Ferdén úszó pontylazac fajtái és gondozásai

Ferdénúszó lazac (Thayeria boehlkei)

Létezik egy érdekes hal, amely a hazai akváriumokban is megtalálható. Különlegességét testtartásának, úszásának köszönheti. A vízszinthez képest kb. 30°-os szögben úszik fejjel felfelé, közben billeg. A külső szemlélő, aki nem ismeri ezeket a halakat, mozgásukat figyelve azt gondolja, ezek már nem sokáig élnek.

Könnyen összetéveszthető fajtársaival a Thayeria obliqua-val és a Th. santamariae-vel. Élőhelye Brazília Rio Araguaua folyó, de megtalálták az Amazonas folyóban is. Karcsú, oldalról lapított, ezüstösen fehér 6-8 cm hosszú testén a kopoltyúfedőtől a farokúszóig egy fekete sáv húzódik.

Rajhal, ezért igazi szépségüket egy kisebb csapatban érvényesítik. Egyedül tartva ijedős, állandó stresszben él. Társas akváriumban is tartható, amennyiben csak kistestű és békés halakkal van telepítve. A fiatal halak kicsik, könnyen áldozatul eshetnek a nagyobb halaknak. Hátránya a más fajokkal való társításnak az is, hogy a gyorsabb, elevenebb halak eleszik előlük a táplálékot. Amikor egy akváriumban csak ferdén úszó lazacok vannak, akkor azok nagyon jól fejlődnek. Feltétlen le kell takarni medencéjüket, mert könnyen kiugranak! Az akvárium hátulsó részét, az aljzat egyharmadát dúsan kell növényekkel betelepíteni, így biztosítva búvóhelyeket. A nyílt, növénymentes kiúszóteret pedig zavarás nélkül használhatja a raj. Jól érzik magukat 24 °C hőmérsékletű, enyhén savanyú és lágy vízben. Zavaros, mulmban gazdag vízben keveset mozognak, ezért akváriumukat jól kell szűrni. Nem maradhat el a rendszeres vízcsere sem. Eleségük apró méretű élő eleség és mesterséges haleledel.

Ideális körülménynél a halak beikrásodnak. A nemek megkülönböztetésére látható külső jelek nincsenek. A nőstények kicsit nagyobbak és teltek, míg a hímek karcsúak. Szaporításukra megfelelőbb egy külön akvárium beállítása. A tartó akváriumban is leikráznak, de ott a fiatalok felnevelése lehetetlen. A ferdén álló pontylazac rajhal, ezt a szokását párzáskor is megtartja. Egy kb. 30 literes akváriumba kell kihelyezni a két hímből és három nőstényből álló csapatot. Az akvárium vize kristálytiszta, nem több 4 nk°-nál és 7 pH értéknél. Az ikrákat szabadon elszórják, ezért azokat ajánlatos védeni. Megfelelő a mogyoró méretű kavics, illetve az ikrarács alkalmazása. A műanyag zöld lábtörlőből készített ikravédő nagyon praktikus segédeszköz. Műnövény bokor a halak biztonságérzetét fokozza. A szaporító medence vizének hőmérsékletét fokozatosan kell emelni 26-29 °C-ra. Az este kihelyezett raj másnap vagy harmadnap az esti, vagy kora reggeli órákban kezd ikrázni. Az ikrák és ivadékok fényérzékenyek, ezért külön megvilágítást nem igényelnek. Jó megoldás még az, amikor a medence fény felöli oldalát papírlappal árnyékolják.

Az ívást a nőstény kezdeményezi. Megközelíti a hímet, és farkával megérinti. Lesüllyednek a medence aljára, közben mindig finoman érintve egymást. Kis ideig, közben továbbra is egymást érintve így maradnak, majd hirtelen úszni kezdenek. Jól megfigyelve látható, ott, ahol az előbb álltak, sok nagyon apró ikraszem. A kihelyezett kis raj együtt ikrázik a nőstények általában minden hímmel érintkeznek.

Az ikrázás befejeztével, kb. 1 óra múlva a tenyész csoportot el kell távolítani. A lerakott ikrák száma 1000 db. feletti is lehet. A Th. boehlkei hímek nagyon sok ivarsejtet engednek a vízbe, amitől az “megromlik”. Ezért szükséges a víz felének lecserélése. Aprószemű, de erős levegőporlasztással lehet biztosítani az oxigénellátást és a víz keveredését. Nagyon sok ikra penészedik, ezért penészedés gátlót kell adni a vízhez. Az ivadék 12-15 óra alatt kikel, és négy nap múlva úszik el. Az első eleség papucsállatka és kerekesféreg. A fénytől védő papírlapot fokozatosan kell elvenni, ha az ivadék vergődik, akkor még szükséges az árnyékolás. Az ivadékok raja egységben áll a vízréteg közepén, így a planktonos vizet csak közéjük kell csepegtetni. Létezik nagyon apró ivadéknevelő mesterséges eleség a TetraBaby, amellyel szintén jól nevelhető. A sóféreg naupliusát egy hetes korban képesek elfogyasztani. A heti vízcsere szinte kötelező.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő