Fekete tetra fajtái és gondozásaiTudományos név : Gymnocorymbus ternetzi
Magyar név: Fekete tetra
Csoport: Pontylazacok
Származás: Dél-Amerika; Bolívia, Brazília, Paraguay
Testhossz: 6 cm
Természetes élőhely: Gyenge sodrású folyók, állóvizek.
Viselkedés: Társas, rajban él.
Táplálkozás: Ragadozó, kedveli az élő zsákmányt.
Szaporítás: Elég könnyű.
Medence: Minimum 120 literes
Halnépesség: 120 literre 8-10 hal
Dekoráció: Sok növény és gyökerek
Hőmérséklet: 26-28°C
pH: 5-5,75
Keménység: <8,4 NK°
Várható életkor: 3-5 év

A fekete tetra (Gymnocorymbus ternetzi) a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Bolívia, Brazília és Paraguay területén honos, gyenge sodrású folyók és állóvizek lakója.

Mindenevő hal, legszívesebben élőeleséget fogyaszt, de a jó minőségű műeleséget sem veti meg. A fekete tetra rajban élő hal, kedveli a társaságot, ezért lehetőleg legalább öt egyedet tartsunk egy akváriumban. Habár többnyire barátságosnak mutatja magát, hajlamos a többi hal díszes úszójának csipkedésére, ezért nem ajánlott lassú mozgású, hosszú úszójú halakkal együtt tartani.

A kifejlett állat testhossza 5-6 cm, de ritka esetben ennél nagyobbra is nőhet. A fiatalabb állatok szinte teljesen feketék, a kifejlett egyedek hátrésze olaj-, vagy barnászöld, a mellrészük ezüst színű. Törzsükön látható a fajra jellemző két haránt futó fekete csík. A farokrész sötétszürke, vagy fekete. Teste erősen lapított, ezt jól kiemeli nagy alsó úszója, mely kör alakot kölcsönöz a halnak. Az ivarok megkülönböztetése egyszerű: a hímek kisebbek a nősténynél és a hasvonaluk egyenes, a nőstények teltek, hasvonaluk gömbölyű.

Ikráztatáshoz kisebb, 8-15 literes akvárium elegendő. A víz keménysége lehetőleg 10-12nk° legyen, a hőmérséklet pedig 26-28°C-os. Javasolt a finom szálú élőnövény elhelyezése az ívatómedencében, ezt akár egy cérnaszállal is belógathatjuk. Az ilyen környezetbe helyezett tenyészpár jó esetben már másnap ívik. Egy kifejlett nőstény 500-600 ikrát is rakhat, ezért javasolt néhány csepp fertőtlenítőszert csöpögtetni a vízbe, hogy megelőzzük az ikrák penészedését. Ikrarakás után javasolt a szülőpárt eltávolítani, ugyanis mérsékelten ikrarablók. A fiatal állatok legfeljebb két nap múlva kikelnek, apró élőeleséggel etethetjük őket.

A hímek kisebbek, hátúszójuk megnyúlt és farokúszójuk nagyobb, mint a nőstényeké. Közös akváriumba ne tartsunk együtt a fekete tetrákat olyan halakkal, melyeknek hosszú úszóik vannak, mert esetleg megharapdálhatják azokat. Inkább más pontylazac-féléket válasszunk melléjük, pl. vörös-neont (Paracheidon axelrodi) vagy ciklámenlazacot (Hyphessobrycon callistus), melyek szintén csapatban élnek. A sötét talaj biztonságérzetet ad a halaknak és kiemeli a magukat kellető, parádézó hímek szépségét, amikor fickándozva köröznek a nőstények körül. Az eredményes szaporítás érdekében használjunk mellékakváriumot. Az ívás nyílt vízben történik. Utána ki kell a szülőket venni a medencéből, mert különben megehetik az ikrákat. Az utódok kb. 36 óra múlva kikelnek. Sóféreglárvákkal, kerekesférgekkel etessük őket.

Fajtái:

Fekete tetra:

Ezüst tetra:

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő