Rézlazac fajtái és gondozásai

Tudományos név :Hasemania nana

Magyar név: Rézlazac

Csoport:Pontylazacok

Származás:Dél-Amerika; a Sao Francisco folyó és a Parus folyó (Brazília).

Testhossz:5 cm

Természetes élőhely: Sekély vizek.

Viselkedés: Társas, rajban él.

Táplálkozás:Mindenevő, mindenfajta eleséget elfogad.

Szaporítás:Könnyű.

Medence:Minimum 50 literes

Halnépesség: 50 literre 6 hal

Dekoráció:Sok növény, elég nagy szabad térrel az úszáshoz.

Hőmérséklet:22-28°C

pH:6,2-7,5

Keménység:<5.6 NK°

Várható életkor:4-5 év

A rézlazac vagy ezüstös pontylazac (Gymnocorymbus nana) vagy (Hasemania nana) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj. 

1938-ban egy pontylazacnak vélt hal került Európába, Németországba, melyet Meinken mint Hasemania marginata írt le tévesen, mert ma is érvényes elnevezése a Hasemania nana, melyet Reinhardt 1874-ben leírt. Mivel a pontylazacokra jellemző zsírúszó nem található meg ezen a karcsú halon, ezért a Hasemania családba sorolták. A zsírúszó (Adipose) jellemző ismertető jele a pontylazacok családjának.Brazília területén honos. San Francisco folyó és a Parus folyó sekély vízeinek lakója.

Testhossza 5 centiméter.Teste barnásvörös, mindkét nem úszóinak szegélye porcelánfehér. A hím teste karcsúbb, fényes rézvörös, háta sötétebb, míg hasa világosabb színű. Farokúszója rézvörös. A nőstények teltebbek, színei halványabbak, nem élénk csillogásúak. Testméretük ritkán haladja meg a 40 millimétert.

Mindenevő.Tartása könnyű, igazi rajhal. Szépségüket is csapatban mutatják meg igazán. Dús háttérnövényzet előtt biztosítsunk tágas kiúszóteret akváriumukban. Lágy, közepesen kemény, 24 °C hőmérsékletű vízben érzik jól magukat. Nyáron a kerti tóba is kihelyezhetők.

A rézlazac elfogadja a nyugodt halak társaságát, pl. a vörös neonhalakét (Paracheirodon axelrodi). Sötét dekorációt ajánlunk, mert az jól kiemeli a színüket. Ha megfelelő feltételek között élnek, nem nehéz megkülönböztetni a pufók hasú nőstényeket a karcsú és élénkebb színekben pompázó hímektől. Szaporításnál egy másik, egy gyengén megvilágított, 50 literes akváriumba tanácsos áttenni a hímet és a nőstényt, melyeknek ilyenkor a színük is megváltozik. Talaj helyett vastag jávaimoha-réteget (Vesicularia dubyana) tegyünk a medence aljára. A közös akvárium vizénél valamivel lágyabb és magasabb hőmérsékletű víz megkönnyíti az ikrarakást. Amint ez megtörténik, vegyük ki a szülőket a medencéből, s amikor az ivadékok úszni kezdenek, tápláljuk őket kerekesférgekkel, majd sóféreglárvákkal.

A rajban tartott halak, jó tartási körülmények esetén szaporodnak, akár a társas medencében is. Sikeres tenyésztéshez a párt, vagy tenyészcsoportot helyezzük külön medencébe. Pár esetén 10 literes akvárium megfelelő, a tenyészcsoport, – 2 hím és 3 nőstény – esetén kicsit nagyobb akvárium szükséges. A víz 10 nk° alatti és 6-7,5 pH érték között legyen 24-26 °C hőmérséklettel. A szülők ikrafalók, ezért az ikrákat védeni kell. Alkalmazzunk ikravédő rácsot, vagy helyezzünk akváriumukba sűrűn élő, vagy műnövényeket. Gyors úszások között egy-egy rövid megálláskor, remegve szórja ikráit a talajra, növényekre, amelyek nagyon kicsik és barnák. Számuk több száz is lehet.

Választhatunk, vagy visszahelyezzük a szülőket társas medencéjükbe, vagy az ikrákat vízzel együtt "leszívjuk" és nevelő akváriumba helyezzük át. Ez utóbbi megoldásnál a tenyészpár, vagy tenyészcsoport pár nap elteltével újra ikrázik. Az ivadékok 24 óra elteltével kelnek ki, és fényárnyékban pihennek, erős fény hatására vergődnek. Ezért szükséges a medence részleges takarása. 4-5. napon elúsznak, és kis termetük ellenére a frissen keltetett artemia naupilusát fogyasztják. Jól nevelhető ivadéktáppal, a TetraMin Baby és TetraMin Mini eleséggel.

Rendszeres vízcsere és változatos táplálás esetén 3-4 hónap után ivarérett.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő