Szumátrai díszmárna fajtái és gondozásai

Tudományos név :Barbus tetrazona

Magyar név:Szumátrai díszmárna

Csoport:Pontyfélék

Származás:Ázsia; Szumátra, Borneó, Malajzia, Thaiföld.

Testhossz:7 cm

Természetes élőhely: Állóvizek vagy lassú folyóvizek.

Viselkedés: Élénk, kötekedő, rajokban él.

Táplálkozás:Mindenevő

Szaporítás:Elég könnyű

Medence:Minimum 120 literes

Halnépesség: 120 literre 10 hal

Dekoráció:Sűrű növényzet, úszásra szabadon hagyott térrel.

Hőmérséklet:24-28 °C

pH: 6,5-7,5

Keménység:5-8,5NK°

Várható életkor:6 év

A szumátrai díszmárna (Puntius tetrazona) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Egyes rendszerezések a Barbus nembe sorolják Barbus tetrazona néven.

Négyöves díszmárnának is nevezik.

Indonéziában Szumátra és Borneó szigetének folyóvizeiben él.

Testhossza 6 centiméter. Világosbarna testét négy, sötét, függőleges sáv kereszetzi. Fekete hátúszójának szegélye vörös. Mell- és hasúszói szintén vörösek, míg a farokúszó vörös lebenyei közt színtelen tér található. A nőstények színezete fakóbb, míg a hímek orra és hátúszója élénkvörös. A hímek nem jelentenek veszélyt egymásra, néha játékos kergetőzéssel megfűszerezett verekedést imitálhatnak. Kitenyésztettek albínó, „szőke”, és zöld színű változatokat is.

Általánosságban a min. 70, de inkább 80 literes akváriumot kedveli.

Csapathal, de ne tartsuk együtt guppikkal, gurámikkal és bettákkal, mert kellemetlen úszócsipkedő. Középnagy, nem fátyols úszójú halak mellé ideális. Kedvelt akváriumi hal, állandóan mozog, élénk és szívós. Békés állat, játékos természetükkel zavarhatják a nyugodt és félénk halakat. Pontyfélék és nagyobb pontylazacok, esetleg elevenszülők mellé (a guppi kivételével) társítható.

Kövek és növények közé ikráznak. A nőstény hasrésze nagyon megduzzad az ikrázás közeledtével. Szabadon ikrázó. Párzáskor a hím farkával átöleli a nőstényt. Nem túl gondos szülő, sokszor maga az anya falja fel az ikrákat, amint kibocsátja őket.

A nitritmérgezést egy helyben úszással és fejenállással jelzi, korai stádiumban kifeszítik úszóikat.

Egy 10 példányból álló Szumátrai díszmárna (Barbus Sumatra) csapat nem zavarja meg az akvárium többi lakójának életét, még akkor sem, ha nem túlságosan nyugodtak. Azonban előfordulhat, hogy hosszabb úszójú halakat megcsípkednek, ezért ilyen halakkal nem célszerű őket tartani. Hogy szabadon úszhassanak és ne találkozzanak akadályokkal, alacsony növényeket, pl. vízikelyheket (Cryptocorynokat) ültessünk az akvárium előterébe, hátulra pedig finom levelű ambuliákat (Limnophyla sp.). Ezek a halak igen falánkak, de sosem szabad túletetni őket. A felnőtt nőstények könnyen felismerhetők nagy kerek hasukról, a hímek viszont sokkal színesebbek a nőstényeknél. A szaporítómedencéjük legyen 50 literes, béleljük ki jávai mohával (Vesicularia dubyana), vagy tegyünk bele műanyag rácsot, nehogy a szülők azonnal felfalhassák a 300-400 ikrát, melyet a nőstény kibocsát magából. Az ivadékok 30 órai inkubáció után bújnak elő.

Ezen kívül még van: (mind a 2 ugyan úgy él mint a szumátrai díszmárna)

Hong-Kong Szumi (albinó-kalikó)

Sajnos képet nem találtam de sárga színű.

Zöld szumi:

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő