Platti fajtái és gondozásaiTudományos név:Xiphophorus maculatus
Magyar név:Platti
Származás:Mexikó
Testhossz:hím:3-5cm, nőstény:4-6cm
Természetes: élőhely:Pocsolyák,mocsarak,ingoványok, növényekben gazdag, nyugodt partközeli részek.
Viselkedés:Békés hal, egyáltalán nem érdekli az akváriumban lévő többi halfajt.
Táplálkozás:Mindenevő, vegetáriánus
Medence:MIn.50L
Halnépesség:50L 5-6 hal
Dekoráció:Sűrű növényzet
Szaporodása: A platti teljesen úgy szaporodik, mint a guppi.
Halnépesség: 100 literre 10-12 hal
Dekoráció: Sűrű növényzet.
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: >7
Keménység: >8,4NK°

A platti vagy széles hátú fogasponty (Xiphophorus maculatus) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, ezen belül a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjébe és az elevenszülő fogaspontyfélék (Poeciliidae) családjába tartozó faj.

A vad plattik Mexikó, Guatemala és Honduras területén honosak. Kereskedelmi méretekben tenyésztik, a kapható egyedek tenyészváltozatok.

Testmérete: 4 centiméter. Eredetileg testük szürkés színű, sötét foltokkal, de rengeteg színvariációban kitenyésztették. Leggyakrabban egyszínű vörös változatával találkozhatunk. Ezen kívül létezik még ún. wagtail platti (a test vörös, a száj, és az összes úszó fekete), napfény platti (a test elülső része citromsárga, hátsó része sötétebb, általában narancs, vagy piros), korall platti (a test szürkéskék fémes árnyalatú pikkelyekkel és piros vagy fekete farokúszóval), Mickey mouse platti (a test általában sárgás vagy arany alapszínű, egy kisebb vöröses területtel a hason, a törzsön pedig Mickey-egér fejre hasonlító fekete folt van), léteznek ecsetfarkú és magas úszójú plattik is.

A hímeket könnyű észrevenni gonopódiummá módosult farok alatti úszójukról, ami a megtermékenyítést szolgálja. A nőstények farok alatti úszója széles, legyező alakú.

Mindenevő. Szívesen fogyasztja a kereskedelemben beszerezhető műeleségeket valamint élő vagy fagyasztott eleségeket (tubifex, szúnyoglárvák, különböző mixek, stb.) Növényi eredetű táplálékra rendszeresen szüksége van. Ez lehet a kereskedelmi forgalomban kapható növényi műeleség, forrázott vagy fagyasztott saláta, sóska, parajlevél.

Békés és igénytelen hal, szinte bármilyen fajjal megfér. A hímek nem agresszívak egymással. Vízre sem különösebben igényesek: Közepesen kemény - kemény vízben (pl. budapesti csapvíz) tökéletesen tarthatóak 23-28 fok között. (Lágy vízben fogékonyabbak lesznek a betegségekre) A nőstények 4-6 hetenként eltérő számú utódot hoznak világra, kannibalizmusra különösen az először szülő anyák hajlamosak.(A platti nőstények harmincnaponként kb. 30 utódot tudnak a világra hozni). A kicsik gyorsan fejlődnek, lemezes táppal jól nevelhetők. Könnyen kereszteződik a mexikói kardfarkú hallal (xifó), ezért még a kereskedelemben is találhatunk hibrid egyedeket, melyek mindkét faj jegyeit magukon viselik.

Fajtái:
Korall platti:


Napfény platti:


Mickey mouse platti:


Wagtail_platti:


Papagáj platti(Xiphophorus variatus):


Tudományos név : Xiphophorus variatus
Magyar név: Papagáj platti
Csoport: Elevenszülők
Származás: Közép-Amerika; Mexikó
Testhossz: hím:4-5,5 cm, nőstény:6,5 cm
Természetes élőhely: Pocsolyák, vízinövényekben gazdag folyóvizek.
Viselkedés: Békés
Táplálkozás: Mindenevő, vegetáriánus hajlammal.
Szaporítás: Könnyű
Medence: Minimum 50 literes
Halnépesség: 100 literre 10 hal
Dekoráció: Sűrű növényzet.
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: >7
Keménység: >8,4NK°
Várható életkor: 3-5 év

A Xiphophorus variatust és Xiphophorus maculatust gyakran egyazon fajnak tartják. A kereskedelemben kapható plattik egyébként általában e két faj keverékei (hibridjei). A papagáj platti általában karcsúbb, mint rokonai, és a farok töve sem olyan széles, mint azoké. Az akváriumban tartásuk feltételei azonosak: nagyon tiszta vizet és változatos eleséget igényelnek. Közös akváriumban tökéletes lakók, s nagyon jól tűrnek más halfajokat. A nőstényt a legjobb elkülöníteni az ivadékaitól egy külön akváriumba, melybe helyezzünk jó búvóhelyet kínáló sűrű növényt, pl. Jávai mohát (Vesicularia dubyana). Az ivadékokat naponta többször etessük sóféreglárvákkal, de még így is elég lassan növekednek
Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő