Kolibrihal fajtái és gondozásai

Tudományos név : Tanichthys albonubes

Magyar név: Kolibrihal

Csoport: Pontyfélék

Származás: Ázsia; Dél-Kína (Kanton tartomány).

Testhossz: 4-5 cm

Természetes élőhely: Tiszta és gyors folyású vizek.

Viselkedés: Társas, rajokban él.

Táplálkozás: Mindenevő, kedveli az élő zsákmányt.

Szaporítás: Könnyű

Medence: Minimum 50 literes

Halnépesség: 50 literre 5-6 hal

Dekoráció: Sötét talaj, hátul sok finom levelű növény, és elöl nyílt tér
az úszásra.

Hőmérséklet: 28-24 °C

pH:7

Keménység: 2,8-8,4NK°

Várható életkor: 3-7 év

A Kínában őshonos kolibrihal (Tanichthys albonubes) hazánkban is népszerű, közkedvelt "gyakorlóhal". Mindezt annak a jó tulajdonságának köszönheti, hogy rendkívül szívós, így kezdő akvaristák szívesen vásárolják első eresztésként akváriumukba.

Mindemellett még szép is: lenyűgöző, neonhalra emlékeztető színezetével magába bolondítja a halkedvelőket. A mindössze 4 centiméteresre növő halfaj teste oldalról kissé lapított, nyújtott hengeres alakú. Háta sötétbarna. A hasától a farktőig zöldessárga csík húzódik, amely alatt egy sötétbarna sáv fut. Hasa piszkosfehér vagy világossárga. Ivarmeghatározása viszonylag egyszerű: a hím hasvonala egyenes, úszói élénkek, míg a nőstényé domború és a színei halványabbak.

A kolibrihal békés természete miatt igazi csapathal. Szinte minden, méretben hozzá illő csapathallal együtt tartható. Táplálékában nem válogatós, szívesen fogyaszt bármilyen élő- és száraz eleséget (például: tubifex vagy vízibolha). Strapabíró: az akvárium vizének minőségére egyáltalán nem igényes. Sőt, az alacsony hőmérsékletet is jól tűri. Télen simán elvan a 12-16 °C-os vízben, és nyáron sem kér 25 °C-nál magasabb hőmérsékletű medencét. Egyedül az oxigénmennyiségre kell odafigyelnünk, mert az oxigén hiányát egyáltalán nem tűri, még rövid ideig sem!

Igaz igénytelen, de ez nem jelenti azt, hogy nem szereti, ha jól van tartva. Meghálálja a friss vizet, ezért az akvárium vizének egy harmadát kéthetente cseréljük pár órára állni hagyott, jól kiszellőztetett csapvízzel. Szeret úszkálni, így jó, ha hosszú levelű növényekkel beültetett nagy kiúszótérrel rendelkező akváriumba telepítjük kedvencünket.

Ez a kis pontyféle különösen kedvelt a kisméretű akváriumokban. A hímet könnyű megkülönböztetni a nősténytől, mert kisebb és karcsúbb nála, s a színe is élénkebb. Szaporításukhoz először el kell különíteni a hímet és a nőstényt. Egy 20 literes medencét kibélelünk jávai mohával (Vesicularia dubyana). Csak miután a hím s a nőstény már egy hete elválasztva él egymástól, akkor engedjük be őket a szaporítómedencébe. Ikrázás után azonnal vegyük ki a szülőket onnan, s amikor az ivadékok már tudnak úszni, etessük őket kerekesférgekkel. Van egy másik módszer is azok számára, akik jobban szeretik, ha a közös medencében történik a szaporodás: ilyenkor sok élő eleséget (vízibolhát, sóféreglárvát) adunk a halaknak. Ha nemsokára észrevesszük a kis ivadékokat, melyek mindegyikének ragyogó zöld csík virít az oldalán, akkor ez az egyszerű módszer is bevált.

Egyszerű tartását még szaporodása sem nehezíti. Pár alapszabály betartásával sikeres kolibrihal tenyésztőkké válhatunk. Nézzük, mi kell a sikerhez!Szerezzünk be egy 10 literes medencét, töltsük fel közepesen kemény forralt csapvízzel és a vízhőfokot 23-25 °C-ra állítsuk be. Találjuk ki, hogy mikor szeretnénk ívatni a halainkat. Ha ez megvan, akkor a tervezett ívatás előtt 2 héttel a nemeket válasszuk külön. Mivel nem ikrafalók, nincs szükség kavicsra aljzatként, viszont a biztonságérzetük növelése érdekében pár növényt azért betehetünk. A párt az esti órákban tegyük át a medencébe, hogy másnap nyugodtan hozzáláthassanak az ikrarakáshoz. Ívás után távolítsuk el az ívatómedencéből a tenyészállatokat. Az ivadékok 36-48 óra alatt kelnek ki és a 4-5. napon már el is úsznak. Mivel szájnyílásuk meglehetősen kicsi, így első eleségként papucsállatkát vagy kerekesférget adjunk.A fiatal példányok világító, élénk színűek, de ez idősebb korukra megkopik. 

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő