• Serpalazac fajtái és gondozásai
  •  

Tudományos név : Hyphessobrycon serpae

Magyar név: Serpalazac

Csoport: Pontylazacok

Származás: Dél-Amerika, Paraguay, Peru

Testhossz: 4-4,5 cm

Természetes élőhely: az Amazonas medencéje

Viselkedés: Békés, társas medencében is jól érzik magukat. Etetésnél előfordulhat, hogy megcsípkedik egymás úszóit is.

Táplálkozás: Mindenevő, szívesen fogyasztanak minden élő eleséget.

Szaporítás: Elég könnyű.

Medence: Minimum 20 literes

Halnépesség: 20 literre 4-5 hal

Dekoráció: Növényekkel az oldalrészen és a háttérben sűrűn telepített akvárium.

Hőmérséklet: 24 -28°C

pH: 5,5-7,5

Keménység: 3-12 NK°

Várható életkor: 5 év


Mint annyi más characinidae családba tartozó faj, igen elterjedt, melyet könnyű szaporíthatóságának, tartásának és nem utolsó sorban szépségének köszönhet.
Származási helyét tekintve eme pontylazacunk az Amazonas vidékéről, közelebbről Paraguay környékéről származik.

Testnagysága 4-4,5 cm között változhat. Teste vörösesbarna nagy fekete folttal mellúszói felett. Úszói vörösek, míg hátúszójának vége és hasúszói feketén szegélyezettek. Mind formájában mind pedig színeiben igen nagy változatosságot mutat. Találhatunk a kereskedelemben például fekete folt nélküli példányokat is. Az ivarok megkülönböztetése egyszerű. A hímek valamivel kisebbek és élénkebb színezetűek az erősen beikrásodott nőstényeknél. Táplálék tekintetében nem válogatós faj, szívesen fogyaszt minden nemű élő- , és a jobbminőségű szárazeleséget is. Igénytelen, békés természetű pontylazac faj. Általában az akvárium felső-, illetve alsó rétegeiben tartózkodik. Táplálékát is a víz ezen régióiban keresi, az eleséget a talajról csak ritkán veszi fel.

Békés természetű faj, jól mutat több más pontylazac fajjal egy akváriumban például neonhalak társaságában. Tartása nem jelent problémát még a kezdő akvaristák számára sem. Nincs különösebb igényük sem a víz keménységét sem pedig pH értékét illetően. A megfelelő tartási hőmérséklet 22-24 C°. Ez a faj is igazi csapathal. Akváriumukat sötét háttérrel és aljzattal rendezzük be, mert ez kiemeli színezetüket. Kedvelik a sűrű növényzetet és a víz áramlását, amelyet aktív szűrőműködéssel érhetünk el. Vizüknek nagymennyiségben kell tartalmaznia oxigént.

Tenyésztésük egyszerű kisebb medencében 5-10 literes, is megoldható. A tenyész akváriumot 4-8nk°-ú vízzel töltünk fel. A víz pH értéke nem befolyásolja az eredményes ívást, de azért ne legyen túl lúgos. A legbiztosabb a semleges körüli pH érték. A vízbe ne mű-, hanem élő finom szálú növényt telepítsünk. A víz hőmérséklete 26-28 C° között legyen. Az akváriumot erős fénytől védjük. A kihelyezés után rendszerint a harmadik nap a nőstény lerakja ikráit, melynek száma akár 300 is lehet. A kishalak 24 óra alatt kelnek ki és ezután három nappal már elúsznak. Könnyen felnevelhetők Artemia naupliussal. Eredményesen tenyészthető fajok, melyek alkalmasak kezdő akvaristák számára is.

E nagyon tetszetős akváriumi halunk színében, formájában nagy változatosságot mutat. Hátrésze, teste vörösesbarna, nagy, fekete vállfolttal, úszói vörösek, hátúszóinak vége, hasúszójának szegélye fekete, olykor egészen keskeny fehér széllel. Egyes változatai, vállfolt nélkül, „minor" elnevezéssel kerülnek forgalomba. Tartása különösebb gondot nem jelent. Az ivarok megkülönböztetése kifejlett állatoknál könnyű, mert a nőstények erősen ikrásodnak és nagyobbak is lesznek az egyenes hasvonalú hímeknél, amelyek kicsit élénkebb színűek. A 6-8 literes kis akváriumot lágy, 4-8 nk° keménységű vízzel töltjük fel. Ebbe finom szálú élő növényt és ne műnövényt telepítsünk, mert magas testfelépítése következtében a műnövényen könnyen fennakad. Rendszerint másnap vagy harmadnap a nőstény lerakja halványbarna ikráit. Az ivadék 26-28 °C hőmérsékletű vízben 24 óra alatt kel ki. Három nap múlva felszívódik szikzacskójuk, és következő nap már eleségkeresésre indulnak. Erős fénytől takarással óvjuk őket. Egy-egy sikeres ikrázás eredménye 200-300 kishal.


 

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő