Rózsás díszmárna fajtái és gondozásai

   

 • Tudományos név : Barbus conchonius
 • Magyar név: Rózsás díszmárna
 • Csoport: Pontyfélék
 • Származás: Ázsia; Ássam, Bengáli és Észak-India.
 • Testhossz: 10 cm
 • Természetes élőhely: Lassú folyású kis patakok, kisebb-nagyobb tavak.
 • Viselkedés: Élénk, kötekedő, rajokban él.
 • Táplálkozás: Mindenevő, de kedveli, ha gyakran kap zöldféléket (spenót, saláta).
 • Szaporítás: Könnyű
 • Medence: Minimum 150 literes
 • Halnépesség: 150 literre 6-8 hal;
 • Dekoráció: Gyökér, úszó, lebegő növények, szabad nyílt tér.
 • Hőmérséklet: 18-27 °C
 • pH: 6,5-7,2.
 • Keménység: <11NK°
 • Várható életkor: 5 év

A rózsás díszmárna (Puntius conchonius) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Egyes rendszerezések a Barbus nembe sorolják Barbus conchonius néven.

Afganisztán, Pakisztán, India, Nepál és Banglades területén honos. Lassú folyású patakok és kisebb-nagyobb tavak lakója.

Kezdő akvaristáknak is ideális, igénytelen faj. A víz összetételére nem érzékeny, nyugodtan tartható csapvízben, melynek hőmérséklete 22-25 °C között legyen. Kedveli a nagy medencét, a sűrű növényzetet és a jól szűrt és -szellőztetett, tiszta vizet. Békés természetű, könnyen tatható halfaj, szaporítása is egyszerű. Élénk mozgása zavarhatja a többi halat, ezért félénk halakkal ne tartsuk közös akváriumban. A szumátrai díszmárna, a mollik, gippuk, gurámik ideális lakótársak lehetnek számára. Egy 150 literes akváriumban 6-8 hal tartása javasolt.

Testhossza 6-8 centiméter, de elérheti a 14 centiméteres hosszt is. Teste oldalról lapított, áttetsző úszói vöröses árnyalatúak, a faroknyál előtt kis fekete folt található. Léteznek hosszú úszójú tenyésztörzsek is. A hímek élénkebb színűek és karcsúbbak, mint az ikrás nőstények.Testhossza 6-10 cm, de egyes példányok elérik a 14 cm-t is. Teste kissé magas, oldalról lapított. Háta olajzöld, oldalai és hasa csillogó, ezüstös rószaszín. Ívás idején a hím színe vörösre változik. A farok tövén sárgával szegélyezett fekete folt található. A nőstény úszói színtelenek, míg a hím úszói vöröses-rózsaszínek, hátúszójukon fekete csík fut keresztbe. A nőstény jóval teltebb a hímnél.

Mindenevő, előnyben részesíti azonban az élő eleséget.

Általában két nőstényt és egy hímet szoktak ívatni. Az ívatómedence ideális mérete 20 liter körüli. Biztonságérzetük növeléséért tehetünk köveket és növényeket az akváriumba, de ez az ívást nem befolyásolja, mert a rózsás díszmárnák szabadon ívók. Az előkészített medencébe semleges kémhatású, középkemény, 27-28 °C-os vizet töltsünk. Normális körülmények között a pár másnapra leikrázik: egy nőstény kb. 300 ikrát bocsát ki magából. Az ikrák 24-36 óra alatt kelnek ki és 3 nap múlva elúsznak. Az ivadékokat sóféreglárvákkal és kerekesférgekkel etessük.

Szabadon ikrázók, a hímek a szaporodási időszakban vöröses nászruhát öltenek. A nőstény 300–400 ikrát rak, melyek 24–36 óra múlva kelnek ki. Az ivadék apró eleséggel nevelhető fel.

Ideális hal kezdő akvaristák számára. Csapathal, az akvárium összes szintjét birtokba veszi.

Nem túlságosan melegigényesek, élénk mozgásukkal zavarhatják a nyugodtabb halakat.

Ez a faj élénk természete miatt az akváriumok kedvelt lakója. Helyezzük zömök és nem túl félénk halak társaságába, pl. szumátrai díszmárna (Barbus tetrazona) közé. A hímek, melyek szexuális érettségüket 8 hónapos korukra érik el, karcsúbbak az ezüstös nőstényeknél, és színükben is különböznek: narancsos árnyalatú rózsaszínben pompáznak. Szaporításukhoz készítsünk elő egy 50 literes akváriumot, melybe előzőleg jávai mohát (Vesicularia dubyana) és Ceratophyllum-szálakat teszünk. Este tegyük át ebbe a medencébe a két kiválasztott halat. Normális körülmények között az ikrázás másnap reggel megtörténik. A nőstény 300-400 ikrát bocsát ki magából, melyek 36 órával később kikelnek. Az ivadékokat kerekesférgekkel és sóféreglárvákkal etessük.
 

Angol neve: Rosy barb    Német neve: Prachtbarbe    Francia neve: Barbus rosé


Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő