Áttetsző pontylazac fajtái és gondozásai

Tudományos név:Pristella riddlei

Szinonímák:Pristella maxillaris

Magyar név: Áttetsző pontylazac

Csoport:Pontylazacok

Származás: Dél-Amerika

Testhossz:4-5 cm

Természetes élőhely: Az Amazonas vízgyűjtő területén.

Viselkedés: Minden társas medencében jól érzi magát, alkalmazkodik.

Táplálkozás: Szívesen fogyaszt minden élő és műeleséget

Szaporítás:Könnyű.

Medence:Minimum 30 literes

Halnépesség: 30 literre 4-5 hal

Dekoráció:Sötét aljzat, gyökerek, dús növényzet

Hőmérséklet:23 -28°C

PH:6-8

Keménység:4-15 NK°

Várható életkor:3-5 év.

Az áttetsző pontylazac vagy üveg prisztella (Pristella maxillaris) a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazac alakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj

Élőhelye Venezuela, Guyana, Amazónia folyói.

Testhossza 3–4,5 centiméter. Testalakja a legtöbb pontylazacéra hasonló, alsó és felső testvonala azonos ívű. A test áttetsző, a hátúszó kissé megnyúlt, enyhén sárga és fekete színű éppúgy, mint a farok alatti úszó. A belső szerveket rejtő hártya látható. A gerincoszlop mentén színjátszó pontok futnak végig. A farok úszó villás, enyhén rózsaszínes árnyalatú. Megtalálhatjuk a pontylazacokra jellemző apró zsírúszót.

Mindenevő.

A nőstényeket könnyű megkülönböztetni a hímektől, mivel nagyobbak és testük teltebb. A hímek kisebbek és has vonaluk egyenesebb. Udvarláskor a hím „ráúszik” a nőstényre, a nőstény fölött a hátúszójánál folyamatosan követi párját. Ikráit széles levelű növényekre helyezi. Az ivadék apró szájú, mikro eleséget igényel.

Csapathal, ne tartsuk egyedül. Az akvárium összes szintjén mozog, gyorsúszású, aktív hal. A vízhőmérsékletre nem érzékeny.

Színe ezüstös, szinte áttetsző. Vállfoltja, hátúszójának rózsaszín színe nagyon tetszetőssé teszi. Az ivarok megkülönböztetése könnyű, a nőstények nagyobbak, teltebbek, mint az egyenes hasvonalú hímek. Széles körben elterjedt, mert könnyű tenyészteni. 8-10 literes akváriumban, közép kemény 6-8 nk°-ú vízben, sokszor már másnap reggel leívík az esti órákban kihelyezett pár. A 26-28 °C-ú vízben, a finom szálú növényre rakott 400-500 ikra 24-26 óra alatt kel ki, és a népes család további 3-4 nap múlva elúszik. Finom eleséggel könnyen, veszteség nélkül fölnevelhetők. A hathetes ivadékok már a szülők színezetét mutatják.

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő