Vörös karcsú díszmárna fajtái és gondozásai

Hazája Ceylon. Árnyékolt patakok lakója.

Hossza nem haladja meg az 5 cm-t. Nagyon szép díszmárnafaj. A háta zöldesen csillogó õzbarna, az oldalak és a has pirosas. A szájtól kezdõdõen az oldalak középvonalában a farok közepéig kékesfekete csík húzódik. E fölött kékeszöld irizáló sáv látható. Az úszók pirosak, fekete szegéllyel. A hím élénkebb, ikrázás idején lángvörös alapszínû. A nõstény teltebb formákat mutat.Teste hosszúkás, oldalról kissé lapított. A hímek sokkal karcsúbbak és valamivel kisebb. A hátvonal íveltebb a hasvonalnál. A száj mellett bajuszszálak találhatók. A nemek között színbeli különbségek csak ívás idején intenzívek. A hímek színe vörösbe hajlik át, élénkebb lesz. Az oldalak illetve a has piros színezetű, míg a hát élénkbarna. A szájtól egészen a farokig sötétkék csík húzódik a test közepe tájékán. E fölött kékesen irizáló csík húzódik szinten a szintén az egész testen keresztül. Az úszók vörösek és feketén szegélyezettek.

Szertik a félhomályt. Kissé félénk természetû halak. A hímek zavarják egymást.Békés természetű hal, csak csapatban érzi jól magát. Ennek megfelelően csapatban, minimálisan 70-100 literes medencében tartsuk. Nem szeretik a túl erős megvilágítást. Szorosan, szinte mindig együtt úszik a kis raj, elkülönülnek a többi halfajtól. Kedvelik a közepesen kemény, enyhén savas 23-25 °C-os vizeket. Akváriumukat jól szűrjük és szellőztessük. A dús növényzetet kedvelik.Kedvelik a sûrû növényzetû medencét. Tartási hõmérséklet 24-26 fok. Mindenevõk. Sajnálatos, hogy e szép faj ritka lakója akváriumainknak, amit fõleg viszonylag nehéz tenyészthetõsége magyaráz.

Az eredményes szaporításhoz lágy víz, 6, 8-7 pH szükséges. Tiszta esõvíz vagy desztillált víz ás forralt víz keveréke is megfelel. Az ívatómedence minimális méretei 30 X 20 X 20 cm. A medence aljára helyezzük egy sor mogyoró nagyságú sötét kavicsot.

Ikráztató növényül a Myriophyllum vagy a perlonvatta is alkalmas. Egy hímet és egy nõstényt helyezzünk ki az ívatómedencébe. Ívási hõmérséklet 25-26 fok. A többi Puntius fajjal ellentétben a Puntius titteya délután kezd ívni és azt estig folytatja mesterséges világítás mellett is. Ívás után a párt eltávolítjuk a medencébõl. 24 óra múlva kikelnek a lárvák. A hatodik napon elúsznak, etetésük apró élõ eleséggel kezdõdik. A 4-5. etetési napon adhatunk naponta egyszer mikrót is. Négyhetes korban kezdenek színesedni. Egy 60-80 ivadékból álló család jó tenyésztési eredmény.

Szaporítása már nem olyan könnyen megoldható feladat, mert viszonylag ritka az olyan tenyészpár, amely hajlandó az ikrák lerakására. Azt a párt helyezzük ki ívi, mely esetlegesen már a tartó akváriumban is érdeklődést matatott egymás iránt. Tenyész akváriumuk egyébiránt minden tekintetben megegyezik a fekete fantomlazacéval. Ennek megfelelően egy 10 literes medencét 4-6 nk°-os vízzel töltsünk fel, körülbelül 15-20 cm magasan. A víz pH értékét 6,8-7, a hőmérsékletet 26-28 °C közöttire állítsuk be. Ikrázórács használata szükségtelen, mert ha rögtön, ívás után eltávolítjuk a tenyészpárt, veszteségünk egyenlő lesz a nullával. A medencébe ültessünk finom szálú növényeket, kis csoportokban. Az esti órákban kihelyezett, összeillő tenyészpár másnap leívik. 100-150 ikraszem várható, melyekből 25-30 óra alatt kelnek ki az ivadékok és a negyedik napon úsznak el. Első eleségük lehet például apró nauplius eleség. A tenyészmedence szűrése és szellőztetése ajánlott.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő