjük őket száraz tablettákkal és szúnyoglárvával, valamint a többi hal által el nem fogyasztott lehulló lemezes díszhaltápot is szívesen fogyasztja. További tévedés lehet az, hogy sokam azt gondolják, hogy csíkhalaik elfogyasztják a többi hal ürülékét. Az igaz, hogy kis mennyiségben azt is fogyaszt, de ne higgyük azt, hogy ürüléken meg fog élni a halunk. Csíkhalainkat gondozzuk ugyanúgy, mint kedvenc vitorláshalunkat, harcoshalunkat vagy akármelyik más kedvencünket. Mivel nincs rendes pikkelyzetük, a gyógyszeres kezeléseket nagyon rosszul viselik, nálam egy darakór elleni Sera Costapur-os kezelésbe 2 csokoládécsíkhalam is belepusztult.

Angolnacsík:

Teste alapvetően szürke színű, hasa felé enyhén sárgássas. Oldalvonal rendszerénél fekete csík húzódik. Hátán van zöldesbarnás szín, erősebb színű pöttyökkel. Kopoltyúfedője lilás.10 cm, erősen rajhal, legalább 6-8 egyed tartása javasolt. Ajánlott a legalább 80 liter ennek a fajnak a tartásához. Az aljzat legyen sóder/homok, búvóhelyben és növényekben bővelkedjék. Mind társas, mind biotóp akvárium kiváló lakója lehet. Éjszakai életmódot folytat. Etethetjük száraz tápokkal, de olyan fajtát válasszunk, ami sokáig megőrzi állagát, hogy halaink éjszaka is tudjanak táplálkozni. Akváriumi tenyésztése nem megoldott. A hőmérséklet legyen 24-26 C, míg a pH értéket tartsuk 6-7 között. Alapvetően békés halak. Hazánkban kevésbé gyakori, mint a párduccsík, de be lehet szerezni a nagyobb boltokban.

Barna angolnacsík:
 
 
Alapszínezete világosbarna. Szintén van egy fekete csík az oldalvonal rendszernél. A csík alatt a hasi részen pirosas sávszerűség húzódik. A kopoltyúfedők pirosaslilák.
10 cm, rajhal, tartsunk legalább 6 példányt. Neki is biztosítsunk 70-80 litert. Az aljzat lehet sóder vagy homok, akváriumuk bővelkedjék búvóhelyben, növényben. Etessük olyan tápokkal, amik nem oldódnak hamar a vízben, mivel éjszakai állatok. A pH szint legyen 6-7, a hőmérséklet pedig 24-26 C. Nem tenyészthető. Társas akváriumokban is jól érzi magát, de tarthatjuk biotop medencében is. Egészen új jövevény az akvarisztikában, első importja 2007-ben történt meg. Hazánkban nehezen beszerezhető.
 
Ezüst vagy szürkecsík:
 
 
Teste fénylős ezüstszürke. A kopoltyúfedő itt is lilás.
12 cm, rajhal, jó ha 8 fős csapatot tartunk. Ajánlatos egy ekkora csapatnak 100 liter vizet biztosítani sok búvóhellyel és növénnyel. Az aljzatnak sóder és homok a legmegfelelőbb. Akváriumi tenyésztése egyelőre nem megoldott. 24-27 C-t, 6-7 pH-t igénylő hal. Táplálásukra száraz tabletták a legmegfelelőbbek, de figyeljünk arra, hogy halaink éjszakai életmódot folytatnak. A legtöbb akváriumtípusban tartható, békés hal. Magyarországon nem túl gyakran kapni, de a nagyobb üzletekben általában hozzá lehet jutni ilyen halakhoz.
 
Pangio filinaris:
 
 
A testszíne rózsaszínes-sárgásbarna. A kopoltyúfedő nem lila.
5 cm, rajhal, tartsunk 8 példányt. 40-50 literben már kiválóan tartható. Aljzatnak sódert vagy homokot használjunk. Megfelelő takarítóhal kisebb akváriumokhoz is, de táplálékára nem árt odafigyelni, etessük olyan tablettákkal, amik állagukat sokáig megőrzik. Éjszakai életmódot folytat. Akváriumukban legyen sok növény és búvóhely. Társas és biotóp akváriumok remek lakója lehet. A pH legyen 6-7, a hőmérséklet pedig 24-26 C. Akváriumi tenyésztése nem megoldott. Tarthatjuk társas és biotop medencékben is. Hazánkban kifejezetten ritka.
 
Pangio piperata:
 
 
Szürkésbarna testszínű hal, testén a mintázat úgy néz ki, mintha kopott bútor lenne a hal. A kopoltyúfedő lilás-szürke színű. A hát inkább barnás, a has inkább szürkés.
6 cm, rajhal. Tartsunk 6-8 példányt. Tartására megfelel egy 40-50 literes medence is. Aljzatnak sódert vagy homokot használjunk, és akváriumukat telepítsük tele növénnyel, búvóhellyel. 25-28 C-t, 6-8 pH-t kíván. Gondozhatjuk társas és biotóp akváriumban is. Akváriumban nem tenyésztik. Etessük olyan eleséggel, amit sötétedés után is megtalál. Magyarországon ritkán kapható.
 
Pangio unknown:
 
 
A hasi rész lilás, míg a hát szürkésbarna. A fejen van fekete mintázat is. A kopoltyúfedő lila.
8-9 cm, rajhal, tartsunk együtt 6-8 példányt. 60-70 literes medence teljesen megfelel számukra, de az aljzat legyen sóder vagy homok, mivel előszeretettel ássák magukat a talajba, mint a legtöbb csíkhal. Biztosítsunk dús növényzetet és bőséges elbújási lehetőséget. Éjszakai hal, olyan táppal etessük, amit sötétedés után is el tud fogyasztani. Akváriumokban nem tenyésztik. 25-28 C és 6-8 pH esetén tartása nem jelent problémát sem biotóp sem társas akváriumban. Angolul fejmintázata alapján panda csíknak nevezik. Egész új jövevény az akvarisztikában, mivel 2006 őszén fedezték fel. Hazánkban kimondottan ritkának mondható.
 
Pangio shelfordii:
 
 
A testszín világosszürke. A test közepén feketés mintázat van. A fejtető sárga, a háton pedig sárgásbarna mintázat van apró pöttyökkel. A farkúszó is sárgás, pöttyös.
8 cm, rajhal. Jó, ha 7-8 egyedet gondozunk. Az aljzat legyen sóder vagy homok, az akváriumban legyen sok növény és búvóhely. Éjszakai életmódot folytat, ezt táplálásánál vegyük figyelembe. Tarthatjuk társas és biotóp akváriumban is. Jobban tűri a hideget, 22 C-t is bírja, de jobb 24-25 C-on tartani. A meleget elég rosszul viseli, ezért kisebb akváriumban pl. a vörös fantomlazac kiváló lakótársa lehet, mivel ez a hal is 24-25 C-on tartható jól. Ez a csíkhal megelégszik 50-60 literrel is. Akváriumban nem tenyésztik. A pH szint legyen 5-6. Hazánkban ez a faj is ritkán kapható.
 
Pangio oblonga:
 
 
Farokúszója teljesen barna. A test barna. A hasi rész barna színében nagyon enyhén jelen van a lilás szín is. A kopoltyú lilás színe nagyobb kiterjedésű, mint a csokicsíké.
8 cm, rajhal. Tartsunk 6-8 példányt. 65-70 liter vizet minimum biztosítsunk számára. Aljzatnak sódert vagy homokot használjunk. Tartó medencéjében legyen sok növény és búvóhely. Éjszakai életmódját vegyük számításba, amikor menüjét tervezzük. 25-26 C-t kíván, a pH szint legyen 6-7. Egyszer vagy kétszer sikerült csak szaporodásra bírni. Tarthatjuk társas és biotóp medencében is. Magyarországon ritkábban kapható, mint a csokicsík.
 
Csokoládécsík:
 
 
A test teljesen barna, de a farok felé haladva a hasi részen észrevehető enyhe sárgás szín is. A farokúszó nem teljesen barna. A kopoltyú lila színe kevesebb, mint a P. oblongánál.
6-8 cm, rajhal. Tartsunk belőle 5-8 egyedet. Aljzatnak sódert használjunk, ha azt nem tudunk beszerezni, homok is jó lesz. Dús növényzetet és sok búvóhelyet igényel. Éjszakai életmódja miatt érdemes olyan tápokkal etetni, amik állagukat sokáig megőrzik. Ajánlható számára egy legalább 60-70 literes medencét berendezni, ami lehet társas vagy biotóp is. Minél nagyobb a tartó akvárium, annál több csíkhalat telepíthetünk bele. 24-26 C-t igényel, de elviseli a 27 C-t is. A hőmérséklet nagyobb ingadozását rosszul viseli, nem ajánlatos 28-29 vagy 22-23 C-on tartani. A pH legyen 6-7. Akváriumi tenyésztése megoldásra vár. Hazánkban viszonylag gyakrabban lehet már találkozni vele a boltokban.
 
Pangio alternans:
 
 
A barna-sárga mintázat csak a háton van jelen, az oldal lilás.
7-8 cm, rajhal. Ne tartsunk 6-nál kevesebb példányt. Megelégszik 60 literes akváriummal is, csík az aljzata legyen sóder vagy homok. Dúsan legyen növényekkel betelepítve és biztosítson a csíkoknak sok elbújásra alkalmas zugot. Mind társas, mind biotop medencében tarthatjuk őket. Etessük olyan eleséggel őket, amiket éjszaka el tudnak fogyasztani. 25-28 C-on és 6.2-6.8-as pH-val remekül érzik majd magukat. Akváriumban jelenleg nem tenyésztik. Itthon ritkán találkozni velük.
 
Pangio malayana:
 
 
A barna-sárga sávozás ennél a fajnál is csak a háton figyelhető meg, az oldala ezüstszürke. A kopoltyútól távolabb a hasi résznél lila szín figyelhető meg. A barna-sárga mintázat rendezetlenebb, mint a jaguárcsíknál.
8 cm, rajhal, tartsunk legalább 6-8 példányt. Minimum 60-70 literes medencét igényel, aminek aljzata sóder vagy homok. Akváriumukba tegyünk sok búvóhelyet és növényt. Tarthatjuk társas és biotóp akváriumban is. Figyeljünk oda éjszakai életmódjára, ezért csak állagát hosszan megőrző száraz tápokkal etethetők. 6.2-6.8 a pH igénye, a hőmérséklet legyen 25-28 C. Akváriumban ezt a fajt sem tenyésztik. Hazánkban ez a faj is nagyon ritka.
 
Jaguárcsík:
 
 
A barna-sárga sávozás ennél a csíknál viszonylag rendezett, az oldalvonalig terjed ki. A hasi részen rózsaszínes-lilás folt van. A test alapszíne ezüstszürke. Az úszók áttetszőek.
5 cm, rajhal. Tartsunk belőle legalább 8-10 példányt. Megelégszik egy 35-40 literes medencével is akár. Aljzatnak sódert vagy homokot használjunk. Dúsan beültetett és sok búvóhelyet tartalmazó medencébe telepítsük. Társas és biotóp medencékben egyaránt elhelyezhetjük. Etessük olyan eleséggel, amit éjszakai életmódja ellenére is el tud fogyasztani. A pH szint legye 6-7, a hőmérséklet pedig 25-28 C. Akváriumban ezt a fajt sem tudják tenyészteni. Magyarországon ritkábban, de találkozhatunk ezzel a fajjal.
 
Óriáscsík:
 
 
Igazi „kuli-kuli”mintázatú hal. Rendezetten követi egymást vékony sárga csík és vastag barna csík. Hengeres testű. Az úszók viszonylag áttetszőek.
10-12 cm, rajhal. Legalább 6 egyedet tartsunk. Nagy, hengeres testű csíkhal. Jó, ha tartó medencéjének térfogata eléri a 90-95 litert. Aljzatnak ennél a fajnál is sódert vagy homokot ajánlott használni. Dús növényzet és sok búvóhely jellemezze akváriumát. Éjszakai életmódot folytató hal, ezért olyan eleséggel tápláljuk, amit éjjel is tud fogyasztani. 25-28 C-on, 6-7-es pH-val tartsuk. Mind társas, mind biotop medencében gondozható. Ritkán, de rá lehet bírni a szaporodásra. Forgalomban van albínó változata is. Hazánkban eléggé ritka faj.
 
Pangio semicincta:
 
 
Nagyon hasonlít a valódi párduccsíkra. Hasa fehéresszürke, viszonylag egyenes vonalú a széle. Jóformán négyzet alakú barna sávjait vékonyabb sárga sávok követik, köztük egyszer-egyszer sárga foltocska. A farkúszó feléig barna, utána barna csíkok vannak rajta. Lilás kopoltyúfedő.
10 cm, rajhal. Tartsunk minimum 6-8 példányt. Ennek a fajnak akár 65-70 liter is elég lehet. Az aljzat legyen sóder vagy homok, dús növényzettel és sok búvóhellyel. Étrendjüknél vegyük figyelembe éjjeli aktivitásukat. 25-28 C, 6-7 pH jellemezze medencéjüket, ami lehet társas és biotóp akvárium is. Akváriumban nem tenyésztik. Magyarországon gyakorta összetévesztik a párduccsíkkal, amúgy egész gyakran kapható faj.
 
Párduccsík:
 
 
A hasi sárgás-fehéres-szürkés rész határa nem egyenes, felnyúlik, szabdalja a barna sávokat, és néhány egészen a hátig tart. Farokúszóján egy barna folt van, nincsenek csíkok. A hátúszó töve barna. Jóval kevésbé látható a lilás szín a kopoltyúfedőn, mint a P. semicincta-nál.
10 cm, erősen rajhal. Tartsunk belőle 6-8 példányt legalább. Akár 40-45 litertől is lehet gondozni. Békés hal, társas és biotóp medencékbe egyaránt való. Akváriumi tenyésztése problémás, de akár még sikerülhet is. A kavics alá ássa magát, ezért az aljzat legyen sóder vagy homok. Medencéjét növényekkel dúsan ültessük tele és helyezzünk be neki sok búvóhelyet. Éjszakai életmódot folytat, de ritkán nappal is mutatkozik. Táplálásánál mindenképpen vegyük figyelembe éjszakai életmódját és olyan tápokkal etessük, amik sokáig megtartják állagukat. 25-28 C-on, 6-7-es pH és 4-15-ös NK-val eredményesen tarthatók. A párduccsíkkal gyakran találkozni Magyarországon, ez a leggyakrabban árusított csíkhalfaj.
 
Szumátrai leopárdcsík:
 
 
A párduccsík egy gyakoribb alfaja. Jóval vékonykább, mint az óriáscsík, de testéhez viszonyítva a sárga csíkok vastagabbak. A sávok rendezetten, viszonylag egyenesen állnak, a sárga szín élénk citromsárga. A farokúszó ugyanúgy néz ki, mint a párduccsíknál. A sávozása az óriáscsíkhoz hasonlítható a leginkább.
Tartása mindenben megegyezik a párduccsíknál leírtakkal, mivel ez a hal a párduccsík egyik alfaja..
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő