Kongó lazac fajtái és gondozásai

Tudományos név :Phenacogrammus interruptus

Magyar név: Kongó lazac (Van még a sárga kongó lazac, megegyeznek szinte mindenben)

Csoport:Pontylazacok

Származás:Afrika; Kongó

Testhossz:6-9 cm

Természetes élőhely: A Kongó folyó medre.

Viselkedés: Társas, rajokban él.

Táplálkozás:Mindenevő

Szaporítás:Elég könnyű

Medence:Minimum 200 literes

Halnépesség: 200 literre 5-6 hal

Dekoráció:Sötét talaj, gyökerek, növények és szabad tér az úszásra.

Hőmérséklet:24-27 °C

pH: 6,2-7,2

Keménység:4,5-16,8NK°

Várható életkor:5 év

A kongólazac (Phenacogrammus interruptus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, azon belül a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a Alestiidae családjába tartozó faj.

Zaire folyóinak lakója.

A hím testhossza elérheti 10 centimétert, a nőstény 2-3 cm-rel kisebb. Teste ragyogó zöldes arany. A hím csillogóbb, hátúszója megnyúlt, a farokúszónak két középső nyúlványa van. Nagy, fekete szemét, széles arany szemgyűrű keretezi.

Szívesen fogyasztanak minden élő eleséget, de különösen szúnyoglárvákat.

Egyéves korban érik el ivarérettségüket. Egy jól fejlett nőstény 200-300 ikrát rak, melynek az átmérője 2-3 milliméter. Az ivadék a hatodik-hetedik nap kel ki, és néhány óra múlva eleség után kutat.

Rajhal, ezért minimum 100 literes akváriumot igényel, a víz lágy, savanyú és 24-27 fokos legyen.

Ennek a fajnak a hímjét könnyű megkülönböztetni a nősténytől, ugyanis a farok úszójának középső sugara feltűnően megnyúlt és a hátúszója tollforgóhoz hasonlatos. Ezt a gyakran igen félénk halat nem szabad túl élénk vagy „kötekedő" halakkal, pl. Barbusokkal együtt tartani, és úgy kell berendezni az akváriumot, hogy a Kongó lazacok biztonságban érezzék magukat. A sötét talajra helyezzünk gyökereket, s ültessünk anubiasokat úgy, hogy a gyökerekre akaszkodjanak, míg a medence hátsó részébe megnyugtató árnyékot adó Vallisneria americanát tegyünk. A szűrést állítsuk be 400 I/órára. A szaporításhoz rendezzünk be egy 100 literes akváriumot: tegyünk bele jávai mohát (Vesicularia dubyana) és úszó, lebegő növényeket. Legyen erős a világítás, mert úgy tűnik, hogy az intenzív fény ösztönzi a partnereket. Kb. 6 nap múlva a nőstény 300-400 ikrát bocsát ki magából. Az ivadékokat előbb kerekesférgekkel, majd sóféreglárvákkal etessük.

Rengeteg színben megtalálhatóak:

 

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő