Izzófényű pontylazac fajtái és gondozásai

Tudományos név :Hemigrammus erythrozonus

Szinonímák:Hemigrammus gracilis

Magyar név:Izzófényű pontylazac

Csoport:Pontylazacok

Származás: Dél-Amerika,Guayanában

Testhossz:4-4,5 cm

Természetes élőhely: Az Essequibo folyó vízgyűjtő területe.

Viselkedés: Békés, társas akváriumban hasonló halakkal jól tartható.

Táplálkozás: Táplálékban nem válogatós, de a legszívesebben apró élő eleséget fogyaszt.

Szaporítás:Elég könnyű.

Medence:Minimum 40 literes

Halnépesség: 40 literre 6-8 hal

Dekoráció:Sűrűn telepítet növényzetű akvárium, sötét talaj

Hőmérséklet:22 -28°C

pH:6-7,5

Keménység:6-15 NK°

Várható életkor:4-5 év

1938-ban Brit Guayanában találták ezt az igen szép halacskát. Testformája emlékeztet a neonhalra, és vele vagy más kis testű halakkal társas medencében jól tartható. Hátrésze szürkés, ezüst has részét izzó, vörös csík választja el, mely a szájtól a kopoltyúfedőn keresztül a faroktőig húzódik, a farok rész felé egyre erőteljesebben, intenzívebben.
3-4 literes akváriumban is könnyen ívik. Az ikrával telt nőstényektől a karcsú, kisebb testű hímek könnyen megkülönböztethetők. A kis akváriumot töltsük fel lágy vízzel, melynek keménységi értéke az 5 nk° alatt marad, és tőzegen átszűrve enyhén savanyú. Az este kihelyezett, 25-27 °C-os vízben tartott tenyész pár a legtöbbször másnap ívik. A nőstény a finom szálú élő vagy műnövényre rakja az ikrát, de ívik növény nélkül is. Az ívató medencét az erős fénytől részleges takarással árnyékolnunk kell, de a fedőüveg is jól zárjon, mert a hímek erősen hajtják ikrázás közben nőstényeiket, és a medence sarkainál könnyen kiugorhatnak. Egy jó ívás 200-300 ivadékot is eredményezhet. Ikrarakás után a tenyészállatokat eltávolítjuk, mint a halcsalád többi tagjánál. Az üvegcsepphez hasonló lárvák 24-30 óra alatt kelnek ki és fény hatására erősen vergődnek. Az ötödik nap elúszó ivadék plankton eleséggel jól nevelhető, és gyorsan fejlődik.

Népszerűségét talán csak a szivárványos guppi és a neonhal múlhatja felül. Ennek okát gyönyörű irizáló színezetében és könnyű tenyészthetőségében kereshetjük.

Ez a neonhalhoz nagymértékben hasonló faj hazája Brit-Guyanában van ahol 1938-ban fedezték fel.

Teste tipikusan neonhalra emlékeztet. Alapszíne szürkés, de ami igazán mutatóssá teszi ezt a kis halat az a test közepén végighúzódó égő, vörös csík. Ez a csík a kopoltyúktól a faroktőig egyre intenzívebb fényben ragyog. A hasrész ezüstös színezetű. A faroktő viszonylag hosszú. Egyik úszóra sem jellemző a megnyúlás, zsírúszójuk van. Az úszók végei tejfehérek, melyek csak megfelelő intenzitású fényben jönnek elő. A nemek megkülönböztetése egyszerű feladat, mert a hímek hasa laposabb, és a méretük is valamivel kisebb. Szájuk végállású, általában a víz felső és középső rétegeiben tartózkodnak. Táplálék tekintetében nem válogatósak, szívesen fogyasztanak minden nemű élő eleséget .

Békés természetű rajhal, szépségük is csak csapatban tartva érvényesül igazán. Az élőhelyükön a víz lágy és savanyú ám akváriumainkban könnyedén elviselik a keményebb és lúgosabb vizet is. Társas akváriumba ajánlható hal. Akváriumuk hőmérsékletének nem kell túl magasnak lennie, mert elviselik az alacsonyabbat is. Az optimális hőfok 22 °C környékén van. Színeik kiemeléséhez mindenképpen sötét hátteret illetve aljzatot alkalmazzunk. A zavaros, piszkos vizet nem kedveli hamar megbetegszik benne, a víz tehát legyen jól szűrt és szellőztetett. A világítás ne legyen vakítóan világos, mert az szintén halaink színezetének tompulásához vezethet. Könnyen tartható más pontylazacokkal egy medencében a lakás, vagy az iroda legszebb díszeivé válhatnak.

Szaporításának módja sok tekintetben a neonhaléhoz hasonlít. Ívatásukhoz elegendő egy 5 literes medence is, melybe finom szálú növényeket ültetünk nem elsősorban ikrarakás céljára, sokkal inkább biztonságérzetük növelése érdekében. Az akváriumot takarnunk kell a fénytől, mert mind az ikra, mind pedig az ivadék fényérzékeny. Az így előkészített medencét lágy 2-4 nk°-os kissé savanyú 6,8 pH értékű vízzel töltjük fel, melynek hőmérséklete 25-26 °C között marad. Este helyezzük ki ívni a tenyészpárt. Egy-egy sikeres ívás eredménye akár 300 ikra is lehet. Az ivadékok 24 óra alatt kelnek ki és további öt nap kell elúszásukig és első eleségükig, mely lehet például papucsállatka. Az ivadékok gyorsan fejlődnek. Megfelelő fejlődésükről csak szellőztetés és szűrés használatával tudunk a legjobban gondoskodni.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő