Citromlazac fajtái és gondozásai

Tudományos név :Hyphessobrycon pulchripinnis

Magyar név:Citromlazac

Csoport:Pontylazacok

Származás:Dél-Amerika; Tocantin folyó (Brazília).

Testhossz:4 cm

Természetes élőhely: Vízinövényekkel benőtt folyók.

Viselkedés: Társas, rajokban él, s a nyilt vizekben úszik.

Táplálkozás: Mindenevő

Szaporítás:Nehéz

Medence:Minimum 50 literes

Halnépesség: 50 literre 6 hal

Dekoráció: Sötét talaj, gyökerek, palalemezek. Elöl alacsony növények, pl. finom levelű amazóniai kardfű (Echindoris tenellus), hogy legyen elég hely az úszásra.

Hőmérséklet:22-27°C

pH: 6,5-7.

Keménység:4,5-7,3 NK°

Várható életkor:5 év

A citromlazac (Hyphessobrycon pulchripinnis) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Brazília középső vízgyűjtő területén honos. Kedveli az Amazonas-medence lágy folyóit.

Testhossza 4–4,5 centiméter. Nevét szürkéssárga árnyalatának, illetve citromsárga úszóinak köszönheti. A test színe zöldessárga, a hasoldal ezüstös. Feketés színű hátúszója elülső szegélyén sárga csík húzódik végig. A hím karcsúbb, testszíne csillogóbb, a hátúszójának széle feketébb, mint a nőstényé. A hátúszó és a farokúszó közötti területen megtalálható a ponytlazacokra jellemző apró zsírúszó, melynek színe sárga fekete szegéllyel. A gerincoszlop látható.

Planktonokkal, valamint szúnyoglárvákkal táplálkozik. Rajhal, ne tartsunk belőle 6 egyednél kevesebbet. Sötét hátterű, növényekben gazdag akváriumban igazán jól mutat az együtt úszó citromlazacok csapata. Békés természete miatt népszerű. Alkalmas dél-amerikai halak mellé (elevenszülők, harcsák, egyéb lazac és ponytlazac-félék).

Az ikrázás a reggeli órákban történik. A hím kergeti a nőstényt és közben próbálja a növények közé terelni. Itt a nőstény kb. 200 ikrát rak, melyek 18–24 óra elteltével kikelnek, majd 4 nap múlva elúsznak. Mivel az ivadékok nagyon aprók, szaprításuk nehéz. Az első napokban, hetekben sok utód elpusztulhat, mivel szinte kizárólag mikroeleséget igényelnek.

A citromlazac jellemzője a részben vörös szivárványhártya. Sárga farok alatti úszóját fekete csík szegélyezi, a csík a hímnél erősebb, mint a nősténynél. Ha elég nagy, az akváriumban tarthatunk velük együtt még egy pillangó tarkasügért (Apistogramma ramirezi) és egy csíkos balta hasú lazac (Carnegiella strigata) párt is, s így a medence minden szintjét benépesítjük. A szűrés óránként a medence térfogatának két-háromszorosa legyen. Szaporításhoz tegyünk 2 hímet és 3 nőstényt egy 30 literes, jávai mohával (Vesicularia dubyana) kibélelt akváriumba. A víz legyen nagyon lágy (1-2 NK°). Sötétítsük el az akváriumot, mert az ikrák nem fejlődnek fényben. Kb. 2 nap alatt kikelnek, és 4 nappal később már szabadon úsznak. Infuzóriákkal etessük őket és fokozatosan adjunk újra fényt a medencébe.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő