Neon fajtái és gondozásaiTudományos név : Paracheirodon innesi
Magyar név: Neonhal
Csoport: Pontylazacok
Származás: Amazonas
Testhossz: 4 cm
Természetes élőhely: Árnyékos vizek.
Viselkedés: Társas
Táplálkozás: Mindenevő, kedveli a kis legyeket (drosophilia).
Szaporítás: Nehéz.
Medence: Minimum 50 literes
Halnépesség: 50 literre 6-8 hal
Dekoráció: Sötét talaj, gyökerek, sok növény.
Hőmérséklet: 20-24°C
pH: 6,5-7,2.
Keménység: 10-15 NK°
Várható életkor: 5-8 év

A neonhal (Paracheirodon innesi) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a pontylazacfélék (Characidae) családjába tartozó faj.

Eredeti elterjedési területe Dél-Amerikában, az Amazonas vízgyűjtő területén van. Kedvelt akváriumi hal.

Testhossza 3,5-4 centiméter. Úszói nincsenek meghosszabbodva. Hengeres teste hátán egy neonfényhez hasonló, olajzöld színű csík található. Hasi tájéka fehér színű, középütt piros csíkkal. A nőstények hasvonala gömbölyded.

A fogságban tenyésztett neonhalak sokféle körülményhez jól alkalmazkodnak, de eredeti élőhelyükön nagyon lágy, enyhén savas vizekben élnek. Az akvárium vizét, természetes módon, fákkal, gyökerekkel is barníthatjuk, savanyíthatjuk. Égertobozzal lehet lágyítani a vizet, léteznek különböző vízlágyító és vízelőkészítő szerek, de ha lehet használjunk természetes anyagokat, sokkal szebbé teszik majd akváriumunkat. Körülbelül 2 év az átlagos élettartamuk, de megfelelő tartás mellett akár 3 vagy még több évig is élhetnek.

Viszonylag egyszerűen tarthatók kisebb, 10-20 literes akváriumban, 5,0-7,0-s pH-jú és 1,0-2,0-s karbonátkeménységű vízben. A víz optimális hőmérséklete 21-24 °C. A környezetük hirtelen változásait viszont nem viselik el. Félénkek, és kis méretük miatt nem ajánlottak nagy vagy agresszív halak mellé, mivel ezek kergethetik, vagy egyszerűen felfalhatják őket. Inkább más pontylazacfajokkal, például vörösorrú pontylazacokkal, vörös neonhalakkal, izzófényű pontylazacokkal, illetve egyéb, hasonló körülményeket kedvelő fajokkal társíthatók jól. Általában a víz középső, illetve felső rétegeiben tartózkodnak. Rajviselkedésüket csak akkor mutatják, ha legalább hat egyedet tartunk együtt, ekkor nem olyan félősek, színeik is szebbek lesznek. Színük éjszaka elhalványul, egy idő után teljesen el is tűnhet. A stressz, például az emberi beavatkozás az akváriumban, szintén hasonló hatást vált ki. A sűrűn beültetett akváriumot és a gyengébb megvilágítást kedvelik.

Mindenevők. A legtöbb lemezes tápot elfogadják, de szívesen fogyasztanak mindenféle apró, élő eleséget is.

A lerakott ikrák száma meghaladhatja 150-et. A kikelés időtartama 30 óra és 5 nap múlva már úsznak az ivadékok.
Ha sikeres szaporítást akarunk, különítsük el a szaporodó párt egy medencébe, melynek az aljára előzőleg egy műanyag rácsot helyeztünk, hogy a szülők ne tudják majd felfalni az ikrákat. A víz tartalmazzon ásványi anyagokat (keménysége 0,5-2 NK°) s a pH-ja 5,8 körül legyen. Egy tőzeglemezzel biztosítani tudjuk, hogy a pH alacsony maradjon, s ezzel csökkentjük annak az esélyét, hogy az ikrák megpenészedjenek. A medencét el kell sötétíteni, mert az ikrák nem fejlődnek fényben. Az ivadékokat etessük infuzóriumokkal, később pedig sóféreglárvákkal. A gyakori vízcsere s a víz keménységének fokozatos növelése kedvez az ivadékok növekedésének.

Tipusai:
Neonhal


Vörös neonhal


Fekete neonhal

Szavazás
Hogy tetszik az új weblapom?
Nagyon szép!
Jó lesz, csak töltsd meg tartalommal.
Nem rossz.
Nekem is kell ilyen!
Tehetséges vagy, ez nem kérdés...
Diavetítő