Fekete fantomlazac fajtái és gondozásai

Tudományos név :Megalamphodus megalopterus

Magyar név:Fekete fantomlazac

Csoport:Pontylazacok              

Származás:Dél-Amerika; Guaporé folyó (Brazília).

Testhossz:4,5 cm

Természetes élőhely: Nyugodt, sekély vizek.

Viselkedés: Társas, rajokban él.

Táplálkozás: Mindenevő.

Szaporítás:Nehéz

Medence:Minimum 90 literes

Halnépesség: 90 literre 6-8 hal

Dekoráció: Tőzeggyökér, sűrű növényzet.

Hőmérséklet:24-26°C

pH: 6-7,5.

Keménység:3,3-4,2 NK°

Várható életkor:3-5 év


A fekete fantomlazac (Hyphessobrycon megalopterus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj

A hat ismert fantomlazac faj közül ez a halacska a legismertebb és legelterjedtebb. Állandóan kaphatók a kereskedelmekben, talán azért mert ívatásuk könnyebben megoldható feladat, mint például a vörös fantomlazacé.

Ennek az apró termetű halfajnak hazája Dél-Amerika, a Mato Grosso vidéke.Paraguay és Brazília területén honos. Nyugodt, sekély vizek lakója

Teste kissé nyújtott, oldalról lapított. Az úszók megnyúlásáról csak a hímek esetében beszélhetünk. Nekik a hát- illetve a farok alatti úszó suagarai is meghosszabbodtak, melyeknek köszönhetően meglehetősen szép testformát kapott. A hátúszó a hímek esetében fekete, lekerekített, a nőstényeké ezzel szemben vörös illetve fehér színezetű. A kopoltyú mögött fekete vállfolt található. Színük hangulatoktól függ, de általában szürkésfekete, a nőstények kicsit vörösesebb árnyalatúak. Az előbbiekben felvázolt ismérvek alapján a nemek megkülönböztetése egyszerű feladat. Kis méretű halfaj 4 cm-re nő meg. A hímek illetve nőstények között nagyságbeli eltérés nem tapasztalható. Végállású szájjál rendelkező faj, táplálékát a víz felső, illetve középső rétegeiből szerzi. Kedveli az élő eleséget , de szükség esetén elfogyasztja a jobb minőségű szárazeleséget is.

Békés természetű, könnyen tartható halfaj. Szépségük csak csapatban érvényesül igazán. Tartásukhoz elegendő akár egy 30-50 literes medence is, de természetesen jobban kedvelik a kissé tágasabb akváriumot, melyet dúsan telepítünk növényzettel, jól szűrűnk és szellőztetünk. Az akvárium vize lehet csapvíz is, de jobban kedvelik a kissé lágyabb és savasabb kémiai tulajdonságokkal rendelkező vizeket. A hőmérsékletet 22-24 °C közöttire állítsuk be. Időnkénti vízcsere ajánlott, hogy az esetlegesen felhalmozódott bomlástermékeket eltávolítsuk. Igénytelen halfaj, mely megfelelő tartás esetén szép díszévé válhat bármelyik társas medencének.

Maga az ikráztatás nem is annyira bonyolult, de nagy gondot okoz, hogy a kikelő ivadékok legtöbbje nem tudja áttépni az ikraburkot. Ívatásukhoz elegendő egy 20-25 literes medence, melyet lágy 1-3 nk°-os vízzel töltünk fel. A kémhatás lehetőleg 6,5-6,8 pH között legyen. A hőmérsékletet 27 °C-ra állítsuk be. Az akvárium aljára ikrázórácsot tegyünk, a peték védelme érdekében. Az ikrázórácsra vékony rétegben tehetünk valamilyen mohafajt. Az ilyen környezetbe kihelyezett tenyészpár rendszerint harmadnapra ikrázik le, melynek eredménye akár több száz ikra is lehet. Az ikra a vízben megduzzad. Ívás után a tenyészpárt távolítsuk el. Az ivadékok 6-7 nap alatt kelnek ki. Ha az első ivadék áttépte az ikraburkot akkor 10 maximum 15 óra múlva kezdjük el kiszabadítani a többi kishalat. A kiszabadítás után a kishal majdnem rögtön úszik és felveszi a fejenálló testtartást. A medence szűrése szivacsszűrővel természetesen ajánlott. Motoros szűrőket azért ne alkalmazzunk, mert azok beszippanthatják az piciny ivadékot. Apró élő eleségen gyorsan fejlődnek és hamar kinövik a medencét. Ennek a rendkívül érdekes halfajnak szélesebb körű elterjedése indokolt lenne.

Ezt a békés pontylazacot az akvaristák különösen kedvelik. Nevét a színe és úszóinak tartása miatt kapta. A hímek könnyen felismerhetők, amikor körbe-körbe úszva szembeszállnak egymással, anélkül hogy sebesüléseket okoznának. A nőstények hátúszója kevésbé fejlett, mint a hímeké, a mellúszójuk viszont piros. Szaporításukhoz használjunk egy süllőhínár (Myriophyllum) szálakkal és jávai mohával (Vesicularia dubyana) bélelt 30 literes medencét. A víz kedvező paramétereit (a kicsit savas pH-jú lágy vizet) egy perlonnal felszerelt szűrő, granulált tőzeg és fele részben ozmózisos víz biztosítja. A hím a párzás pillanatában látványosan a nőstény oldalához simul, majd egy hirtelen kanyar közben a nőstény kibocsátja magából az ikrákat, melyek a növényekre hullnak s beléjük akadnak. Az ikrákat óvni kell a fénytől. 5 nappal az után, hogy kikeltek, az ivadékok úszni kezdenek. Ekkor már etethetjük infuzóriákkal őket.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő